Nevěra jako lék a motel plný zlobivých dětí. Dostanou vás do kina?

Nevěra jako lék a motel plný zlobivých dětí. Dostanou vás do kina?
The Florida Project
AKTA PENTAGON: SKRYTÁ VÁLKA (režie: Steven Spielberg)
Akta Pentagon: Skrytá válka: trailer | DreamWorks
Kultovní režisér a prvotřídní herci (Meryl Streep a Tom Hanks) představují další významnou kapitolu moderních severoamerických dějin. Drama Akta Pentagon: Skrytá válka se točí kolem novinářů The Washington Post a The New York Times, kteří "vynesli" tajnou zprávu (takzvané Pentagon Papes), v níž se řešila angažovanost USA během války ve Vietnamu. Snaha ututlat to byla obrovská, stejně jako odhodlání vydavatelky Kate Graham (Meryl Streep), které šlo o to projevit svou občanskou povinnost a využít svobodu slova.
Akta Pentagon nebudou kvůli tématu snímkem pro každého, poukazují nicméně, že Spielberg je stále prvotřídní a herci ve formě. Meryl Streep byla za roli už po osmnácté (!!!) nominována na Oscara. Doma má zatím tři slavné "plešouny". Recenzenti dávají "Aktám" prozatím 71 procent.

VĚČNĚ TVÁ NEVĚRNÁ (režie: Milan Cieslar)
Věčně tvá nevěrná
Režisér nedávno uvedené komedie z horského prostředí Špindl (2017) přichází s další rozšafnou vztahovkou. Točí se kolem manželské krize Josefa (Saša Rašilov) a Milušky (Lenka Vlasáková), kteří využijí rady "osvícené" tety (Vilma Cibulková). V čem spočívá? V plánované nevěře, kdy se manželé musí přistihnout in flagranti. Řeknu vám, být Rašilovem a vidět vlastní ženu v doprovodu s "vystajlovaným" Pavlem Křížem, nevím co bych dělal...

PRAČLOVĚK (režie: Nick Park)
Pračlověk
Výtvory studia Aardman prostě milujeme. Autoři Wallace a Gromita, Ovečky Shaun a dalších plastelínových skečů představují Pračlověka. Kmen doby kamenné si to "rozdá" s týmem doby bronzu ve fotbale a dle prvních kritických ohlasů jde o jeden ze slabších filmů oscarového studia.
Všechna čest a trpělivost při detailní práci s plastelínou, první recenzenti nicméně poukazují na chabý scénář a chybějící humor. Před lety uvedení Piráti! (2012) to díky popkulturním odkazům vyhráli u dospělých diváků. Pračlověk na tom bude u dětského doprovodu hůře. 

THE FLORIDA PROJECT (režie: Sean Baker)
The Florida Project
Jestli chcete vidět film, kde si dětští herci neberou servítky a pro ostré slovo nejdou daleko, The Florida Project je právě pro vás. Snímek na pomezí hraného a dokumentárního žánru nás seznamuje s mladou matkou a rozjívenými dětmi, které okupují floridský motel, jemuž šéfuje správce v podání Willema Dafoea (nominace na Oscara).
V novince Seana Bakera hraje klíčovou roli atmosféra, nespoutanost, zachycení přítomného okamžiku. A i když se ve filmu často nedějí dvakrát příjemné věci, přítomnost dětského pohledu na svět všechno tak nějak mění k lepšímu a snesitelnějšímu. Od recenzentů sklízí největší překvapení těchto premiér známku 73 procent.

DAREBÁK A ZÁVODNICE (režie: Michael L. Roskam)
Netradiční kombinaci závodící femme fatale a kriminálníka s temnou minulostí přináší koprodukční drama Darebák a závodnice. Michael R. Roskam (na Oscara nominovaná Býčí šíje) se drží svého "kopyta" a natočil další film ze špinavého prostředí, který ocení vyznavači žánru.

VNITŘNÍ SLUNCE (režie: Claire Denis)
Vnitřní slunce
Francouzská režisérka a scenáristka Claire Denis, která spolupracovala s vrcholnými představiteli nezávislého filmu Jimem Jarmuschem nebo Wimem Wendersem, rozehrává v novince Vnitřní slunce na první pohled nenápadné romantické drama. A popírá žánrová klišé.
"Hrdinkou" filmu je rozvedená Isabelle (oscarová Juliette Binoche) hledající životní lásku. Ale často se spíš spálí, když hledá v docela jiných revírech. Vnitřní slunce je mistrnou črtou, jakýmsi deníkovým záznamem Isabellina života a její neurotické, nerozhodné, ale neodolatelné duše šarmantní ženy. Najde štěstí?

HORA (režie: Jennifer Peedom)
Hora
Pro ty, co mají rádi vrcholové sporty a velehory, je tu dokumentární film věnující se posedlosti horami. Okouzlující síla výšin na jedné straně a jejich nekompromisní síla a moc na té druhé. A k tomu v komentáři jako doprovod Willem Dafoe. Nevšední zážitek s Horou ocenili recenzenti 72 procenty.

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.