Když si diváky a oscarového herce na odchodu "podá" žena

Když si diváky a oscarového herce na odchodu "podá" žena
Nit z přízraků | CinemArt
NIT Z PŘÍZRAKŮ (režie: Paul Thomas Anderson)
Nit z přízraků
Daniel Day-Lewis se loučí s filmovým herectvím. A jestli to vyjde i tentokrát, bude z jeho role uznávaného módního návrháře už čtvrtý Oscar. S režisérem Andersonem se Day-Lewis setkal již při práci na dramatu o ropném magnátovi Až na krev (2007), které bylo vůči novince o poznání silnější kafe. V Niti z přízraků ale netahá na špagáty Day-Lewis, nýbrž jeho nenápadná femme fatale Alma (Vicky Krieps). Spolu s jejich vztahem vyplouvá na povrch návrhářova temnější minulost a řada patologičtějších charakterových rysů.
Nit z přiznaků
Nit z přiznaků | CinemArt
Dle dostupných recenzí jde i tentokrát o mistrný snímek, který jistou rukou vede režisér Anderson. Day-Lewis je opět prvotřídní, velmi dobře s ním ale partii udržuje dvojice žen - milenka Alma a dominantní sestra v podání Lesley Manville. Tuzemští recenzenti dávají Niti z přízraků 83 procent. O hereckého Oscara si to Day-Lewis s největší pravděpodobností rozdá s Gary Oldmanem, který ztvárnil Winstona Churchilla v Nejtemnější hodině (2017). Takhle se uzavírá kariéra.

PREZIDENT BLANÍK (režie: Marek Najbrt)
Prezident Blaník
Lobbista Antoním Blaník (Marek Daniel) se toho nebojí. Prezidentská kandidatura mu sice nevyšla, to by v tom byl ale čert, kdyby se tenhle nagelovaný milovník obuvy vzdal a přenechal rajón někomu jinému.
Prezident Blaník míří na filmová plátna a bude záležet jen na vás, zda mu dáte v rámci celovečerní stopáže šanci. Přeci jenom, formát krátkých videí Kanceláře Blaník to není. Mohlo by však být zajímavé sledovat, jak si tvůrci v šibeničním povolebním termínu poradili s reáliemi. Recenzenti prozatím Prezidentu Blaníkovi dávají 62 procent. Jako lék na povolební rozčarování by to však mohlo zafungovat.

HAPPY END (režie: Michael Haneke)
Happy End
Režisér Michael Haneke proslul filmy jako Funny Games (1997), Bílá stuha (2009) nebo Láska (2012). Nyní se zaměřil na vyšší společnost a mezilidské vztahy uprostřed jedné rodiny. Děj snímku Happy End se odehrává na jednom přímořském sídle v Calais, kam se stěhuje malá Eve za otcem po matčině záhadném onemocnění. Setkává se zde s dosti neurotickými a do sebe zahleděnými lidmi, kteří podléhají vlastní iluzi. Jak Eve přijmou?
Satiře o jedné "lepší" rodině, v níž hraje plejáda známých francouzských herců, dávají recenzenti prozatím 67 procent.

TAK PRAVIL BŮH (režie: Henrik Ruben Genz)
Tak pravil Bůh
Solidní úlet slibuje novinka dánského režiséra Genze. Tak pravil Bůh se věnuje jedné rodině a jejímu podivínskému otci Uffemu. Psychiatr s prazvláštními zálibami holduje alkoholu a svérázné výchově synů. Dá se v tom všem najít láska a odpuštění?

5 OCTOBER (režie: Martin Kollár)
5 October
A na závěr jeden zajímavý dokumentární snímek. 5 October je vítězem loňské ceny Pavla Kouteckého za nejlepší dokument, zaujal též porotu Finále Plzeň. Režisér Kollár sleduje v minimalistické roadmovie svého bratra, který se vypořádává s vědomím, že má v těle obrovský zhoubný nádor. Před osudným dnem, kdy má podstoupit operaci, odchází od rodiny, aby se vydal na cestu. Jsou to úniky před sebou samým a před vlastním strachem?

Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.