Animované hity: Jak vycvičit draka

Animované hity: Jak vycvičit draka
Jak vycvičit draka | 2002 WALT DISNEY Pictures
Jak vycvičit draka z roku 2010 je filmovým hitem studia DreamWorks Animation.
Bezzubka je prvním hrdinou filmu, který se na plátně objevil. Jeho silueta je vidět na pozadí intra studia DreamWorks.
V knižním originále je Bezzubka drak velikosti větší ještěrky, tuto skutečnost se filmaři rozhodli změnit, aby mohl Škyťák na Bezzubku šplhat a aby to lépe ladilo s příběhem.
Zvuky, které Bezzubka vydává, byly inspirovány kočkami, psy a koňmi.
Bezzubkův vzhled velmi připomíná vzhled mimozemšťana Stitche z pohádky Lilo a Stitch a důvod je poměrně jednoduchý - oba snímky režírovali stejní režiséři: Dean DeBlois a Chris Sanders.
Lilo & Stitch
animovane-hity-zblizka-2-cast-jak-vycvicit-draka-1
Animátoři během natáčení chodili do letecké školy, ve které se učili letovou fyziku a pohyb různých bytostí pro lepší realističnost. Po absolvování dokonce každý z nich získal diplom.
Ačkoli ve snímku Škyťák vehementně prohlašuje, že by nedokázal zabít draka, ironií je, že právě Škyťák je jediným Vikingem, kterého na plátně vidíme draka zabít.
Ve snímku je mnoho vousů, bradek, vlasů a chlupů. Úžasný a bohatý plnovous Kliďase Velkého trvalo animátorům vytvořit přes měsíc!
animovane-hity-zblizka-2-cast-jak-vycvicit-draka
Kliďas
Jedna ze skupin, která sledovala zkušební promítání, byla natolik dojatá, že utvrdila režiséry v rozhodnutí Škyťákovi amputovat nohu. Jedno z dětí to prý vyjádřilo úžasně: „Byl jsem tak smutný, že Škyťák něco ztratil, ale na oplátku tolik získal!“
Astrid je postava, která se v knižní předloze neobjevuje, je vytvořena pouze pro účely filmu.
animovane-hity-zblizka-2-cast-jak-vycvicit-draka-2
Astrid
V knihách mají draci vlastní jazyk. Hned na začátku natáčení se ale filmaři rozhodli, že jejich draci budou komunikovat pouze (jako je tomu u zvířat) pohyby těla a zvuky.
Když si Škyťák čte z dračího manuálu, čte opravdu to, co je tam napsáno. Filmaři si dali tu práci, že anglické věty přeložili do runového písma.