Marvelovský Black Panther a skandál před premiérou. Kdo za ním stojí?

Marvelovský Black Panther a skandál před premiérou. Kdo za ním stojí?
Black Panther / Chadwick Boseman
Jak je známo, Black Panther na své filmové zpodobnění musel oproti svým populárnějším kolegům trpělivě čekat až do roku 2016, kdy se objevil ve vydařené, politicky laděné Občanské válce. Nebylo však daleko k tomu, aby si africký vladař svůj filmový debut odbyl ještě před začátkem nového milénia.
black-panther-tasi-drapy-dockame-se-nejlepsi-marvelovky-nebo-nahnilych-rajcat
Black Panther
Zásluhu na tom nese Wesley Snipes, dnes už tradiční hrdina béčkové produkce, který se ale především v 90. letech pyšnil značnou popularitou (trilogie Blade, Demolition Man) a o postavu Black Panthera projevil velký zájem. Koncept podpořil i komiksový guru Stan Lee a Snipes se v tu chvíli vyhříval na vrcholu slávy. Jak jste si ale již určitě domysleli, k realizaci nedošlo. Důvodem byli interní problémy Marvelu a Snipes se tak o pár let později musel „spokojit“ se zabijákem upírů Bladem. I přes nenaplněné tužby ale Snipes současnému zpracování fandí a zmiňuje, že by se do fikčního světa Marvelu také rád zapojil a klidně si i střihnul další pokračování Bladea.
Nutno podotknout, že několik prominentních recenzentů Black Panthera (2018) už zhlédlo a jak bývá u takovýchto promítání zvykem, komentáře pějí chválu. Mluví se o marvelovském Bondovi, revolučním záporákovi v podání Michaela B. Jordana a obecně se nejčastěji skloňuje originální, doposud nevídaný přístup. „Je to 100% africké“, vyčnívá z jednoho komentáře. Další oceňují silné ženské představitelky, politickou angažovanost nebo skvělou ukázku důležitosti identity a reprezentace a jak tragické je tyto hodnoty ztratit. Je samozřejmě potřeba tyto „agitky“ pročítat s nadhledem, ovšem jako nástin toho, co můžeme očekávat, poslouží skvěle.
black-panther-tasi-drapy-dockame-se-nejlepsi-marvelovky-nebo-nahnilych-rajcat-2
Black Panther - Chadwick Boseman
Zmiňovaný politický podtext bude zřejmě podstatnou součástí filmu a není se čemu divit. Black Panther je první mainstreamový hrdina s černou barvou kůže a navíc pochází z Afriky. Nejenom že si USA prošly krizovým obdobím rasové nesnášenlivosti, které je dosud v některých oblastech nedořešené (a možná se nikdy nedořeší), ale i stereotypizace Afriky a jejích obyvatel skrze kulturu (převážně film) je dosti omílaným tématem. Například populární komedie s Eddiem Murhpym Cesta do Ameriky (1988) za takovéto zkreslování africké kultury sklidila horlivou kritiku. Jak napovídají i ostatní komentáře, snímek se bude implicitně vyjadřovat i k dalším rezonujícím otázkám jako je rovnoprávnost žen, svoboda, možnost seberealizace či sounáležitost s rodinou, národem, rasou. Výslednou podobu tak samozřejmě ovlivní současné nálady ve světě a především v puritánské Americe, která přechází z extrému do extrému (ať už mluvíme o rasismu nebo o kauze MeToo).

Black Panther: Trailer

Black Panther: trailer | Falcon
Před několika dny na internetu zarytá skupina fanoušků DC čítající přibližně 4000 členů oznámila, že hodlá Black Panthera maximálně dehonestovat. Na stránce RottenTomatoes (rozsáhlá databáze filmů a kritik) úmyslně ohodnotí film nejnižší známkou a navíc po internetu rozšíří spoilery, aby co nejvíce pokazili výsledný zážitek z filmu a pošpinili jeho reputaci. Něco velmi podobného se stalo i posledním Star Wars: Poslední z Jediů (2017), které na stejné stránce mají lepší hodnocení od recenzentů než od lidí, což je částečně zaviněno vytvářením nových anonymních účtů, ke kterým se hlásí právě tato skupina. Důvodem jejich domýšlivých pohnutek je dle jejich názoru neobjektivně nízké hodnocení DC filmů. Naštěstí už Facebook počínání skupiny utnul, když její profil smazal.
Skupina nazvaná „Give Black Panther a Rotten Audience Score on Rotten Tomatoes“ má samozřejmě mnoho jiných možností, jak rekrutovat nové členy, takže problém zřejmě není definitivně vyřešen. Skupina před svým zrušením také přislíbila, že podobné naschvály plánuje pro každý nadcházející film od Marvelu.
black-panther-tasi-drapy-dockame-se-nejlepsi-marvelovky-nebo-nahnilych-rajcat-1
Black Panther
Brzy zjistíme jestli skupina bude mít valný vliv na hodnocení. A co je mnohem důležitější, jestli se filmu samotnému podaří naplnit očekávání.