Nenávist na place a špatné recenze aneb Co jste nevěděli o Posledním skautovi

Nenávist na place a špatné recenze aneb Co jste nevěděli o Posledním skautovi
Poslední skaut | Warner Bros.
desitka-zajimavosti-co-jste-nevedeli-o-kultovnim-poslednim-skautovi-3
Poslední skaut | Warner Bros.
Poslední skaut se podíval do českých kin před více jak čtvrt stoletím (konkrétně 22. května 1992) a okamžitě platil za senzaci. Každý chtěl být najednou soukromé očko, trousit suché hlášky (kdo tehdy Bruce Willise necitoval, jako by nebyl) a mít k ruce zábavného parťáka. Tony Scott natočil podle Blackova scénáře pecku, kterou mezi své oblíbené filmy řadí například i Quentin Tarantino. Film vznikal v té správné době - rating se ještě tolik neřešil, každý pořádný akční kousek doprovázela hudba Michaela Kamena a hrdinové mohli i "ušoustat veverku k smrti" a přesto působili lidsky a sympaticky.
Navzdory tomu, jak silný kultovní status Poslední skaut u nás (nebo v sousedním Německu) má, ne všude ho podobným způsobem vnímají.

V AMERICE FILM NE(D)OCENILI

Od kombinace Black-Scott-Willis se hodně čekalo. Když konečně Poslední skaut vyšel, kritici ho nešetřili. Film byl v Americe nasazen v období Vánoc, což nebylo podle ohlasů pro podobně drsný film nejšťastnější. Recenzenti kritizovali příběh a i to, jakým způsobem autoři pracují se ženami a celkově ho označili za průměr. Na Rottentomatoes má Poslední skaut pouhých 44%, na IMDB si drží známku 6.9 z 10. Naproti tomu v české i německé Cinemě dostal v recenzi 100% a fanoušci akce ho dodnes vnímají jako dost možná nejlepší buddy-movie film vůbec (pokud se o tohle místo s někým pere, je to s první Smrtonosnou zbraní, kterou shodou okolností napsal také Black).

NA PLACE SE VŠICHNI NENÁVIDĚLI

Ale opravdu všichni. Je vlastně zázrak, že ten film dokázali dokončit. Bruce Willis a Damon Wayans se nemohli vystát (klobouk dolů, jak dobře jim před kamerou chemie fungovala). Tony Scott byl nešťastný z toho, že mu Willis a producent Joel Silver zasahovali do natáčení a vytvářeli nové scény (když později natáčel Pravdivou romanci, postavu producenta, co fetuje a dealuje, vytvořil tak, aby Silvera co nejvíce připomínala). Skladatel Michael Kamen zase nenáviděl první sestřih filmu, ale protože byl velmi dobrý kamarád s Willisem i Silverem, u projektu zůstal a složil k němu celý soundtrack.
desitka-zajimavosti-co-jste-nevedeli-o-kultovnim-poslednim-skautovi-1
Poslední skaut | Warner Bros.

MILIONOVÁ DOHODA

Shane Black byl první scenárista, který dostal za film přes milion dolarů. Společnost Carolco Pictures mu dokonce nabídla 2.25 milionů, ale Black chtěl zůstat u Warner Brothers, aby dál spolupracoval se Silverem, s nímž dal dohromady Smrtonosnou zbraň. Spokojil se proto "jen" s 1.75 miliony.

JACK & MEL

Jako u všech podobných filmů, i v případě Posledního skauta mohlo obsazení ústřední dvojice vypadat jinak. Joea (Willis) mohl hrát Jack Nicholson, zatímco pro Jimmyho (Wayans) byl zvažován Mel Gibson.

POSLEDNÍ SNUFF

Poslední skaut rozhodně není film, u něhož by měl divák pocit, že by se brousily hrany kvůli přístupnosti. Přesto je výsledek podstatně jemnější než Blackův originální scénář. Ten se mimo jiné více zaměřoval na záporáky a takový Milo nejenže pracoval jako zabiják pro Marconeho, ale také byl režisérem snuff filmů. Ve scénáři dokonce byla scéna, kdy Milo brutálně zabije celou rodinu jen proto, že se náhodou ukáže poblíž místa, kde má setkání s Baynardovými lidmi. Linie se snuffem také obsahovala únos Joeovy manželky, kterou chtěl Milo před kamerou naporcovat motorovou pilou.
desitka-zajimavosti-co-jste-nevedeli-o-kultovnim-poslednim-skautovi
Poslední skaut | Warner Bros.

ZA VŠÍM HLEDEJ ŽENU

Přepisování scénáře kvůli Willisovi začalo již před natáčením. V tomhle případě ale měla hlavní hvězda docela dobrý důvod - původní scénář se hodně zaměřoval na to, že Joe bude zachraňovat manželku a Willis nechtěl opakovat mustr Smrtonosné pasti. Přijetí role si proto podmínil tím, že se scénář přepíše a linie zmizí. Black, ačkoli nerad, na změny přistoupil.

SCÉNÁŘ NA VODĚ

V původním scénáři byla úplně odlišná poslední třetina. Namísto stadionu se měla finální akční scéna odehrávat na vodě, kdy by Joe a Jimmy ujížděli na člunu před Milem a jeho lidmi, kteří by je pronásledovali helikoptérou.

KALHOTY JAKO ZBRAŇ

Rozhovor Joea a Jimmyho o kalhotách za 650 dolarů byl převzatý z vystřižené scény Smrtonosné zbraně. V ní má Murtaughova dcera oblečené drahé šaty na vánoční párty a on se zeptá "Není v nich zabudovaná televize?" Ona odpoví ne a Murtaugh zamumlá "Jsem už moc starej."
desitka-zajimavosti-co-jste-nevedeli-o-kultovnim-poslednim-skautovi-2
Poslední skaut | Warner Bros.

JOE NA CRACKU

Další výraznou scenáristickou změnou bylo to, proč má Joe "pifku" na senátora Baynarda. V natočeném filmu Baynard mlátí dívku v hotelovém pokoji a Joe (coby člen jeho ochranky) zasáhne. V původním scénáři byl Baynard prezident a jeho syn Louis měl v opilosti autem zabít matku s dítětem. Když Joe odmítl Louise krýt, nasadili mu do domu půl kila kokainu.

SMRTONOSNÝ SKAUT

Původně se měl Poslední skaut jmenovat Die Hard. Silver se dohodl s Blackem, že název využije pro adaptaci románu Nothing Lasts Forever, z čehož vznikla první Smrtonosná past (aka v originále Die Hard).
Posledního skauta uvede dnes od 22:35 televize Nova.