X-Meni pod drobnohledem. Jak si naši populární filmoví mutanti žili, žijí a budou žít?

X-Meni pod drobnohledem. Jak si naši populární filmoví mutanti žili, žijí a budou žít?
X-Men: Dark Phoenix | Concept Trailer
Tento návod bude brát ohled pouze na události, jež se odehrály ve filmech. Dodatečné události z komiksů uvedené nebudou, tak snad tím nějakého zapřísáhlého fanouška neurazíme. Budeme postupovat hezky chronologicky, nikoliv však podle vydání filmů, ale podle časové osy příběhu.

Původní časová linka

3600 př. n. l. – Ve starověkém Egyptě je En Sabah Nur (taktéž známý pod jménem Apocalypse) pohřben a uvězněn po zradě jeho stoupenců.
1845 – Třináctiletý James Howlett (později známý jako Wolverine a Logan) objevuje své mutantí schopnosti a zabíjí svého biologického otce poté, co je svědkem vraždy otce nevlastního. Spolu se svým nevlastním bratrem Victorem Creedem (později Sabertooth) uprchnou do neznáma.
1861-1865 – James Howlett a Victor Creed bojují na straně Severu v Americké občanské válce.
1917-1918 – Oba bojují i v 1. světové válce v americké armádě.
1944 - Dvanáctiletý Charles Xavier (později Profesor X) se seznamuje s desetiletou Raven Darkholme (později Mystique) a stávají se přáteli.
Čtrnáctiletý Erik Lehnsherr (později Magneto) odhaluje v Osvětimi svou mutantí schopnost ovládat kovy a je svědkem vraždy své matky rukou Sebastiana Shawa.
James Howlett i Victor Creed slouží v americké 29. pěší divizi ve 2. světové válce
1945 – James Howlett je zajat Japonci ve vojenském táboře poblíž Nagasaki, následně zachraňuje život japonského vojáka Ichiru Yashidaovi před jaderným výbuchem.
1962 – Začíná dějství filmu X-Men: První třída. Charles Xavier se seznamuje a spřátelí s Erikem Lehnsherrem (který se chce pomstít za vraždu své matky Sebastianovi Shawaovi). Ten se mezitím se svou skupinou mutantů chystá proti sobě poštvat Spojené státy a Sovětský svaz a vyvolat nukleární válku. Shaw je později Erikem zabit a v důsledku nešťastné nehody učiní Charlese Xaviera invalidním. Erik vyhlašuje osobní válku lidstvu a dává si jméno Magneto. Charles se chystá založit školu pro mutanty.
prijde-vam-casova-linka-x-menu-matouci-tak-se-na-ni-podivame-podrobne
1973Dějství filmu X-Men: Budoucí minulost se v této části původní časové linky neodehrává, protože Mystique úspěšně spáchala atentát na Bolivara Thraska, což později zapříčiní vznik Sentinelů.
1974 – Začíná dějství filmu X-Men Origins: Wolverine. Během války ve Vietnamu se Logan a Victor seznamují s Wiliamem Strykerem a vstupují do Teamu X, z kterého Logan po roce odchází.
1979 – Stryker s pomocí Victora Creeda unáší mutantní děti a experimentuje na nich. Logan se chce Victorovi pomstít za údajnou vraždu jeho milenky Kayly Silverfox a nechává si od Strykera vytvořit adamantiovou kostru a drápy, přejímá jméno Wolverine. Když později Logan zjistí, že za vším stál Stryker, likviduje jeho zařízení pro experimenty na mutantech, nicméně Stryker ho několikrát zasáhne stříbrnými kulkami do hlavy, což zapříčiní Loganovu amnézii. Zachráněné děti, mezi kterými je i Scott Summers (později Cyclops), nacházejí útočiště ve škole Charlese Xaviera.
Dějství filmu X-Men: Apokalypsa se v této časové lince neodehrává.
1986 – Charles Xavier a Magneto navštěvují domov malé Jean Greyové a odhalují její nesmírně mocné skryté schopnosti. Následně je přijata do Charlesovy školy.
2003 – Začíná dějství filmu X-Men. Logan se setkává s Marií D´Ancanto (později Rogue) a následně se oba stávají členy X-Menů. Zastavují Magneta, který se chystal přeměnit nejvyšší lidské představitele na mutanty, a je uvězněn.
Téhož roku začíná dějství filmu X-Men 2. William Stryker zajme Charlese Xaviera a za pomoci schopností svého syna ho nutí ve svém Cerebru zlikvidovat veškeré mutanty na světě. X-Meni se spojují s uprchlým Magnetem a Mystique a společnými silami Strykera zastavují. Následně se utopí při protržení přehrady, pod vodou bohužel skončí i Jean Greyová, která se pro ostatní X-Meny obětovala.
prijde-vam-casova-linka-x-menu-matouci-tak-se-na-ni-podivame-podrobne-1
2006 – Začíná dějství filmu X-Men: Poslední vzdor. Magneto buduje armádu mutantů, aby zlikvidovali zázračného chlapce, díky jehož DNA se lze zbavit mutace. Jean Greyová se vrací jako „Temný Fénix“, se svými extrémně mocnými schopnostmi zabíjí svého milence Scotta a později i Charlese Xaviera (ehm..). X-Meni se postaví Magnetovu bratrstvu na odpor a brání Alcatraz, na kterém je zázračný chlapec umístěn. Během bitvy je Magneto zbaven svých schopností. Logan, jediný mutant schopný ustát Jeaniny ničivé schopnosti, Jean s těžkým srdcem zabíjí, aby ji jednou provždy zastavil.
2013 – Začíná dějství filmu The Wolverine. Logan je zdrcený ze smrti své lásky Jean Grayové a poflakuje se v kanadském Yukonu. Tam ho kontaktuje mutantka Yukio, která ho informuje o nabídce Ichira Yashiada, umírajícího na rakovinu. Nabízí Loganovi odebrat jeho regenerační schopnost a s tím i jeho nesmrtelnost, kterou Logan v této chvíli vnímá jako utrpení. Logan vyráží do Japonska, nabídku však nakonec odmítne, což vyústí v boj s Yakuzou a nakonec i se samotným Ichirem, který vzezření hodného a vděčného dědečka pouze předstíral. Logan Ichira nakonec zabíjí, ale během toho přijde o své adamantiové drápy.
2015 – Logan se na letišti setkává s Charlesem Xavierem, který je opět z nějakého absolutně nevysvětlitelného důvodu živý a zdravý, taktéž i s Magnetem, který zase z nějakého dalšího nevysvětlitelného důvodu má zpět své schopnosti, o které přišel ve filmu X-Men: Poslední vzdor. Varují ho před Sentinely.
A teď bacha. Začne se to maličko zamotávat...
2023 – Začíná dějství filmu X-Men: Budoucí minulost. Mutanti jsou v háji. Robotičtí Sentinelové je pomalu přivádí na hranici vyhynutí. Zbytek X-Menů posílá Loganovo vědomí zpět do roku 1973, aby zabránil atentátu na Bolivara Thraska, který by vyústil k budoucímu vzniku Sentinelů. Tímto návratem začíná Upravená časová linka.

Upravená časová linka

1973 – Logan se spojuje s Charlesem Xavierem a dalšími mutanty, včetně Magenta (který však má své vlastní plány), a společně se jim nakonec podaří zabránit atentátu na Thraska, díky čemuž zabránili budoucímu vzniku Sentinelů. Logan je po neúspěšném útoku na Magneta v bezvědomí. Zachraňuje ho Mystique, která má podobu Williama Strykera, ale později se, opět z nějakého nevysvětleného důvodu, dostává do rukou pravého Williama Strykera, který na něm začne experimentovat, díky čemuž Logan ztrácí paměť.
Ke konci filmu jsme svědky scény, kdy se Loganovo vědomí probudí v alternativním roce 2023, kde ke svému překvapení nachází živou Jean Greyovou i Scotta Summerse. Pozor!! Tato scéna se NEODEHRÁVÁ v PŮVODNÍ časové lince, kdyby tomu tak bylo, existovaly by dva vesmíry se dvěma Logany. Jedná se o UPRAVENOU časovou linku a o stejného Logana, kterého na konci filmu zajme Stryker. V této chvíli si Logan pouze uvědomí, že cestoval v čase, poněvadž jeho navrácené vědomí opět dohoní rok, kdy byl původně vyslán zpět do minulosti. Jelikož byla časová linka změněna, dějství z filmů X-Men, X-Men 2, X-Men: Poslední vzdor, X-Men Origins: Wolverine a The Wolverine byla smazána z existence a nikdy se tudíž neodehrála. Existují pouze v Loganovo vzpomínkách.
prijde-vam-casova-linka-x-menu-matouci-tak-se-na-ni-podivame-podrobne-2
1983 – Začíná dějství filmu X-Men: Apokalypsa. Eb Sabah Nur se probouzí a verbuje své čtyři jezdce apokalypsy (Magneta, Storm, Archangela a Psylocke), aby mu dopomohli ovládnout svět. X-Meni pod vedením Charlese Xaviera se ho snaží zastavit. Eb Sabah Nur je nakonec zabit společnými silami X-Menů a Magneta, který v poslední chvíli změnil stranu.
Po Loganovo útěku ze zařízení Williama Strykera začnou členové Essex Corp. shromažďovat mutantí krev, kterou následně využijí ke tvoření X-23 dětí, které tvoří zásadní zápletkový aspekt ve filmu Logan: Wolverine.
1992 – Začíná dějství filmu X-Men: Dark Phoenix. Po jedné záchranné misi je Jean Grey zasažena kosmickou silou, která z ní učiní jednoho z nejmocnějších mutantů všech dob. Její nestabilní síla je však ohrožením nejen pro její přátele, ale i celý svět.
Zda se opět odehrálo podobné dějství filmů X-Men a X-Men 2, není známo.
2015 – Začíná dějství filmu Deadpool, ve kterém však X-Meni hrají malou roli.
1992-2022 – Někde v tomto časovém rozmezí se Logan stal členem X-Menů a začal vyučovat v mutantí škole Charlese Xaviera.
2023 – Loganovi se vrací vědomí o své cestě do minulosti (scéna, ve které nachází Jean Greyovou a Scotta Summerse naživu).
2028 – Charles Xavier zažije záchvat, který se negativně odrazí v jeho psychických schopnostech, kvůli čemuž zraní přes 600 lidí ve škole a zabije 6 X-Menů. Logan ho odváží do Nového Mexika, aby svými záchvaty neublížil dalším lidem.
2029 – Začíná dějství filmu Logan: Wolverine. Logan, jehož regenerační schopnosti jsou již oslabené, se stará o Xaviera, trpícího psychickými záchvaty. Jedno z X-23 dětí, holčička jménem Laura, uniká z experimentálního zařízení a nachází útočiště u Logana, o kterém se zjistí, že je její otec. Xavier, Logan i Laura unikají před muži Donalda Pierce, který chce Lauru zpět. Xavier je později zabit „X-24“ Loganovo klonem. Těžce zraněný Logan s Laurou unikají a setkávají se s dalšími X-23 dětmi, které se snaží dostat do bezpečí za kanadské hranice. Logan i Laura děti chrání a likvidují jednotky Donalda Pierce, který později taktéž umírá. Logan je však přemožen a smrtelně zraněn svým klonem X-24, kterého posléze zabíjí Laura adamantiovou kulkou. Laura a ostatní X-23 děti pohřbívají Logana a vydávají se do bezpečí.
prijde-vam-casova-linka-x-menu-matouci-tak-se-na-ni-podivame-podrobne-3
Tady to máte. Doufejme, že to některým lidem stále tápajícím v této zapeklité časové chronologii trochu pomůže. Důležité je si pamatovat, že ona cesta do minulosti ve filmu X-Men: Budoucí minulost nevytváří dvě souběžně existující časové linky, ale pouze upravuje tu původní. Samozřejmě některé části nedávají příliš smysl, například nesedí časové období, kdy mohl Xavier normálně chodit, a taktéž nesedí věk Jean Greyové, když za ní Xavier a Magneto v roce 1986 přišli. Ovšem jsou to v podstatě jen detaily. Doufám, že je tento časový tahák pochopitelný.
Ovšem vysvětlit, proč byl Charles Xavier na konci filmu The Wolverine opět naživu, to je i nad moje síly.