Exotika české krajiny a "obyčejných" zvířat. První celovečerák o naší přírodě je tu

Exotika české krajiny a "obyčejných" zvířat. První celovečerák o naší přírodě je tu
Planeta Česko / Kulíšek nejmenší | Aerofilms
Planeta Česko
Planeta Česko | Aerofilms
Pro většinu lidí je to symbol ekologické katastrofy, stejně jako třeba opuštěné průmyslové komplexy, bývalá vojenská cvičiště nebo šumavské hvozdy sežrané kůrovcem. Ovšem pro přírodu to jsou divoká místa, která přinášejí ozdravný a sebezáchovný proces. A ještě jedné věci vděčí česká příroda za svoji nezdolnost: je pestrá jako málokde na světě. Jen kousek za našimi humny se odehrávají každodenní dramata zvířat a rostlin, jimiž jsme fascinováni ve filmech z exotických koutů naší planety. Bažiny, pralesy, pouště, stepy či džungle velkoměsta, to všechno najdeme i u nás.
Planeta Česko (2017), vůbec první celovečerní dokumentární film o tuzemské přírodě, vstoupí do kin 22. března letošního roku.
Jako vzrušující prostředí, které si co do pestrosti a dobrodružnosti v ničem nezadá s exotickými krajinami, zobrazuje českou přírodu režisér Marián Polák. Snímek s komentářem namluveným hercem Kryštofem Hádkem je napínavou podívanou pro dospělé i děti. Diváci ve filmu uvidí například tetřevy, sysly, ledňáčka, lososy a další živočichy.

Planeta Česko: Trailer

Planeta Česko
Inspirací k natočení filmu o české přírodě byla pro režiséra Mariána Poláka její velká rozmanitost na relativně malém území a také natáčení, která absolvoval v zahraničí. "Točil jsem už celou řadu filmů o přírodě na spoustě nádherných a vzdálených míst naší planety, a právě tehdy mi došlo, že vše je jen úhel pohledu," říká Polák. "Po týdnech strávených v tropickém pralese jsem se zkrátka vždy začal strašně těšit na ty naše české kopečky a 'obyčejná' zvířata – připadalo mi to najednou nesmírně exotické," dodává.
"Filmy o přírodě sleduji rád, konkrétně mám oblíbenou edici dokumentů BBC Earth. Planeta Česko je jim v podstatě dost podobná, ale takzvaně z naší kotliny, a to se mi na ní moc líbí. Je to film pro celou rodinu, který je zároveň i edukativní a může děti naučit pozitivnímu vztahu ke svému okolí," říká herec Kryštof Hádek, který k Planetě Česko namluvil komentář.
Planeta Česko
Planeta Česko | Aerofilms
Štáb v čele s režisérem Polákem najezdil desítky tisíc kilometrů autem, vlakem i na kole a použil celkem patnáct různých kamer a fotoaparátů. Ne vždy měli filmaři štěstí na zvířata, která chtěli natočit, hned napoprvé. Důležitý byl také samotný casting zvířecích "herců". Filmaři se rozhodli natáčet zvířata, která jsou alespoň trochu zvyklá na lidskou přítomnost a zároveň chtěli výběr udělat co nejpestřejší. Ve filmu jsou tak vidět co do druhů a velikosti rozmanitá zvířata od mravenců po statné zubry. 
Planeta Česko přináší příběhy skutečných divokých zvířat, nikoliv statické atlasové záběry. “Špičkové kvalitní filmy o přírodě máme rádi my i naši diváci – v poslední době jsme do kin s úspěchem uvedli snímky Příběh lesa nebo Earth: Den na zázračné planetě. Jsme nadšeni, že se Mariánovi Polákovi podařilo natočit překvapivými informacemi nabitý a technicky dokonalý snímek, který se zabývá výhradně českou přírodou. Objevovat nové a netušené krásy světa, který je všude kolem nás, může být ještě víc vzrušující než výpravy do džunglí a na daleké ostrovy,” říká ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle, která snímek do českých kin uvede.
Planeta Česko
Planeta Česko