Animované hity zblízka: 1. část – Zootropolis: Město zvířat

Animované hity zblízka: 1. část – Zootropolis: Město zvířat
Zootropolis: Město zvířat
V prvním díle se zaměříme na animované dobrodružství Zootropolis. Ten přinesl neuvěřitelně originální nápad i vizuální podobu celého města, které udržuje na jediném místě nepřeberné množství zvířat od těch největších až po ty nejmenší. Zde je pár zajímavostí, které jste o snímku možná nevěděli:
V Zootropoli žije 64 druhů zvířat. Nejde ale jen o obyčejné živočišné druhy, jsou naprosto jedinečné a to hlavně v oblasti tzv. topologie - sloni mají choboty, prasata rypáky, některá zvířata mají kopyta, některá drápy, jiná mají tři prsty, další jen dva... Mají tedy vlastnosti, které jsou pro ně jedinečné.
Filmaři si před natáčením prozkoumali mnoho zvířat, která by měla Zootropolis obývat a zjistili, že všechna srst není stejná. Museli se proto poprat například s fakty, že srst ledního medvěda je ve skutečnosti průhledná a to, co ji činí zdánlivě bílou, je světlo. Liščí kožich je u těla zase téměř černý a světlá po nejjasnější zrzavou barvu u konečků chlupů. Animátoři se museli pokusit vše vytvořit tak, aby byla zvířata co nejpřesnější a nejvěrohodnější.
Vzhled některých zvířat byl inspirován starými Disneyho filmy. Např. místostarostka Skopová je založena na ovcích z Disneyho snímků Make Mine Music a Melody Time
animovane-hity-zblizka-1-cast-zootropolis-mesto-zvirat
animovane-hity-zblizka-1-cast-zootropolis-mesto-zvirat
Filmaři pro postavu vytvořili šest různých oblečení a jak jinak než vlněných. Její kostýmy čítají pouzdrové šaty, sáčko a malou rolničku. Kromě nich má i oranžové šaty se vzorem nůžek, což představuje tradici stříhání ovcí.
Strážník Benjamin Clawhauser není typickým zástupcem vysportovaných a hubených gepardů, ale o to víc hrdě ukazuje jejich typický rys – tmavé "slzavé" stopy od koutků očí kolem hrany tlamy.
Aby se filmaři co nejvíce přiblížili autentickému vzhledu zvířat, dali do jejich srsti i smetí z přírody a města. Při svém studiu dokonce zavítali i do Afriky. Setkali se i se zachráněnými zvířaty v lidské péči, včetně gepardů, které mohli sledovat skutečně zblízka.
Když si animátoři uvědomili, že mají králíci horní ret rozdělený, rozhodli se v tomto případě autenticitu odhodit stranou a horní ret Judyiny pusy nechali vcelku.
Pro vzhled starosty Lionhearta posloužil jako vzor Mufasu z Lvího krále.
animovane-hity-zblizka-1-cast-zootropolis-mesto-zvirat-1
animovane-hity-zblizka-1-cast-zootropolis-mesto-zvirat-2
Pokrok v animační technice filmařům pomohl se zvířecím oblečením a odstraněním nechtěné srsti pod šaty. Dříve museli animátoři "vytrhávat" chlupy pod oblečením ručně jeden po druhém, aby kostýmy seděly správně. To by ale u Zootropolisu bylo (vzhledem k počtu postav) časově nemožné.