Režisér Poslední z Jediů vysvětlil TU scénu s Leiou, kterou všichni řeší

Režisér Poslední z Jediů vysvětlil TU scénu s Leiou, kterou všichni řeší
Star Wars: Poslední z Jediů (2017) | Disney

Následující text bude přirozeně obsahovat spoilery.

Mám k osmé epizodě své výhrady, ale vesměs mě bavila (dejme tomu na nějakých 80%, pokud budeme mluvit v číslech). Našlo se ale pár momentů, u kterých jsem se ošíval. Tím pravděpodobně nejvýraznějším byla chvíle, kdy je po napadení lodi generálka Leia vystřelena do vesmíru. Vypadá to na konečnou, když se v ní najednou (doslova) probudí Síla a ona si připlachtí zpátky na loď, aby ji ostatní mohli zachránit. Jde o jeden z těch momentů, které vás buď naprosto ohromí, nebo se zmateně začnete rozhlížet okolo sebe v kině, abyste si zkontrolovali, jestli má někdo další napsáno ve tváři WTF. Takže dost spekulací, podle Riana Johnsona se má věc následovně:
Dvě věci, které nás nejvíc zklamaly na Star Wars: Poslední z Jediů
Filmy19. 12. 2017
Dvě věci, které nás nejvíc zklamaly na Star Wars: Poslední z Jediů
"Jde o něco, na co se Kathy Kennedy vždy ptala: proč se to nikdy neprojevilo v Leie? Evidentně si to zvolila, protože v Návratu Jediho jí Luke říká 'ty máš Sílu taky'. Líbila se mi myšlenka, že to nebude soustředící se Luke, sahající po světelném meči, že to bude otázka instinktivního přežití. Jako když slyšíte příběhy, kdy rodič dokáže nadlidskou silou zvednout auto, nebo když se topící lidé dostanou zpátky na povrch. Je to v podstatě její vyjádření, že pro ni boj ještě neskončil. Chtěl jsem, aby to [Carrie] prožila a věděl jsem, že to bude na hraně. Jde o velký moment, jsem si jistý, že na různé lidi i různě zapůsobí. Mě osobně každopádně hodně emocionálně uspokojilo ten okamžik vidět." 
Chápu, co nám Johnson říká a co chce scéna sdělit, ale pořád si nejsem jistý, jestli ve filmu opravdu musí být. Pominu-li nešťastné zpracování, které připomíná spíše vzkříšení Supermana, jde hlavně o moment naprosto zbytečný. Vzhledem k tomu, že Carrie Fisher zemřela a v deváté epizodě již nebude, zůstane u jednoho výstřelu, který nemohou filmaři rozvíjet. Zkrátka další linie, která ve výsledku nikam nepovede. Jako by jeden Snoke nestačil.
Možná si říkáte, proč zkrátka nenechali filmaři postavu Leiy v tu chvíli zemřít (rozhodně se to nabízelo). Inu, nejspíš chtěli dopřát fanouškům co nejvíce scén s jejich nejoblíbenější princeznou (musela by být vystřižena ze zbytku filmu). A také šlo zřejmě o úctu k samotné Fisher, ukázat z její poslední práce co nejvíce. Je to každopádně smůla, když máte tři herce z původní trilogie a ten jediný, kterého na plátně neodpravíte a počítáte s ním i do deváté epizody, nakonec zemře ve skutečnosti. Tomu se vážně říká pech...
reziser-posledni-z-jediu-vysvetlil-tu-scenu-s-leiou-kterou-vsichni-fanousci-resi-1
reziser-posledni-z-jediu-vysvetlil-tu-scenu-s-leiou-kterou-vsichni-fanousci-resi