Recyklace slavných filmů aneb Skutečně ekologický Hollywood?

Recyklace slavných filmů aneb Skutečně ekologický Hollywood?
Zjizvená tvář (1983) | Universal Pictures
Dnes si představíme několik připravovaných remaků a vsadím se, že u alespoň jednoho si pomyslíte, že na tuhle klasiku by se „sahat nemělo“.
Noční můra v Elm Street
Robert Englund
Noční můra v Elm Street
Originál pochází z roku 1984, natočil ho Wes Craven a zahrál si v něm tenkrát ještě mladičký Johnny Depp. Klasika hororového žánru si svůj kultovní status vybudovala díky nápadité myšlence, komickým prvkům a excentrickému pánu snů Freddymu Kruegerovi, kterého ztvárnil Robert Englund. Úspěch jedničky si vyžádal mnohá pokračování s kvalitativním sešupem dolů a také jeden chabý pokus o remake z roku 2010. Studio New Line vlastnící práva se překvapivě nevzdává a hodlá spáchat další remake. V této chvíli se nejvíce spekuluje o možnosti nalákat do role Freddyho Kevina Bacona, jehož si pochvaluje i sám Englund.
Highlander
Christopher Lambert
Highlander
Nesmrtelný horal bez mimiky s tváří Christophera Lamberta se za doprovodu Queenů mstí svou nabroušenou katanou. K tomu skvělá kamera i obsazení a legenda je na světě. Drahná škoda, že „studiová ždímačka vyzvracela“ další čtyři díly, které mohou posloužit jako ideální dárek masochistům. Prozatím není známo příliš informací, ví se ovšem, kdo bude dirigovat z postu režiséra. Onou osobou je Chad Stahelski, režisér obou dílů Johna Wicka a po dlouhá léta hollywoodský kaskadér. Přítomnost Stahelskiho na palubě může být pro fanoušky uklidňujícím faktorem – kdyby nic jiného, určitě to bude akční nářez.
Flash Gordon
Sam J. Jones
Flash Gordon
Infantilní adaptace komiksu z počátku 80. let, která se naštěstí nebere příliš vážně. A opět Queeni. Retro je v módě a k novému zpracování Flashe se zapřísáhl režisér Matthew Vaughn, autor obou Kingsmanů a komiksovky X-Men: První třída (2011).
K uvedení filmu je cesta bohužel ještě dlouhá, režisér prozatím stále přemítá, jak tématiku uchopit, aby v dnešní konkurenci působila svěže a unikátně. Dokonce se nechal slyšet, že Strážci Galaxie ukradli pojetí, jakým se chtěl Vaughn vydat. I přesto ale jeho slova vyzněla sebevědomě, prý je prostě potřeba vytvořit si vlastní space operu, která si mezi Star Wars a Strážci Galaxie najde své právoplatné místo. Není důvod Vaughnovi nevěřit, své projekty si vybírá ostražitě a když už se do něčeho pustí, stojí to za to.
Velké nesnáze v malé Číně
Kurt Russell, Kim Cattrall
Velké nesnáze v malé Číně
Další záležitost z 80. let, která časem zraje, nabývá na kultovnosti a udržuje si své dobové kouzlo. Remake by se měl představit až v roce 2020 a v nynější době teprve dvojice Ashley Miller a Zack Stentz (X-Men: První třída) sepisuje scénář. V roli ústředního hrdiny, kterého před lety ztělesnil Kurt Russell, se pravděpodobně objeví hornatá muskulatura Dwayne Johnson.
Útěk z New Yorku
Kurt Russell
Útěk z New Yorku
Stejně jako Velké nesnáze v Malé Číně i Útěk z New Yorku (1981) natočil John Carpenter, matador hororového žánru. Útěk z New Yorku je ovšem ryzí akční podívaná s pochmurnou vizí budoucnosti a jednookým Kurtem Rusellem. Poslední zprávy informují o spolupráci dynamické dvojky v podobě Roberta Rodrigueze jako režiséra a Johna Carpentera jako dohlížitele z pozice producenta.
Zjizvená tvář
Al Pacino
Zjizvená tvář | Universal Pictures
Nutno poznamenat, že i hymnami opěvovaná verze z roku 1983 je remakem původního zpracování z 30. let. Dnes už originál málokdo zná, ovšem osmdesátková verze si vybudovala pověst nedotknutelného díla. V hlavní roli charismatem přetékající Al Pacino, po jeho boku lascivní Michelle Pfeiffer, jako scenárista Oliver Stone a v sedle Brian De Palma ve vrcholné formě. Tohle je přesně onen případ, kdy jenom pohrávat si s myšlenkou natočit remake je hrdelní zločin. Jenomže nekulturní barbaři z Hollywoodu neznají čest a vesele si remake připravují na rok 2018. Po Al Pacinovi jizvu převezme mexický fešák Diego Luna, v poslední době hojně obsazovaný (Hráči se smrtí, Rogue One: Star Wars Story) a populární.
Tento soupis rozhodně není kompletní, vybral jsem pouze ty nejočekávanější remaky. Níže jsou uvedeny další plánované „reinkarnace“, tentokráte již bez mého komentáře: Akira, Lebkouni, Americký vlkodlak v Londýně, Stopa, Ohnivé oči; Špinaví, prohnilí lumpové; Malý navigátor, Vládci vesmíru, Žbluňk, Báječná dovolená, Přes palubu, Cena za něžnost.