Recenze: Táta je doma 2 - Ujetá tragikomedie s Melem Gibsonem v roli kapitána raketoplánu!

Recenze: Táta je doma 2 - Ujetá tragikomedie s Melem Gibsonem v roli kapitána raketoplánu!
Táta je doma 2
Mark Wahlberg, Will Ferrell
Táta je doma 2
Dvojka "přitlačí na pilu" tím způsobem, že za Wahlbergem a Ferrellem přijedou na návštěvu jejich otcové, kteří jsou ještě extrémnější verze týchž stereotypů. To znamená, že Wahlbergův otec Mel Gibson je kapitán raketoplánu a super mega klátič, zatímco Ferrellův otec John Lithgow je pošťák v důchodu, který rád hraje společenské hry, mluví zásadně slušně a pomalu neví, co je to sex. A celá rozvětvená rodina (otcové, praotcové, manželky, děti) se vydává na vánoční dovolenou do luxusního pronajatého srubu. (Uniká mi, proč má film premiéru nyní, a ne na Vánoce.)
A zde podle očekávání dochází k tomu, že všichni kritizují všechny a soupeří s nimi o přízeň dětí / vnoučat.

Trailer:

Pokud bych věřil na nějaká hlubší poslání a ponaučení ve filmech tohoto typu, tak bych pravděpodobně byl vyjeven, ne-li zděšen tím, co si všichni v tomto filmu navzájem provádějí a jak zákeřně si všichni ubližují. Včetně malých dětí. Až se nakonec jakýmsi náhodným způsobem všichni udobří. Až do Táta je doma 3...
Na takové věci ale nedám a hrubozrnný humor by mi nevadil (ano, humor je velmi hrubozrnný, ale objektivně bez sprostých slov, takže přístupný). Kdybych se měl čím bavit. Což jsem neměl.
Mark Wahlberg, Mel Gibson
Táta je doma 2 | Paramount Network
Mel Gibson, na kterého jsem se těšil nejvíc, si vystačí se sarkastickými úšklebky a pohrdavým glosováním. John Lithgow vypadá velmi chatrně a je nepříjemné se koukat na to, jak hraje optimistického debila, který skrývá temné tajemství svého vztahu, jež ho přiměje až k pláči. Především u těchto dvou starých hereckých harcovníků se zdá, že by raději neměli s celým filmem nic společného, a stydí se za to, že v něm jsou. Ale ani Wahlberg s Ferrellem často nemají co předvést, což úzce souvisí s tím, že se scenáristům málokdy podaří vymyslet pro tu hromadu postav nějakou zajímavou situaci. Mnohé scény jsou blbé jako v české komedii.
Ale protože jde o relativně drahý hollywoodský film, dočkáme se aspoň nějaké ucházející fyzické komedie, patřičně vánočního soundtracku a nějakého toho camea. Přičemž to nejlepší je pouze audio, ze smyšleného akčního "filmu uvnitř filmu" s Liamem Neesonem.
A ten smyšlený akční film bych viděl mnohem radši než Táta je doma 2.
Hodnocení: 30%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE