Nejlepší filmy v kinech. Londýnský medvěd vyzval olomoucké kvarteto.

Nejlepší filmy v kinech. Londýnský medvěd vyzval olomoucké kvarteto.
Paddington 2 / Kvarteto | Marvel Studios
5. 7 ŽIVOTŮ (země vzniku: Belgie, Francie, USA, Velká Británie)
Tommy Wirkola, Noomi Rapace
7 rolí Noomi Rapace a 5. místo pro novinku režiséra Tommyho Wirkoly. Jak se herečka, kterou proslavila skandinávská série Milénium, popere s despotickou budoucností, v níž není dovoleno mít sourozence? Na to se přišlo o premiérovém víkendu podívat do 85 kin 9.535 diváků. Za vstupenky zaplatili 1,36 milionu korun. Zajímavý futuristický počin vznikl pod hlavičkou Netflixu, tudíž bylo možné jej s předstihem vidět v rámci streamingu. Ubere taková služba tržby kinařům? Uvidíme, Netflix je nicméně silný hráč, který s počtem filmů vlastní produkce roste...
4. LIGA SPRAVEDLNOSTI (USA)
Liga spravedlnosti: trailer | Vertical Entertainment
"Stará známá" Liga spravedlnosti na čtvrtém místě. Třetí víkend v tuzemských kinech, 42 sálů k dispozici a aktuálně 10.364 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,63 milionu korun. Za necelé tři týdny má DC týmovka na kontě přes 129 tisíc návštěvníků a 20 milionů korun. Celosvětově utržila 567 milionů dolarů. Warnerům a DC se zkrátka nedaří ani nepatrně dotáhnout náskok Marvelu. Jen pro ilustraci, v tuzemských kinech utržila v celkovém součtu více i komedie Bajkeři (2017). Na tu se prozatím vypravilo téměř 153 tisíc diváků, kteří za lístky utratili 21,5 milionu korun.
3. VRAŽDA V ORIENT EXPRESU (USA)
Kenneth Branagh, Johnny Depp
Již čtvrtý víkend se mezi neúspěšnějšími drží nový Hercule Poirot a jeho vyšetřování Vraždy v Orient expresu. 45 kin přitáhlo 10.629 diváků, kteří za lístky utratili 1,64 milionu korun. Celkově má Branagh a spol. za necelý měsíc na kontě 137 tisíc platících a 20,39 milionů korun. Při rozpočtu 55 milionů dolarů film celosvětově utržil 210 a mnozí se již těší na pokračování, titul Smrt na Nilu.
2. KVARTETO (Česká republika)
Kvarteto
Vztahovka režiséra Miroslava Krobota skončila těsně pod vrcholem. Nenápadná tragikomedie o čtveřici muzikantů, kteří hledají štěstí v lásce, hudbě a Olomouci, měla k dispozici velmi solidních 142 kin, do nichž se na Báru Polákovou a spol. přišlo podívat 15.066 platících. Za vstupenky utratili 2,1 milionu korun. Když byl před lety premiérován Krobotův první film, Díra u Hanušovic (2014), otvíral s 28 tisíci diváky a 3,6 miliony korunami. Advent a nákupní horečka zřejmě udělaly své i v horních patrech žebříčku.
1. PADDINGTON 2 (Francie, Velká Británie)
Paddington 2 | Vertical Entertainment
Žebříček oblíbilo druhé dobrodružství roztomilého peruánského medvídka v Londýně. Filmaři za Paddingtona 2 sklízí velmi vysoká čísla od kritiků. Zahraniční server RottenTomatoes prozatím uvádí 44 recenzí, a všechny kladné! Do českých kin se Paddington vrací po 3 letech. Distributor snímek vyslal do 149 (!!!) kin a úspěch se dostavil. Na rodinný film přišlo 21.936 diváků, kteří v pokladnách nechali 2,8 milionů korun. Před 3 roky startoval Paddington (2014) shodně za 2,8 milionů korun, vidělo jej nicméně o trochu více diváků, 22.486.Uvidíme, jak se typicky britskému medvídkovi bude dařit celosvětově. Na kontě má prozatím 40 milionů dolarů.
Z dalších zajímavostí aktuálního žebříčku Top 20. Na šestém místě skončil přenos koncertu Metallica: Quebec Magnetic (2012), na který se do 82 kin v jediný večer vypravilo 6.226 milovníků téhle hudební legendy. Za lístky v pokladnách nechali 1,17 milionu korun. Takzvaný alternativní obsah v kinech sehrává čím dál tím větší důležitost.
Chris Hemsworth
Thor: Ragnarok | Marvel Studios
Dlouhodobě nejúspěšnějším titulem aktuálního žebříčku je Thor: Ragnarok (2017), který o šestém víkendu od nasazení přesáhl číslo 400 tisíc diváků. Celkem jich má ještě o 362 více a v rámci tržeb si marvelovka prozatím přišla na 63 milionů. Velmi kladně hodnocený snímek utržil při rozpočtu 180 milionů dolarů celosvětově 816 mega. Miliardu téměř jistě "nedá", úspěch to ovšem samozřejmě je.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.