Dvě věci, které nás nejvíc zklamaly na Star Wars: Poslední z Jediů

Dvě věci, které nás nejvíc zklamaly na Star Wars: Poslední z Jediů
Mark Hammil - Impérium vrací úder

Následující text bude přirozeně obsahovat obrovské spoilery.

Jako celek prostě Poslední z Jediů funguje. Rian Johnson má pro danou látku cit, výborně zvládl zapojení Luka do příběhu, velmi dobře pracuje (až na drobné momenty) s emocemi a celkově se mu povedlo natočit silný díl (leč vystavěný na opravdu jednoduché zápletce). Současně ale Johnson nemile překvapil tím, jak se k některým otázkám, jež nastolil předchozí díl, postavil.
Tak nějak se předpokládalo, že mají autoři nové díly dopředu nalajnované. Nikoli již napsané scénáře, ale jasně daný vývoj postav (kdo kam směřuje, jeho význam v příběhu atd.). Poslední z Jediů však dokazuje, že tomu tak zdaleka není. Názorně to prezentují následující dva body, které jednoznačně patří k největším zklamáním, jaké nám film (dějově) v kině naservíroval.

ZKLAMÁNÍ ČÍSLO 1: SNOKE

star-wars-dve-veci-ktere-nas-nejvic-zklamaly-na-posledni-z-jediu
Když J.J. Abrams přišel s Epizodou VII (aka Síla se probouzí), zůstala po ní řada otázek nezodpovězených. Dávalo to smysl. Rozbíhal novou trilogii a bylo smysluplné nechat některá vrátka otevřená, aby měli diváci motivaci k návštěvě dalšího dílu. Bohužel šlo evidentně o výstřely do tmy, podobně nepromyšlené, jako v případě seriálu Ztraceni. I tam Abrams s velkou slávou v první sezóně nahodil řadu tajemství a poté už nechal na jiných, aby se s tím poprali. Rian Johnson (režisér a scenárista Poslední z Jediů) dostal (mimo jiné) jako "dědictví" postavu hlavního představitele Prvního řádu Snoka.
Ten se minule prezentoval téměř jako největší hrůzovládce galaxie, čemuž nepochybně napomohlo i to, že jsme se o něm nedozvěděli vůbec nic. Logicky se očekávalo, že tak silně načrtnutý charakter někam povede. A oni ho místo toho chladnokrevně odpravili a pořád nevíme nic! Johnson rozhodnutí vysvětlil slovy, že ve světě, kde Kylo de facto zaujímá pozici nového Dartha Vadera, nebyl pro Snoka smysluplný prostor. To je možná pravda, ale tím pádem si filmaři mohli odpustit okázalé budování tajemna.

ZKLAMÁNÍ ČÍSLO 2: RODIČE REY

star-wars-dve-veci-ktere-nas-nejvic-zklamaly-na-posledni-z-jediu-1
Asi se najde málo hardcore fanoušků, kteří by po premiéře předchozí epizody neřešili původ Rey. Už protože, že sága celou dobu s oblibou sleduje klan Skywalkerů a bylo proto otázkou, jak přesně nová hrdinka do skládačky zapadá. Divokých teorií kolovalo několik, Johnson nicméně zvolil v Posledním z Jediů ten nejméně očekávaný směr - nebyli nikdo. Vyměnili Rey za jídlo a zemřeli na Jakku. Sušší už vysvětlení snad být nemůže.
Je pravdou, že pořád může přijít nějaký zvrat. Ve filmu se původ dozvíme tak, že Kylo naléhá na Rey, aby si přiznala, kým její rodiče byli (ve smyslu "tam někde uvnitř sebe to víš"). A je dost možné, vzhledem k jejich propojeným myslím, že to není pravda a Kylo jí myšlenku vnutil. Ostatně, řada fanoušků věří, že Kylo lhal, aby Rey dostal na svou stranu. Johnson přiznal, že neví, jestli s tím něco udělají autoři další epizody, ale dodal, že "v těchto filmech jde vždy o úhel pohled. Pro mě tomu, minimálně v té chvíli, Kylo opravdu věří"
Takže to jsou za nás na Kinoboxu dvě největší zklamání Epizody VIII. Máte to stejně, nebo jste se cítili "okradení" u jiných částí? Diskuze je vaše!