Jaký význam má ve Star Wars barva světelného meče? Nemusí to být pouze dekorace

Jaký význam má ve Star Wars barva světelného meče? Nemusí to být pouze dekorace
Barva samotného světelného meče závisí na druhu agamarského krystalu, který je jeho prioritní součástí, neboť právě díky němu se usměrňuje energie meče do jeho čepele, jejíž barva bude promítat barvu krystalu. Tyto krystaly jsou tvořeny přirozeným geologickým vývojem, přičemž člověk je může nalézt na různých planetách ve volné přírodě. Příslušníci řádu Jedi si z těchto krystalů sami tvoří své vlastní světelné meče, nicméně i když je barva meče opravdu určená pouze barvou krystalu, tradují se legendy, že samotná barva vypovídá i o samotném uživateli. Co tedy znamenají?
Zelená
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-2
Světelné meče barvy zelené používají především Jediové, kteří se více zaměřují na užívání Síly než umění boje. Jsou to většinou jedinci, kteří preferují vyjednávání a meditaci, jejich posláním je především nastolení míru a harmonie. Často dostávají přízvisko: „Jediští konzulové“. Známými uživateli jsou Qui-Gonn Jinn, Yoda a Luke Skywalker.
Modrá
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-3
Jediové, jejichž barva meče je modrá, se většinou specializují převážně na své šermířské umění před užíváním Síly. Jsou považováni za posly spravedlnosti a ochrany, taktéž za skvělé válečníky. Ne nadarmo se jim proto říká: „Jediští ochránci“.
Červená
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-4
Oblíbená barva mezi členy řádu Sithů, označující agresi a moc. Na rozdíl od jiných krystalů, které vznikly geologickým vývojem, jsou krystaly červených mečů tvořeny synteticky a uměle, posíleny nenávistí svého uživatele, což zapříčiňuje jejich „krvácení“, které je původcem červené barvy. Používají jej především Sithové a temní Jediové, využívající moc Temné strany Síly. Známými uživateli jsou: Darth Vader, Darth Sidious, Darth Maul a hrabě Dooku. 
Fialová
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-5
Uživatelé fialových mečů se často vyznačují morální nejednoznačností, neboť využívají moc jak světlé, tak i temné strany síly. Napovídá tomu i samotná barva meče, která je kombinací modré a červené barvy. Známým uživatelem byl Mace Windu.
Žlutá
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-6
Uživatelé žlutých světelných mečů jsou nazýváni „Jediští strážci“. Za pomoci intrik a špionáže se snaží najít prostředky, jak nejlépe pronásledovat a vypořádat se s temnou stranou Síly a jejími příznivci. Obvykle našli rovnováhu jak ve svém šermířském umění, tak i v používání Síly. Žluté světelné meče taktéž využívala chrámová stráž řádu Jedi, která byla takovou nejvyšší Jediskou ochrankou.  
Oranžová
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace
Extrémně vzácná barva světelného meče, jehož uživatelé se snaží vyřešit jakýkoliv konflikt diplomaticky a nenásilně, přičemž meč je až tou úplně poslední možností. Taktéž jsou mezi fanoušky dohady, že uživatelé oranžových mečů mohou být bývalí příslušníci temné strany, kvůli podobnosti oranžové a červené barvy.
Bílá
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-1
Uživatelé bílých mečů byli většinou tací, kteří se vyznačovali svou neutralitou, tedy nepřikláněli se ani k řádu Jediů, ani k Sithům. Bílé meče, nebo chcete-li stříbrné, měli taktéž císařští rytíři, běžně nazýváni jako: „Šedí Jediové“, kteří odmítali přijetí temné strany Síly, ale zároveň se nepřikláněli ani k té světlé. 
Černá
jaky-vyznam-ma-barva-svetelneho-mece-nemusi-to-byt-pouze-dekorace-7
Jedinečným mečem černé barvy byl takzvaný „darksaber“. Byl kratší než standardní světelné meče a s čepelí mnohem více podobné těm klasickým. Jeho moc záležela na myšlenkách a činech uživatele. Jednalo se o zbraň temnoty a zla, kterou kdysi Jediové hlídali před zneužitím.
Tak jakou barvu světelného meče byste nejraději měli vy?