Nejslavnější televizní psychiatr se loučí se svým otcem, zemřel John Mahoney

Nejslavnější televizní psychiatr se loučí se svým otcem, zemřel John Mahoney
Frasier | CBS Television Distribution
nejslavnejsi-televizni-psychiatr-se-louci-se-svym-otcem-zemrel-john-mahoney
Frasier
John Mahoney se narodil 20. června 1940 v přímořském městě Blackpool. Měl sedm sourozenců (on sám se narodil jako sedmý v pořadí), v dětství navštěvoval školu St. Joseph's College a po druhé světové válce se přestěhoval do Manchesteru. Zde poprvé začal koketovat s herectvím. Po přesunu do USA studoval na Quincy University v Illinois, vstoupil do americké armády a v roce 1959 získal americké občanství.
Počátkem 70. let vyučoval angličtinu na Western Illinois University. Protože ho lákalo herectví, zapsal se do kurzů v St. Nicholas Theatre. Po nějaké době sekl s prací a rozhodl se naplno pustit do světa "prken, která znamenají svět".
Štěstí mu přálo. Po jednom z prvních představení Mahoneyho v roce 1977 oslovil John Malkovich s tím, aby se připojil k divadlu Steppenwolf Theatre (jehož spoluzakladatelem je mimochodem Gary Sinise). Mahoney neváhal a tím si otevřel cestu ke hvězdám. Získal cenu pro nejnadějnějšího mužského nováčka a v roce 1986 byl za hru The House of Blue Leaves odměněn cenou Tony. Divadlo si opravdu zamiloval: "Divadlo je můj bratr, má sestra, můj otec, má máma, má žena. Je pro mě vším. A Steppenwolf je taková radost. Udělali bychom tam jeden pro druhého úplně všechno. Není zde žádné sobectví."
U filmu Mahoney debutoval až v roce 1982 menší rolí v dramatu Will: The Autobiography of G. Gordon Liddy. Poté si zahrál například ve filmech S nasazením života, 48 hodin v Paříži, Na dostřelKonkurenti či Amerických prezident. Proslavil se účinkováním v sitcomu Fraiser, kde odehrál celých jedenáct sezón (od roku 1993 až do konce v roce 2004). Za své ztvárnění Martina Cranea, bývalého policisty, který musí žít se svým synem Frasierem, byl zcela po právu několikrát nominován na cenu Emmy a Zlatý glóbus. Po skočení seriálu neměl nouzi o nabídky na role v jiných sitcomech. Zdvořile je odmítl s tím, že díky úspěšnému Frasierovi vydělal dost peněz a nyní se může věnovat znovu divadlo, které vždy považoval za svou domovinu. 
John Mahoney (1940 - 2018) Populární herec z legendárního sitcomu Frasier miloval divadelní prkna. Ani svět filmu mu nebyl cizí, leč v něm zůstal odsouzen k vedlejším rolím...
nejslavnejsi-televizni-psychiatr-se-louci-se-svym-otcem-zemrel-john-mahoney
Frasier