Herecká "řezničina" jdoucí až na krev aneb Oscarový rekordman v důchodu

Herecká "řezničina" jdoucí až na krev aneb Oscarový rekordman v důchodu
Gangy New Yorku (2002) | Miramax Films
Obrázek článku
Když se Day-Lewis rozhodl pověsit herectví na hřebík, neprobíhala kolem toho vznešená tiskovka nebo nekončící dohady a vysvětlování. Dle vlastních slov se prostě rozhodl přestat hrát. Žádná manýra primadony, ale rozhodnutí dospělého člověka, který herectvím žil, role si velmi pečlivě vybíral a zcela určitě mu dávaly větší naplnění než zástupy fanoušků hereckých celebrit.
Daniel Day-Lewis se narodil 29. dubna roku 1957 v Irsku, s umělecky nadanými rodiči (matka herečka, otec spisovatel) se nicméně přestěhoval do Londýna. Možná i kvůli uměleckému prostředí se Daniel stáhl do svého vlastního světa, studoval s chudými spolužáky a velmi si cenil britské dělnické třídy. Ostatně, ještě než se začal věnovat divadlu, vystudoval řezbářství. Práci se dřevem si zamiloval a když se před časem vyjádřil, že pověsí herectví na hřebík, zmínil se i v tom smyslu, že by to mohla být právě fyzická práce se dřevem, k níž by se mohl uchýlit.
Daniel Day-Lewis (*1957) Sir Daniel Day-Lewis je britský herec, který roku 1993 získal irské státní...
Robert De Niro
Taxikář - film, který změnil Danielu Day-Lewisovi život.
Co přivedlo Day-Lewise, původem Ira s britskými kořeny, do Hollywoodu? Kultovní Taxikář Martina Scorseseho. Herec jej viděl v roce 1976 ve věku 19 let a v rozhovoru s novinářkou Lynn Hirsberg z Telegraphu na tento důležitý milník zavzpomínal. "Bylo to opravdové zjevení. Během týdne jsem film viděl pětkrát nebo šestkrát. Ameriku jsem tenkrát neznal, ale Taxikář ji zobrazoval takovou, jaká by mohla být. Od té doby mě zajímají americké příběhy."
Day-Lewis, který vycházel z britské divadelní tradice, pojmenoval skutečnost, že se rozhodl věnovat filmovému herectví, za kacířství. O americkém Hollywoodu raději pomlčel. Svět amerického snu a hollywoodských zázraků mu nicméně učaroval, zemi neomezených možností pro něj definoval právě západní film. Vyzkoušel si sice řadu civilních zaměstnání, ale až herectví ho definovalo. "Jsem poněkud perverzní, nerad dělám věci tak, jak se očekává."
Až na krev
Až na krev | Miramax Films
Daniel Day-Lewis - Brit s titulem Sir - ve své herecké kariéře ztvárnil řadu Američanů na pozadí vypjatých historických událostí. Dosavadní tři oscarové sošky obdržel za role ve snímcích Moje levá noha (1989), Až na krev (2007) a Lincoln (2012). A už od Mojí levé nohy se k Day-Lewisovým hereckým metodám váže celá řada "senzačních" titulků a povídaček.
Moje levá noha
Moje levá noha | Miramax Films
V Mojí levé noze herec ztvárnil ochrnutého muže, který dokáže komunikovat pouze jednou končetinou. Díky odhodlání a vlastní matce se nicméně vypracuje ve spisovatele. Day-Lewisův přístup k herectví je až fatalistický, vždy se snažil dostat pod povrch, postihnout všemožné aspekty role (tedy i historické). Během příprav na Mojí levou nohu například po dobu několika měsíců neslezl z invalidního vozíku a nekomunikoval se svým okolím jinak než levou nohou.
Day-Lewis nicméně zůstal věrný svým teenagerským letům, kdy se věnoval řezbářství a fyzické práci. Svou proměnu do dané postavy tedy doprovodil nejen dokonalou psychologickou přípravou, ale též fyzickou prací. Například v případě obávaného násilnického řezníka z Gangů New Yorku (2002), který kosí irské přistěhovalce, skutečně vzal do ruky řeznické náčiní a za doprovodu hudby rappera Eminema se proměnil v sarkasticky-násilnického "Strýčka Sama".
Daniel Day-Lewis, Steven Waddington
Poslední Mohykán | Morgan Creek Productions
Jak ale sám Day-Lewis v minulosti přiznal, herectví ho sice zajímalo, ale nelpěl na sebezdokonalování v rámci studijních kurzů. Vždy si všechno dělal po svém, když například pro roli v Posledním Mohykánovi (1992) vlastnoručně vydlabal indiánskou kánoi, naučil se lovit a stahovat z kůře zvěř a osvojil si těžkou 6 kilovou pušku, kterou u sebe měl i u rodinné štědrovečerní tabule.

Nit z přízraků: Trailer

Nit z přízraků
V českých kinech měl v únoru 2018 premiéru poslední Day-Lewisův opus, snímek Nit z přízraků, za který byl herec nominován na Oscara. Z předchozích 5 nominací hned 3 v minulosti v sošku proměnil. Tentokrát to nicméně v konkurenci Garyho Oldmana v roli britského politika Winstona Churchilla (Nejtemnější hodina) nestačilo. Což vůbec nevadí.
Daniel Day-Lewis dnes slaví 63. narozeniny a své nezastupitelné místo v Hollywoodu má jisté. Níže si můžete přečíst pár jeho nezapomenutelných kousků, souvisejících s důkladnou přípravou na role.
Lincoln (2012)
Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis | Kinobox
Na roli Abrahama Lincolna se Day-Lewis připravoval 1 rok. Ze své role nevyšel ani během natáčecích pauz, kdy mluvil Lincolnovým hlasem a celý štáb ho údajně oslovoval "pane prezidente". Včetně Stevena Spielberga.
Až na krev (2007)
Jen pro srovnání, Day-Lewis se na roli budoucího ropného magnáta připravoval celý rok, zatímco Paul Dano pro postavu fanatického věřícího pouhé 4 dny.
Gangy New Yorku (2002)
Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio
Gangy New Yorku | 2002 Miramax Films
Day-Lewis se na roli připravoval nejen učením řeznického řemesla, vrhání nožů a poslechem Eminema. Během natáčecích pauz si na sebe odmítal vzít péřovou bundu, což vysvětloval tak, že v 19. století nic takového nebylo. Načež si v mrazech přivodil těžký zápal plic.
Ve jménu otce (1993)
Day-Lewis po členech štábu vyžadoval, aby ho ponižovali a polévali ledovou vodou. Přípravu na natáčení strávil ve vězeňské cele.
Poznáte slavné životopisné filmy?