Těchto klenotů jste si ve filmových titulcích asi nikdy nevšimli

Těchto klenotů jste si ve filmových titulcích asi nikdy nevšimli
Pojďme se podívat na několik úžasných vtípků, které se dostaly až do titulků. Ale jelikož na titulky vydrží v kině málokdo a ještě míň z nás si je i celé přečte, najdou se v nich vskutku úžasné věci, o kterých mnohdy ani nevíme.
Suchý z nosu v Ledovém království
Kristoff ve snímku Ledové království v rozhovoru s princeznou Annou utrousí poznámku, že všichni chlapi jedí suché z nosu. :-) Tak aby bylo jasno, studio Walt Disney Studios v titulcích zcela jasně prohlašuje, že se jedná čistě o názor Kristoffa a nejedná se o oficiální názor studia a filmařů. :-)
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli-1
Kavárna
Během loupeže v kavárně ve snímku Pulp Fiction nešlo vše podle scénáře. Když zloději přiloží manažerovi prodejny k hlavně zbraň, mělo podle scénáře zaznít z jeho úst toto: „Nejsem hrdina. Jsem jen manažer kavárny, vezměte si, co chcete.“ Ovšem ouha, nestalo se tak a zmíněný hrdina ze sebe nevymáčkl nic jiného než: „Jsem jen kavárna.“ V titulcích je tak uvedena u jména herce role kavárna, ostatně to o sobě sám prohlásil... :-)
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli
Sex v Harry Potterovi
Během závěrečných titulků k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu se na scénu opět dostává Pobertův plánek, který ukazuje pohyb všech bytostí po chodbách Bradavic. V jednu chvíli se v levém dolním rohu objeví dvojice bot, která se po chodbách nepotuluje a jejich pozice poměrně připomíná dvojici v choulostivé chvíli (ano, myslíme během sexu). Autorem animované mapy je Rus Wetherell, který tam pár bot přidal jednou v noci jako vtip. Režisérovi Cuarónovi se vtípek líbil natolik, že se rozhodl ho ve filmu ponechat.
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli-5
Odkaz na milované hrdiny
V Návratu do budoucnosti přistane Marty McFly na farmě Otise Peabodyho a nejdříve ze všeho se setkáme s mužovými dětmi. Díky titulkům se dokonce dozvíme i jméno Otisova syna, které je velmi speciální. Jmenuje se Sherman Peabody, což je odkaz na kreslené postavičky, které byly v 50. a 60. letech velmi oblíbené. A díky novému animovanému snímku je budou znát i naše děti – jedná se o hrdiny filmu Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana. Režisér Robert Zemeckis a scénárista Bob Gale původní seriál milovali.
Žádná zranění nadpřirozených tvorů a zvířat
Když máte ve filmu jakékoli zvíře nebo jiný živý organismus, musíte zajistit jeho naprostou bezpečnost. Filmaři jsou v tomto ohledu velmi důslední! V titulcích tak proto najdete vždy ubezpečení, že nikomu z nich nebylo během natáčení ublíženo. U Strážců Galaxie se dočtete, že během natáčení nebyla zraněna žádná stromová bytost ani mýval. V titulcích k Harry Potter a Ohnivý pohár je uvedeno, že během natáčení nebyli zraněni žádní draci a v titulcích Pana Poppera a jeho tučníků je jasně uvedeno, že žádné úhoně nedošel ani žádný tučňák.
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli-2
Pozdrav společnosti Hanso
J. J. Abrams je již mezi svými fanoušky znám jako někdo, kdo si rád utahuje třeba i sám ze sebe a vkládá do svých projektů různé schovávačky odkazující na další jeho práci. Díky tomu v titulcích k filmuMission: Impossible III najdeme speciální poděkování společnosti Hanso Foundation. Což je spojení, které velmi dobře znají diváci seriálu Ztracen, mimochodem předešlého televizního projektu režiséra Abramse.
Rozdvojená nebo spíše roztrojená osobnost
Scénárista Andrew Kevin Walker je častým spolupracovníkem režiséra Davida Finchera. Dokonce se postaral o finální přepis scénáře ke Klubu rváčů, ale uveden v titulcích nebyl. Aby Fincher vzdal hold příteli a kolegovi, vložil jeho jméno do titulků v jiné formě. Tři detektivové, kteří zbijí postavu Edwarda Nortona se jmenují Andrew, Kevin a Walker.
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli-3
Máte 15 sekund na uposlechnutí
U všech filmů je jasně uvedeno, že se na ně vztahují autorská práva a že za jejich porušení nám hrozí trest podle platného zákona. V případě Robocopa (1987) tomu tak ale není. Obvyklá hláška, která je u všech filmů na vlas stejná, se tu dočkala poměrně netradiční úpravy: „Tento film je chráněn zákony Spojených států a dalších zemí a jeho nezákonné kopírování, distribuce nebo promítání může vést k občanskoprávní odpovědnosti a trestnímu stíhání ze strany donucovacích droidů.“
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli-6
Vtípky každou minutu
Absolutními mistry v oblasti vtípků v titulcích jsou ale rozhodně snímky Žhavé výstřely a Bláznivá střela. U Žhavých výstřelů se například dozvíte, že herec Richard Crenna vymyslel tatarskou omáčku nebo jen tam vložen i recept na jídlo zvané nobby buns. V Bláznivých střelách šli filmaři ještě dál a titulky jsou vtípky doslova protkané každou minutu. Například jsou tam hlášky, že se má majitel modré Hondy Accord dostavit na parkoviště, neboť jeho vůz svítí. Že během natáčení se nezranila žádná zvířata až na to, že jich během natáčení pár vyhynulo (např. během požáru uhořelo 15 sov pálených nebo že 100 veverek posloužilo jako oběd pro filmový štáb)...
techto-klenotu-jste-si-v-titulcich-asi-nikdy-nevsimli-4