Režisér Pána prstenů vás uvrhne do víru První světové války

Režisér Pána prstenů vás uvrhne do víru První světové války
WingNut Films (Imperial War Museum)
Peter Jackson
Peter Jackson
Dokumentární snímek, který zatím nemá název, se dle vyjádření režiséra nebude věnovat frontovým liniím a válčení, ale zákulisí války a řadovým vojákům během vzácných chvil, kdy zrovna nebojovali. Novozélanďan Peter Jackson na filmu pracuje ve spolupráci s britským Imperial War Museum a premiéra by měla proběhnout letos na podzim.
Museum je s režisérem v kontaktu delší dobu; Jacksonovi nabídlo svůj obsáhlý archiv čítající audiovizuální záznamy, obrazové materiály i zvukové záznamy rozhovorů s válečnými veterány. Režisér a jeho střihač se budou muset vypořádat s šesti stovkami hodin materiálů, z nichž každý má svou nezastupitelnou výpovědní hodnotu.
oscarovy-reziser-pana-prstenu-a-hobita-nas-zavede-do-zakulisi-i-svetove-valky
foto: Imperial War Museum
Pro noviny Independent se režisér Jackson vyslovil v tom smyslu, že prací na splácí též dluh své novozélandským předkům. "Je to pro mě jedinečná příležitost vzdát snímkem hold vlastní rodině a vzpomenout na ni," prohlásil režisér. Novozélandští vojáci byli v rámci I. světové války nasazeni například v bitvě u Gallipolli, kde se neúspěšně pokoušeli obsadit turecké území. Jackson dále v rozhovoru uvedl, že se "pokusím najít způsob, jak vdechnout život příběhům obyčejných lidí, kteří žili v mimořádných časech."
co-maji-spolecneho-oscarovy-pan-prstenu-hobit-a-prvni-svetova-valka
foto: Imperial War Museum
Co je na celém podniku připravovaného dokumentu Petera Jacksona nejzajímavější? Technická stránka věci. Jackson se totiž rozhodl, že veškeré materiály pro výsledný snímek zrestauruje za použití nejnovější dostupné technologie. 100 let staré záběry zaostří, obarví a změní jim rychlost. Pro video Imperial War Museum se Jackson vyjádřil v tom smyslu, že dokáže vše udělat tak, jako kdyby byla videa natočena v současnosti. A nikdo nic nepozná. Je nicméně otázka, zda to bude ku prospěchu věci. Na archivech často bývá "kouzelný" nejen obsah, ale též forma. I když je pravda, že 100 let staré archivy nebudou v bůhví jaké stavu, aby "ustály" plátna kin.
Dle ředitelky Imperial War Musea Diany Leesové má volba formy minimálně jednu výhodu - k tématu přitáhne mladé diváky. A Jackson se navíc vyjádřil, že v rámci informací půjde skutečně pod kůži a do hloubky: divákům představí nezkreslenou představu o válce, z archivů lidé uslyší, jak například vojáci špatně spali nebo co museli jíst.
Snímek bude mít premiéru na letošním BFI London Film Festivalu, kde bude promítnut ve 3D formátu. Následně jej do svého programu zařadí BBC One a snímek se vydá též do škol.