Koho osvítil tak přitroublý nápad? Osvícení se dočká pokračování

Koho osvítil tak přitroublý nápad? Osvícení se dočká pokračování
Osvícení (1980) / Jack Nicholson
Nicméně autor předlohy, Stephen King, s filmovým ztvárněním spokojen nebyl a zjevně toužil po vyobrazení, které by odpovídalo jeho představám. A tak King sepsal scénář, podle nějž po letech vznikla televizní minisérie Osvícení (1997).

Osvícení (1980): Kultovní scéna

Mnohem podstatnější informací ale v tuto chvíli je, že King v roce 2013 napsal pokračování Doktor Spánek, kde je ústřední postavou již odrostlý Danny Torrance, vyrovnávající se s minulostí a stejnými kratochvílemi jako jeho otec – alkohol a záchvaty zuřivosti. Synopse knihy dodává, že se Danny závislosti na alkoholu zbaví, odstěhuje se do malého městečka a díky svým duševním schopnostem umírajícím v domově důchodců ulehčuje „přejití na druhý břeh“ (odsud přízvisko „Doktor Spánek“). Jenže potom se setkává s neobvyklou dvanáctiletou dívkou Abrou, která ho požádá o pomoc…
Studio Warner Bros. práva na knihu odkoupila a nyní se pokouší obsadit jednotlivé posty. Na pozici režiséra se nejdříve pokoušeli uhnat Alfonse Cuaróna (Potomci lidí, Gravitace), ten ovšem odmítl a zastoupil ho Mike Flanagan (Oculus, Geraldova hra), což je prozatím jediný úlovek studia.
The Overlook Hotel
The Overlook Hotel
Zajímavostí je, že se Hollywood již léta pokouší navázat na úspěch Osvícení (1980). V roce 2015 se dokonce intenzivně uvažovalo nad prequelem, který by nesl název The Overlook Hotel a odehrával by se přibližně 20 let před událostmi Osvícení. Producent James Vanderbilt tehdy sliboval dílo minimálně se vztahující ke Kubrickově snímku, které by bylo samostatně nosné a dostatečně nápadité, aby se nejevilo jako pouhý „parazit“.
Pokud by k pokračování přeci jen mělo dojít, mělo by se tak dít s vědomím předchozí věty.