Romantický i strach nahánějící Hastrman v první upoutávce a s překvapivým režisérem

Romantický i strach nahánějící Hastrman v první upoutávce a s překvapivým režisérem
Hastrman / Karel Dobrý | Česká televize

Hastrman: Teaser

Hastrman
Upoutávka láká na romantickou českou krajinu, zapadlé mokřady a dekadentní žánr upomínající na 19. století. Hlavní postavou filmu je člověk ve zvířeti a zvíře v člověku – hastrman alias baron de Caus, kterého ztvárnil Karel Dobrý (Čertoviny, Strašidla, Ve stínu).
Pro řadu diváků bude v případě nového snímku překvapivé především jméno jeho režiséra, kterým je stylový herec, zpěvák a swingař Ondřej Havelka. Ten se coby herec do duší diváků zapsal postavou v Saturninovi (1994). Havelka před Hastrmanem režíroval pouze jednou; dokumentární snímek Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (1999).
Ondřej Havelka
Hastrman | CinemArt
Proč si Havelka pro roli hastrmana / barona vybral právě Karla Dobrého? „Je to velice tvárný herec s bohatou představivostí, navíc rozpětí jeho výrazových prostředků je velmi široké. Dokáže být elegantním aristokratem, zároveň, popustí-li uzdu svým vášním, umí se skutečně proměnit ve zvíře,“ říká Havelka.
Karel Dobrý, Simona Zmrzlá
Hastrman | První veřejnoprávní
Pro Karla Dobrého byla postava hastrmana výzvou. „Žije pod vodou a žije na souši, je to člověk obojživelník, takový polobůh. Není omezený pozemským životem, ale zároveň je postižený lidskými slabostmi, kterým podléhá a které neberou konce.“ Během celého natáčení Dobrý navíc prakticky neslezl z placu.
Vladimír Polívka, Simona Zmrzlá
Hastrman | Česká televize
Filmový příběh Hastrmana se odehrává na vesnici ve 30. letech 19. století, kdy se baron de Caus vrací se svým sluhou v podání Jiřího Lábuse z cest po světě. Na svém panství chce především začít s prací na obnově rybníků. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova dcera Katynka (Simona Zmrzlá) revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni i učitel Voves v podání Jiřího Maryška a farář Fidelius ztvárněný Janem Kolaříkem. Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. Děj filmu, který se točil především v Českém ráji, pod vrchem Vlhošť a na severu Čech, je vyprávěn s jemnou nadsázkou a ironickým humorem.