Hity filmového víkendu: Divoké matky se utkaly s medvědem z Peru a "světovou" pohádkou z Čech

Hity filmového víkendu: Divoké matky se utkaly s medvědem z Peru a "světovou" pohádkou z Čech
5. LIGA SPRAVEDLNOSTI (země vzniku: USA)
Liga spravedlnosti: trailer | Vertical Entertainment
Na pátém místě skončila týmovka DCEU. Flash, Batman, Superman, Wonder Woman a Aquaman v jednom filmu a za čtvrtý víkend od uvedení 15.081 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,56 milionu korun. Oproti předchozímu víkendu je to překvapivě propad o pouhá 4 procenta. A hned si vysvětlíme, proč. Kinaři totiž na neděli 10. 12. lákali v rámci zlevněného vstupného kampaní Levná neděle. Natáhnout hodlali ty, kteří by se jinak věnovali pouhému nakupování dárků. Navíc ve čtvrtek startují nové Star Wars, takže si někdo šetří investici do vstupenky na pořádnou podívanou.
Liga spravedlnosti za necelý měsíc v českých kinech utržila 22 milionů korun a vidělo ji téměř 148 tisíc diváků. Celosvětově má na kontě 613 milionů dolarů, ale s konkurenty z řad Marvelu prostě a jednoduše krok nedrží. A to mělo jít o nabušenou týmovku, to nejlepší z nejlepšího...
4. VRAŽDA V ORIENT EXPRESU (USA)
Kenneth Branagh, Johnny Depp
Úspěšnější než DC superhrdinové byl i detektiv Hercule Poirot v nové verzi podle kultovní předlohy. A to jak z aktuálního pohledu, tak z toho celkového. Momentálně patří Branaghově novince čtvrtá příčka s návštěvností 16.580 diváků a tržbami 1,74 milionu korun. Z celkového pohledu si z tuzemských kin za pět víkendů veze Branagh a spol. o 600 tisíc korun víc než Liga spravedlnosti. Vraždu v Orient expresu vidělo o 9 tisíc diváků víc než DC komiks.
3. PŘÁNÍ K MÁNÍ (Česká republika, Slovenská republika)
Přání k mání
Nový rodinný film Víta Karase skončil o premiérovém víkendu třetí. K dispozici měl velmi vysoký počet 149 kin a novinářské ohlasy, které snímek kritizovaly i docela výrazně chválily. Stylizovaný příběh o chlapci a jeho lásce, dědečkovi s kouzelným přáním a dalšími radovánkami přitáhl do kin 18.126 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,79 milionu korun. S obrovským úspěchem loni uváděného Anděla Páně 2 (2016) se to nedá vůbec srovnávat. I na Přání k mání se ale podílela svým vkladem Česká televize. Z žebříčku je ale každopádně patrné, že rodinné filmy/pohádky prostě táhnou.
2. PADDINGTON 2 (Velká Británie, Francie)
Paddington 2 | Vertical Entertainment
Důkazem je i druhé místo pro druhého Paddingtona, který předtím žebříčku kraloval. Je nicméně s podivem, že přeskočil i tuzemskou pohádku. Paddingtona 2 nicméně předchází velmi solidní recenzentská pověst a existence velmi zdařilého prvního filmu. Aktuálně na Paddingtona 2 vyrazilo do 80 kin 28.352 diváků, kteří za vstupenky utratili 2,57 milionu korun.
1. MATKY NA TAHU O VÁNOCÍCH (USA)
Matky na tahu o Vánocích
Poněkud amerikanizovaný předvánoční tuzemský žebříček (ještě před Star Wars) ovládla bláznivá pařící komedie Matky na tahu o Vánocích. Ale proč ne, právo bavit se má přece úplně každý, tak proč ne matky od dětí. Potomky nechaly napospas tatínkům či prarodičům a vydaly se bavit do kin. O premiérovém víkendu na komedii přišlo 33.096 divaček, které za lístky zaplatily 3,44 milionu korun. Celosvětově už snímek s rozpočtem 28 milionů dolarů utržil velmi solidních 114 mega. Přitom se promítá již od 1. listopadu.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.