Když plakát prozradí příliš, herec se "prokecne" a hračka odhalí filmovou zápletku

Když plakát prozradí příliš, herec se "prokecne" a hračka odhalí filmovou zápletku
Terminátor: Genisys
S velkorozpočtovými blockbustery se občasně také pojí všemožné marketingové produkty: od knih přes hračky po erotické předměty (ano, tušíte správně – máme na mysli Padesát odstínů šedi). Do celého zdlouhavého a ošemetného procesu připadají i další prvky, ovšem nejzřetelnější vliv se váže k trailerům, které si vydobyly pozici samostatného (sub)žánru a vznikají specializovaná studia soustřeďující se jen na produkci upoutávek.
V článku se zaměříme na případy, kdy na povrch vytanuly informace, které podle nás měly být uchovány až pro samotný film. Nadále budeme využívat pojmenování spoiler, tedy informace odtajňující děj nebo zvrat.

Přirozeně se na následujících řádcích objevují spoilery, takže pokud se úpěnlivě bojíte, že vám zkazíme filmový zážitek, nečtěte dále.

Terminátor: Genisys

kdyz-se-herec-prokecne-plakat-prozradi-prilis-a-hracka-odhali-zapletku
Netřeba rozjímat nad zbytečností a nesmyslností tohohle paskvilu, přejděme rovnou k meritu věci. Objektem doličným je plakát, na kterém je John Connor (Jason Clarke) vyobrazen zcela jasně jako Terminátor. Odvážná myšlenka, která, pokud by byla správně využita, mohla diváky vyburcovat k srdečním zástavám a udušení popcornem. Nakonec z toho vzešel vypočítavý tah na jistotu, v němž mělo odhalení posloužit jako lákadlo. Tržbám ale nakonec ani takový výjev na plakátě nevynesl očekávanou sumu – v Americe film propadl, avšak díky velké návštěvnosti v Číně se vyškrábal k únosným číslům.

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

kdyz-se-herec-prokecne-plakat-prozradi-prilis-a-hracka-odhali-zapletku-1
Díky neexistenci internetu v dané době tenhle spoiler není příliš znám, jednoznačně ale patří k těm nejvýznamnějším. Psal se rok 1978, rok po premiéře epizody IV, dva roky do epizody V. V jednom rozhovoru se David Prowse, anglický dlouhán schovaný pod maskou Darth Vadera, rozpovídal o vztahu Vadera a Lukea (Mark Hamill). Vpravo je otištěn článek z novin, přičemž důkazním materiálem jsou poslední dva odstavce. Prowse zde nastiňuje potenciální dějový vývoj, takže neopomene zmínit, že při souboji se světelnými meči Vader Lukeovi odhalí rodinnou spřízněnost. Spíše než jako vyjevení klíčové zápletky se dle dobových ohlasů tato slova jevila jako absurdní žert, čemuž napomáhá i Prowseovo vtipkování (v posledním odstavci). Je dokonce velmi pravděpodobné, že o této zápletce věděl George Lucas a Mark Hamill (a možná dalších pár vyvolených), zato Prowseovi byla utajena a ve scénáři měl namísto „Já jsem tvůj otec“ napsáno „Obi-Wan zabil tvého otce“. Možná tak Prowse opravdu jen hravě koketoval s bujnou fantazií fanoušků, aniž by si uvědomoval, že právě bezděčně vykecal jeden z největších filmových zvratů historie.

Avengers: Infinity War

kdyz-se-herec-prokecne-plakat-prozradi-prilis-a-hracka-odhali-zapletku-3
Třetí Avengers se prozatím představili v několika nadupaných trailerech, které však neodhalily téměř nic, ba naopak podnítily spoustu otázek. Drobnou kudlou do zad jsou propagační předměty, díky nimž se nám pár otázek objasnilo již teď. Než započneme odhalovaní, musíme se pochválit, jelikož v tomto článku, kde rozebíráme trailer na Infinity War, jsme různé možnosti predikovali. A vše nasvědčuje tomu, že jsme (zase) měli pravdu.
V Thor: Ragnarok (2017) severský bůh hromu přišel nejenom o oko, ale také o své bájné kladivo Mjölnir. Všem bylo jasné, že v nových Avengers si Thor vydupe novou zbraň, nikdo ale netušil, jak k tomu přesně dojde a jaká bude její podoba. Díky nové bobble-head figurce a LEGO postavičce je situace alespoň částečně objasněna. Na fotografii výše je při bližším ohledání vidět design Thorova nového kladiva, které je zčásti i sekyrou. Předobrazem se stala verze z komiksové série The Ultimates, což je stručně řečeno moderní zpracování Avengers, obohacené o polidštěné charaktery a podstatně drsnější zábavu.
kdyz-se-herec-prokecne-plakat-prozradi-prilis-a-hracka-odhali-zapletku-5
Zdrojem další předzvěsti je také LEGO. Ve výše samolibě opěvovaném článku jsme uveřejnili v tu dobu prapodivnou myšlenku, že Bruce Banner bude tentokrát demolovat v Hulkbusteru. Nový Lego set nám hypotézu překvapivě potvrzuje. Na zadní části setu to vypadá, že figurka Bruce Bannera z Hulkbusteru vyskakuje. Přední část nás informuje, že balení obsahuje čtyři postavy, z nichž tři jsou na obrázku jasně viditelné, pouze Banner ne (protože je zřejmě schován v Hulkbusteru).
Navíc k balení připadá i konstrukce obsahující jakýsi kámen, což je s největší pravděpodobností kámen duše, o nějž bude na základě dostupných informací ve Wakandě svedena megalomanská bitva načrtnutá v traileru.

Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

kdyz-se-herec-prokecne-plakat-prozradi-prilis-a-hracka-odhali-zapletku
A opět Star Wars. V roce 1999 do kin všech galaxií zavítala Skrytá hrozba, která započala retrospektivní vyprávění událostí předznamenávajících původní trilogii. Dodnes kontroverzně přijímaný díl si svou přítomnost zasluhuje díky trestuhodnému spoileru, který se objevil v soundtracku filmu vydanému ještě před premiérou. V onom soundtracku dvě skladby pojí výmluvné názvy: “Qui-Gon's Noble End“ (“Qui-Gonův Vznešený Konec“) a "Qui-Gon's Funeral" ("Qui-Gonův pohřeb“). Díky nim bylo vcelku jednoduše předvídatelné, jaký čeká na Qui-Gona (Liam Neeson) osud.

Hra o trůny

George R.R. Martin
George R.R. Martin | Nick Briggs / HBO
Ojedinělým případem je knižní a seriálový fenomén Hra o trůny. Jak je v současnosti zvykem, filmaři se nechávají inspirovat populární beletrií a vlastní náměty se vytrácí. Původně se knižní předlohou řídili i tvůrci Hry o trůny, postupně však autora George R. R. Martina předběhli a od šesté série produkují seriál bez výpomoci knižní série, zato s Martinovými poznámkami o zásadních zvratech a finální dohře. Většina děje je oproti knize odlišná, ovšem nejdůležitější peripetie předepsané Martinem jsou pro obě platformy stejné. Jedná se tak o velmi netradiční situaci, kdy seriál vyzrazuje dění dosud nevydané knihy a čtenáři jsou oproti svým televizním kolegům pozadu.
PS: Děkuji za pomoc bráchovi Adamovi Stiborovi při tvorbě tohoto článku.