Novinky v kinech: Zakázaná láska, nadpřirozeno, severská atmosféra vs Hvězdné války

Novinky v kinech: Zakázaná láska, nadpřirozeno, severská atmosféra vs Hvězdné války
Thelma
STAR WARS: POSLEDNÍ Z JEDIŮ (režie: Rian Johnson)
Star Wars: Poslední z Jediů
Po loňské "výplni" v podobě Rogue One: Star Wars Story (2016) můžete rozsvěcet světelné meče a nasazovat oblíbené masky. VIII. epizoda Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů míří do kin a znovu se očekává pohádková návštěvnost, vysoký index natěšenosti a již nyní je jasné, že i tentokrát to studiu klaplo.
Navazuje se na dva roky starou "sedmičku" s podtitulem Síla se probouzí a vy se můžete těšit nejen na pokračování ságy rodu Skywalkerů, ale i na zbrusu nové postavy, odhalení prastarých tajemství a šokující události. Pro fanoušky (a fanatiky) Star Wars universa jednoznačná povinnost. Netřeba nic dodávat. Ani to, že tuzemští recenzenti prozatím dávají 79 procent.
Zajímavost: Dvojici Stormtrooperů si prý zahráli britští princové Harry a William. Poznáte je?

THELMA (režie: Joachim Trier)
Thelma
Mysteriózní drama talentovaného norského režiséra by se dalo popsat jako variace na Černou labuť (2010) ze Skandinávie. Nevystupují zde herecké hvězdy. Diváci se nepodívají na světový balet, ale do školních škamen. A do duše křehké Thelmy (Eili Harboe), která se zamiluje do zvláštní spolužačky Anji (Kaya Wilkins), načež se začnou dít hodně zvláštní věci...
Zakázaná láska, nadpřirozeno a jedinečná severská atmosféra. Recenzenti dávají 75 procent.
Zajímavost: Thelma je norským kandidátem na cizojazyčného Oscara.

OBÁVANÝ (režie: Michel Hazanavicius)
Obávaný
Proslulý francouzský režisér Jean-Luc Godard stále inspiruje. A nejen svým dílem, ale též osobitým životním stylem. V novince Obávaný jej v koprodukčním žánrovém mixu zastihujeme před revolučním rokem 1968, kdy se z něj stal nepřítel institucí, který koketoval s maoismem a ideologiemi. Těžko říct, jak tuhle rekonstrukci brát, každý si v tom nicméně najde to své: filosofové, milovníci mystifikací, ironizujících hrát a krásných žen.
Zajímavost: Jean-Luc Godard se v roce 1968 zasadil o předčasné ukončení festivalu v Cannes. Bylo to v době, kdy v hlavní soutěži měli šanci na úspěch hned tři Češi: Miloš Forman (Hoří, má panenko), Jiří Menzel (Rozmarné léto) a Jan Němec (O slavnosti a hostech).

OUT (režie: György Kristóf)
Out
Zajímavým celovečerním debutem studenta pražské FAMU, maďarského režiséra Györgyho Kristófa, je koprodukční drama Out. Cesta propuštěného zaměstnance elektrárny do Pobaltí je přesně tím typem filmu, který se může chytit na mezinárodním poli. A ono se tak již stalo, snímek se letos objevil v prestižní soutěžní sekci Un Certain Regard festivalu v Cannes.

MANŽELKA A MANŽEL (režie: Simone Godano)
Manželka a manžel
A na závěr jeden zajímavý kousek z Itálie. Komedie Manželka a manžel pohlíží na vztahovou krizi zajímavou perspektivou: muž a žena si vymění těla. A vzhledem k tomu, že ona (Kasia Smutniak) se musí z pozice ambiciózní moderátorky popasovat s neurochirurgií, a její manžel (Pierfrancesco Favino) se silonkami a sukní, mohla by to být docela legrace. Legrace, která třeba těm dvěma zachrání manželství...

Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.