První film o žábě, která vám dokáže změnit život, vstupuje do českých kin

První film o žábě, která vám dokáže změnit život, vstupuje do českých kin
Bufo Alvarius
Bufo Alvarius
Z filmu "Bufo Alvarius"
Po premiéře dokumentární filmu Bufo Alvarius, která se uskutečnila letos v lednu, a řadě speciální projekcí, se audiovizuální dobrodružství a svědectví o nejsilnějším známém přírodním psychedeliku, dostává i do klasické kinodistribuce. Mohou za to kladné divácké ohlasy a zajímavé téma věnující se žábě Bufo Alvarius (ropucha coloradská) ze sonorské pouště.
Za vznikem snímku, který se do distribuce vydá ve čtvrtek 5. dubna, stojí režisér Filip Záruba.
Filip Záruba
Bufo Alvarius - Filip Záruba
Dokument Bufo Alvarius je jedním z projektů spolku Asaya, kterému se Filip Záruba věnuje se svými přáteli a pod jehož jménem probíhají přednášky a workshopy zaměřené na transpersonální psychologii, šamanismus, jógu a mystiku. Celý projekt je poměrně ambiciózní, jedná se totiž o vůbec první celovečerní snímkem o této halucinogenní žábě na světě.

Bufo Alvarius - The Underground Secret: Teaser Trailer

Bufo Alvarius
„Pouhá slova k interpretaci zkušenosti nestačí. Proto jsme dokument pojali jako audiovizuální dobrodružství s hudbou a s 3D animacemi inspirovanými vlastními prožitky. Původní záměr natočit reportáž postupně vygradoval do intenzivní filmové meditace o povaze vědomí a bytí. K dokonalosti, se kterou se „tam“ setkáte, to má stále daleko, ale takové už jsou možnosti naší reality – omezené,“ vysvětluje režisér a scenárista filmu Filip Záruba.
Stanislav Grof
Bufo Alvarius - Stanislav Grof
Dokumentární film je výpovědí skupiny skupiny psychonautů, která se za zkušeností s ropuchou koloradskou vydala do Jižní Ameriky. Kromě nich sdílí ve filmu osobní příběh s Bufo Alvarius zakladatel transpersonální psychologie Stanislav Grof spolu s lékařem a novodobým šamanem Octavio Rettigem, díky němuž mohlo ceremoniální kontakt s žabím tryptaminem 5-MeO-DMT prožít tisíce dobrovolníků po celém světě. Mnohým tato cesta daleko za hranice běžného vnímání změnila život.
Režisér Viliam Poltikovič, který se ve filmu také krátce objevuje, dodává: „Psychedelické látky provázejí a transformují lidstvo od nepaměti. Významnou, i když pozapomenutou historii mají i v Evropě. Stále se však o jejich obdivuhodných účincích otevřeně nemluví, jsou na hraně zákona. Film Filipa Záruby je sugestivním strhujícím obrazem i poselstvím nejsilnější známé psychoaktivní látky. Ztvárnění dává silný impulz k pozitivní změně, k možnosti pochopit jednotu, vstoupit do svobodného prostoru mimo pojmové kategorie, kde je možné vše – ať už se tam dostaneme cestou psychedelik nebo i bez nich.“
Bufo Alvarius
Bufo Alvarius
Producent Václav Dejčmar na snímku oceňuje, že zprostředkovává zkušenost s přírodními psychedeliky, které zaujmou pro svou univerzálnost. Kontrolované podávání této látky dokáže sblížit lidi sdílející podobné zážitky.Dejčmar dodává: „A tento vhled nemá daleko ke slavnému popisu, který pronesl Martin Luther King ve svém vánočním kázání o míru v roce 1967: Musíme se spolu všichni naučit žít jako bratři anebo spolu všichni zahyneme jako blázni.“
Nejlepší fantasy filmy za posledních deset let