Nejdražší film Netflixu s Willem Smithem v hlavní roli kritici odstřelili. Co na to diváci?

Nejdražší film Netflixu s Willem Smithem v hlavní roli kritici odstřelili. Co na to diváci?
Bright (2017) |
Snímek má značně originální pojetí - tradiční policejní drama o korupci a jedné zběsilé noci roubuje do světa plného magie, kde po boku lidí žijí elfové, orkové a jiné bytosti (přičemž ústřední policejní dvojku tvoří člověk/ork).
Na Kinoboxu jsme si už tenhle kousek ukázali, přesto pro připomenutí trailer:
David Ayer, Will Smith
K ne/kvalitám filmu se vrátíme v samostatné recenzi (je o čem psát) a přejdeme rovnou k faktům. Snímek vyšel Netflix na nemalých 90 milionů dolarů, takže jde o regulérní velkou produkci. Na oblíbenou streamovací službu vrazil minulý týden a odborné kritiky - jemně řečeno - úplně nenadchl (někteří dokonce mluví o nejhorším filmu roku). Diváci jsou ale ve známkách výrazně vstřícnější a, což je pro Netflix hlavní, mu věnují hodně pozornosti.
Netflix film vyslal do světa v pátek, čímž vytvořil zajímavou paralelu ke klasické kinodistribuci (kdy v Americe novinky startují v kinech také v pátek). Výsledná čísla rozhodně stojí za porovnání. Během prvního víkendu se na Bright podívalo 11 milionů diváků. A teď přijde hodně kdyby (kde je samozřejmě spousta proměnných, ale jde nám o přirovnáni). Kdyby film šel do klasických kin, postavil by se novým Star Wars. A kdyby měl stejnou návštěvnost jako sledovanost, vydělal by 98 milionů a skončil první! (Poslední z Jeidů měl 71). Přirozeně je něco jiného, pokud by měli diváci za Bright platit místo pohodlného puštění na televizích. Ale i tak je 11 milionů působivých. Rekord sice nepadl - ten drží první epizoda druhé série Stranger Thigns (15.8 milionů) - ale na novou značku jde o zatraceně velké číslo. Ve výsledku navíc pravděpodobně mnohem větší, protože oněch 11 milionů počítá pouze vysílání přes televizní aplikaci (systém Netflixu nezapočítává notebooky a mobilní zařízení). Není se tedy co divit, že nás čeká dvojka.
Ta má, upřímně, smysl. K jedničce řeknu jen to, že filmaři zdaleka nevyužili možností, jaké jim nový svět nabízel a je jenom dobře, že dostanou druhou šanci ho prozkoumat. Mělo by se tak stát pod stejným tvůrčím týmem.
Joel Edgerton, Will Smith
Noomi Rapace