Kandidát na Pennywise. Otčím Freddyho Kruegera. Dneska slaví zajímavá "postavička"

Kandidát na Pennywise. Otčím Freddyho Kruegera. Dneska slaví zajímavá "postavička"
Alice Cooper
Obrázek článku
Řeč je o Alici Cooperovi, který se narodil 4. února roku 1948 a dnes slaví jubilejní 70. narozeniny. Cooper začínal v 60. letech jako fanoušek Beatles, Rolling Stones, přítel Jima Morrisona z kapely The Doors. Pseudonym Alice Cooper si zvolil podle upálené čarodějnice a v druhé polovině 60. let tak pojmenoval svou kapelu. Na pódiu provokoval, šokoval, ale vysloužil si též nejedno slovo uznání. Například od ikonického avantgardisty Franka Zappy.
Alice Cooper (*1948) Alice Cooper, narozen jako Vincent Damon Furnier (* 4. února 1948 Detroit...
Alice Cooper
Alice Cooper
Alice Cooper proslul jako průkopník rockového divadla, do něhož promítl lásku k hororu, rock´n´rollu a dekadentním filmům. Na scéně se objevoval ve svěrací kazajce s živým hroznýšem kolem krku. Jeho image údajně inspirovala Davida Bowieho pro vznik jeho alter ega Ziggy Stardust, skupinu KISS, režiséra a muzikanta Roba Zombie nebo Marilyna Mansona. Režisér Wes Craven označil Coopera jako "nevlastního otce Freddyho Kruegera". Cooper si Freddyho otčíma zahrál ve snímku Freddyho smrt - poslední noční můra (1991).
Alice Cooper
Alice Cooper
Cooper sice nejvíce šokoval a v rámci kreativity se prosazoval v první polovině 70. let minulého století, filmaři jej nicméně obsazují do menších rolí dodnes. Není bez zajímavosti, že právě Alice Cooper byl původně v hledáčku autorů televizního dvojfilmu To (1990) pro postavu děsivého klauna Pennywise. Pro filmově-hudební upírskou ujetost Vysaj si (2009), kde se Cooper představil spolu s dalším detroitským kumpánem, ikonickým Iggy Popem, "kníže temnot" poskytl svůj obsáhlý šatník. Pomohl tak ulehčit finančnímu rozpočtu snímku, jehož tvůrci celý podnik realizovali jako béčkové dostaveníčko svých oblíbených muzikantů.
Zajímavé cameo si Cooper střihl i v Temných stínech (2012) Tima Burtona. Autorovi na svou dobu velmi odvážných a neotřelých show, kde si významné místo získalo též herectví, je 70 let. "Noční můra všech rodičů", jak se Cooperovi přezdívalo, nastřádal za tu dobu celou řadu fanoušků, podporovatelů a následovníků. Někteří mu jako pomník složili též celovečerní dokument s prozaickým titulem Alice Cooper (2014). Uvidíme, jak dlouho tu s námi "upír, který nikdy nespí" ještě bude. Kulturní barikáda by totiž bez Coopera postrádala výrazného vrhače temných stínů.
Alice Cooper
Alice Cooper