Zoufalá matka, tři billboardy a dva Oscaři. Nejlepší role Frances McDormand

Zoufalá matka, tři billboardy a dva Oscaři. Nejlepší role Frances McDormand
Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017) / Frances McDormand | CinemArt
Obrázek článku
Frances McDormand, jedna z nejoriginálnějších amerických hereček, se narodila 23. června roku 1957 v Chicagu. Jejím otcem byl kazatel a tak se celá rodina velmi často stěhovala. Frances vystudovala Bethany College a umění dramatu na Yale School of Drama. V rámci regionálního herectví se prosadila v dramatech Čechovových Tří sester nebo Shakespearově Večeru tříkrálovém. Na prestižní cenu Tony byla nominována roku 1988 za drama Tramvaj do stanice touha Tennessee Williamse.
Od samotných filmových začátků byla kariéra Frances McDormand spjata s tvorbou svérázného bratrského dua Joela a Ethana Coenových, přičemž staršího ze dvou bratrů Joela si herečka vzala za manžela. První rolí u filmu i u Coenů pro Frances byla kriminálka Zbytečná krutost (1984). Následovaly Zmatky v Arizoně (1987) a thriller Mississippi Burning (1988), příběh pojednávající o zmizení aktivistů bojujících za lidská práva. Role v tomto snímku vynesla McDormand její první nominaci na Oscara.
Frances McDormand (*1957) Jedna z nejoriginálnějších amerických hereček je dcerou kazatele a...
Frances McDormand
Fargo
Úspěch se dostavil roku 1997, kdy herečka v roli těhotné policistky Marge nominaci za snímek Fargo (1996) proměnila v ikonickou sošku. Konkurence tenkrát byla obrovská - o Oscara usilovala například Kristin Scott Thomas za roli v Anglickém pacientovi (9 sošek Oscara) nebo Diane Keaton s Marvinovým pokojem (1996). Z filmového Farga se stal kult, na který před pár roky navázal stejnojmenný úspěšný seriál, a herečka McDormand si získala zástup oddaných fanoušků.
Frances McDormand
Fargo - Frances McDormand přebírá Oscara | Oscars
Frances McDormand se svědomitě drží stranou od světa nablýskaných reflektorů a mediálních senzací. Interview odmítá a její publicista má za úkol držet od herečky tisk v uctivé vzdálenosti. Ve vší slušnosti. Jedna z vzácných příležitostí pohovořit s charismatickou osobností se naskytla loni v říjnu novinářce The New York Times Magazine Jordan Kisner v Paříži. Absolvovala s herečkou vyjížďku po Seině a ta se jí svěřila, že zkrátka na tisk a média nemá čas. Vždy se poctivě soustředí na svou profesi.
Frances má zkrátka nebývale uvědomělý pohled na vlastní profesi, úlohu popkultury a rozdíl mezi filmovou rolí a vlastním životem. "Nejsem herečkou pro to, aby se tiskly pohlednice s mou podobenkou. Hraji proto, že mě zajímá mezilidská interakce a možnost být někým jiným," sdělila například Jordan Kisner při projížďce po Seině. Když například herečku v Paříži oslovila francouzská fanynka, odmítla dát autogram, ale zeptala se jí, jak se jmenuje a vyměnila si s ní objetí.
Frances McDormand
Tři billboardy kousek za Ebbingem | CinemArt
Emoce na mnoho způsobů divákům přináší též snímek z roku 2017 Tři billboardy kousek za Ebbingem, v němž ztvárnila Frances McDormand postavu matky, které násilnou smrtí zemře dcera. Zoufalá matka vezme vyšetřování do vlastních rukou a postaví se tak místní policii. Pozoruhodně pestrobarevný pohled do života maloměsta a jedné duše vynesl McDormand jejího druhého hereckého Oscara. Pro ni to ovšem není žádná bůhvíjak důležitá meta.
Pojďme si představit vůbec nejlepší filmy, v nichž si zahrála herečka Frances McDormand. O pořadí jste svými hlasy rozhodli vy, uživatelé webu Kinobox.cz. Podmínkou bylo minimálně 10 hodnocení na kartě filmu.

1. 80% Fargo (1996)

Frances McDormand
Fargo

2. 79% Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017)

Sam Rockwell, Frances McDormand
Tři billboardy kousek za Ebbingem

3. 75% Mississippi Burning (1988)

Frances McDormand
Mississippi Burning

4. 74% Na pokraji slávy (2000)

Frances McDormand
Na pokraji slávy

5. 74% Neznámý Rangún (1995)

Neznámý Rangún
Neznámý Rangún | Castle Rock Entertainment

6. 73% Až vyjde měsíc (2012)

Až vyjde měsíc
Až vyjde měsíc (2012)

7. 73% Její případ (2005)

Woody Harrelson, Frances McDormand
Její případ

8. 73% Muž, který nebyl (2001)

Frances McDormand
Muž, který nebyl

9. 73% Po přečtení spalte (2008)

Frances McDormand
Po přečtení spalte | Blue Sky Media

10. 73% Prostřihy (1993)

Prostřihy
Prostřihy