Nejzábavnější žraločí akčňák dostal pokračování! Podívejte se na první trailer

Nejzábavnější žraločí akčňák dostal pokračování! Podívejte se na první trailer
Útok z hlubin 2 | Warner Bros.
Psal se rok 1999, režisér Renny Harlin (Smrtonosná past 2, Cliffhanger) stále ještě platil za solidního harcovníka akčního žánru a do kin právě vyslal novinku Útok z hlubin. V ní musela skupinka lidí přežít na vědecké laboratoři umístěné na vody daleko od pobřeží, z klecí utekli hyperinteligentí žraloci a aby toho stresu nebylo málo, blížila se obrovská bouře (což šance na úspěšné zničení žraloků/přežití ještě snižovalo). Zkrátka béčko jak řemen, scenáristicky často na hraně hrozné hovadiny. Ale hovadiny zábavné! Trefně zvolení herci, Harlin ždímající z akce i prostředí maximum, nepředvídatelné odpadávání charakterů a sem tam nějaké to chytré porušení pravidel, aby bylo jasné, že i sami tvůrci to neberou moc vážně. Hlavně následující moment je přímo legendární (ale pokud jste neviděli, jde o sakra spoiler):
Je pravdou, že na rozdíl od Čelistí nelze Útok z hlubin brát ani minutu vážně, jinak jde ale o jeden z nejlepších filmů se žraloky-zabijáky. Svého času navíc úspěšný, takže je až s podivem, že jsme se již dávno nedočkali dvojky.
Hozenou rukavici se po letech rozhodla zvednout televize Syfy. V její produkci vzniklo pokračování, které bude (po vzoru prvního filmu) eRkem, tedy mládeži nepřístupné a tvůrci slibují přímé navázání na předchozí díl. Experiment se žraloky tedy pokračuje, ovšem na novém místě a s novými lidmi. Nikdo z původně přeživších herců se nevrací, to je ale vzhledem k zázemí dvojky logické (přeci jen vznikla přímo pro televizi a ne pro kina).
K dispozici je již i první trailer a musíme uznat, že není vůbec marný:
Útok z hlubin 2
Pravda, herecké výkony jsou trochu strnulé, ale nesmrdí to lacinou produkcí, je tu evidentní snaha o napodobení stylu jedničky a žraloci nejsou technicky k smíchu. Stanice Syfy si v posledních letech ve vlastní tvorbě, pokud jde o kvalitu, polepšila. Snad bude Útok z hlubin 2 patřit k těm lepším kouskům.
Thomas Jane
Útok z hlubin