Když český lobbista vyzraje na Hollywood. Prezident Blaník to "nandal" úplně všem!

Když český lobbista vyzraje na Hollywood. Prezident Blaník to "nandal" úplně všem!
Prezident Blaník | CinemArt
5. LABYRINT: VRAŽEDNÁ LÉČBA (země vzniku: USA)
Labyrint: Vražedná léčba
Začínáme pátým místem, kam se dostal závěrečný třetí díl filmové trilogie Labyrint. Destopická únikovka podle populárních knih je v českých kinech druhý víkend a tentokrát měla k dispozici 64 sálů. Na finále se přišlo podívat 18.330 diváků, kteří za vstupenky zaplatili necelé 3 miliony korun. Celosvětově má snímek s rozpočtem 62 milionů dolarů na kontě 182 mega.

4. ČERTOVINY (Česká republika)
Zdeněk Troška a jeho pohádka okupují čtvrtou příčku. V kinech jsou Čertoviny pátý víkend a oproti tomu předchozímu zaznamenaly zvýšený zájem o 69 procent. Že by dárek za vysvědčení? Čertoviny se aktuálně promítaly ve 114 kinech, přišlo na ně 27.317 diváků, kteří v pokladnách nechali 3,13 milionů korun. Za měsíc a něco má pohádka na kontě přes 225 tisíc platících a téměř 29 milionů korun. V rámci aktuálního žebříčku Top 20 to z Čertovin činí čtvrtý nejúspěšnější film z dlouhodobého pohledu.

3. JUMANJI: VÍTEJTE V DŽUNGLI! (USA)
Jumanji: Vítejte v džungli!
Ještě úspěšnější je akční fantasy dobrodružství Jumanji: Vítejte v džungli!. V tuzemských kinech se promítá sedmý víkend, aktuálně mu patří třetí příčka za návštěvnost 27.500 diváků a tržby 4 miliony korun. Z dlouhodobého pohledu jde v rámci tuzemského žebříčku Top 20 a druhý nejúspěšnější titul hned po Star Wars: Poslední z Jediů (2017). Celosvětově má nové Jumanji na kontě už 855 milionů dolarů při rozpočtu 90 mega. Obrovské překvapení.

2. COCO (USA)
Coco
Pixarovka Coco těsně pod vrcholem. Výlet do mexické říše mrtvých zaujal kritiky i diváky. Se světovými tržbami (700 milionů dolarů celkově) se ty tuzemské nemohou rovnat, ale i tak jde o úspěch. Chytrý a dojemný animák pro děti a rodiče vidělo v 98 kinech o třetím víkendu od premiéry 38.167 diváků, kteří za lístky zaplatili 5,43 milionů korun.

1. PREZIDENT BLANÍK (Česká republika)
Prezident Blaník
Všichni výše a níže zmiňovaní ale byli krátcí na Antonína Blaníka (Marek Daniel) a jeho celovečerní politickou recesi Prezident Blaník. Tvůrcům internetových skečů Kancelář Blaník se podařilo zdatně reagovat na prezidentské volby a bezprostředně po nich vrhli do kin "svého" Tondu, který si dokáže poradit za každého režimu a společenské konstelace. A ono to fakt vyšlo! Prezident Blaník se promítal ve 135 kinech, přišlo na něj 63.630 diváků, kteří za lístky utratili téměř 9 milionů korun.
A pak že není zájem o politickou recesi a český film. Když si projdeme jednotlivé letošní vítěze žebříčku, po pěti uplynuvších víkendech napočítáme hned čtyři metály pro české producenty. Dobrý start roku 2018.

A jak jsou na tom snímky pod pátou příčkou?
Daniel Day-Lewis
Nit z přízraků | CinemArt
Ze čtvrtečních novinek se chytla jediná, Nit z přízraků (2017) režiséra Paula Thomase Andersona s "odcházejícím" oscarovým rekordmanem Daniel Day-Lewisem v roli módního návrháře. Snímek se promítal v 50 kinech a o premiérovém víkendu skončil na 12. příčce. Přišlo na něj 2.962 diváků, kteží za lístky zaplatili 426 tisíc korun. Snímek si vysloužil 6 oscarových nominací, recenzenti pějí chválu a celosvětově má na kontě tržby 17 milionů dolarů.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.