Budoucnost superhrdinské smetánky pod křídly Disney

Budoucnost superhrdinské smetánky pod křídly Disney
Comicbook.com
Obecně je známo, že Disney od počátku tisíciletí zuřivě skupuje studia, díky čemuž si v současné chvíli vydržuje neochvějnou pozici lídra. Po Pixaru, Marvelu a LucasFilmu si za částku 52,4 miliardy dolarů nově uzurpuje i 20th Century Fox, čímž přebírá hromadu populárních filmových značek, také ale dluh v hodnotě 13,7 miliardy dolarů. Ke zmiňované hromadě patří mimo jiné banda komiksových postav, jakými je Deadpool, Fantastická čtyřka a X-Meni. S vědomím této skutečnosti můžeme započnout polemiku na téma budoucnost superhrdinské smetánky pod křídly Disney.

Společnost Disney oficiálním otesánkem: Po Marvelu a Lucasfilm kupuje 20th Century Fox

Příští rok do kin vtrhnou fanaticky vzývaní Avengers: Infinity War (2018) a rok nato se dočkáme velkolepého zakončení jedné epochy v podobě čtvrtých, prozatím nepojmenovaných Avengers. Jenže co potom? Už teď je více než jasné, že nás některé postavy opustí, přičemž nejvíce se diskutuje nad osudy Roberta Downeyho Jr. a Chrise Evanse, jejichž sláva, stejně jako jejich honoráře, v průběhu let skokově narůstala. Bude tedy zapotřebí vyplnit mezery a rozvinout příběh nové legie neokoukaných, steroidově modifikovaných zachránců světa. A právě pro tyto potřeby by přibrání výše jmenovaných postav mohlo být spásným tahem.

Noví mutanti: Trailer

Noví mutanti
Kromě toho ovšem vyvstává otázka, jak se Disney rozhodne své nové dojné krávy zaintegrovat. Na 20th Century Fox bylo vždy nahlíženo jako na odvážnějšího rivala Disney, který si troufá do světa vypustit ryze avantgardní počiny jako Deadpool (2016), Logan (2017) nebo Noví mutanti (2018), přičemž diváci i kritici si této průkopnické nebojácnosti doposud náležitě cení. V Disney ovšem panuje strategie opačná a do rizikovějších filmů se příliš nepouští – v krátkosti řečeno hrají na jistotu. Transparentním příkladem nechť je 7. díl Star Wars, který se bez sebemenší snahy o vlastní rukopis okatě vezl na kultovnosti původní trilogie. Možnou alternativou je tak nemilá představa, že prostopášný Deadpool po druhém díle zjemní svůj osobitý slovník a surového krváku ve stylu Logana se víckrát nedočkáme. Na obhajobu Disney je dobré uvést, že pod vedením Kevina Feige v Marvelu stále vznikají různorodá dílka a ze všech sil se snaží oprostit od rysů všednosti a zaměnitelnosti.

Jak dlouho může trvat úspěšné tažení studia Marvel?

Dalším podnětem pro diskusi je otázka, za jak dlouho se vlastně dočkáme spolupráce nově příchozích hrdinů s Disneyho veterány. Kevin Feige už předeslal, že v harmonogramu na zpracování vyčkává dalších 20 filmů, což do jisté míry problematizuje situaci. Tak daleké výhledy do budoucna totiž nepřipouští příliš možností, jak „nováčky“ začlenit a rozvrh se tak zřejmě bude pozměňovat. Objevují se různé domněnky, že X-Meni projdou rebootem, studio si tak ulehčí podstatný kus práce a zbaví se celkové nekonzistentnosti zapříčiněné zmatečnou časovou linkou. S přibývajícím počtem charakterů navíc pravděpodobně poroste počet snímků. Problém tak netkví jen ve vývoji, ale i v distribuci. Kolik (kvalitních) filmů je Marvel schopen vyprodukovat za rok? Snad si vrchní hlavouni uchovají svou svatou trpělivost a nedočkáme se vykalkulovaných rychlokvašek.
Gambit
Gambit
A co plánované snímky, mají se kde točit? Narážka míří konkrétně ke Gambitovi a spin-offu Logana. Gambita již velmi dlouho provází neshody, stále se nachází v předprodukční fázi a nebylo by překvapením, kdyby ho Disney definitivně pustilo k ledu. Logana a zaměření se na Wolverinovu dceru X-23 náhle také zní trochu snově, pokud totiž opravdu nastane reboot X-Menů, poznamená to i postavu Wolverina a verze X-23 z Logana odejde na věčnost.
Chris Evans
Chris Evans
K situaci se samozřejmě vyjadřují i herci samotní, kteří si povětšinou udržují nadhled. Chris Evans, představitel Kapitána Ameriky a v původní Fantastické čtyřce (2005) také Human Torch, na toto téma trefně vtipkoval: „S kým mám mluvit o komediálním buddy spin-offu Kapitán Amerika/Human Torch? Vypadalo by to, jako kdyby se potkaly „Letadla, vlaky, automobily“ a „Past na rodiče“.“
Svůj kontroverzní příspěvek utrousil i Ryan Reynolds, známý jako Deadpool: „Čas uvolnit tu explozivní sexuální tenzi mezi Deapoolem a Mickey Mousem.“ Na jeho twitteru se navíc objevila tato všeříkající fotka:
budoucnost-superhrdinske-smetanky-pod-kridly-disney
Twitterový účet Ryana Reynoldse
Jak bývá podezřele často zvykem, Simpsonovi o všem věděli dřív, než se cokoli začalo realizovat. Fotka z epizody z roku 1998 to potvrzuje:
budoucnost-superhrdinske-smetanky-pod-kridly-disney-1
Tweet od The Simpsons
Jaký je váš názor? Nemůžete se dočkat, až uvidíte X-Meny a Avengers konečně pohromadě, nebo jste stejně skeptičtí jako já a spíše se této akvizice hrozíte?