První český film podle Stephena Kinga! Uvidí horor z vesmíru jen vyvolení?

První český film podle Stephena Kinga! Uvidí horor z vesmíru jen vyvolení?
Jsem brána - režisér Robin Kašpařík | Nina Zardalishvili
Snímek Jsem brána se bude promítat od 20:00 v rámci projekce festivalu Future Gate za účasti tvůrců. Následovat bude film o filmu a beseda s režisérem Robinem Kašpaříkem. Půjde o jednu z mála šancí vidět snímek v České republice. Pro ty, kteří by se akce rádi zúčastnili, nicméně máme špatnou zprávu: úterní projekce je vyprodána.
Nemusíte ale věšet hlavu, další možnost vidět snímek Jsem brána budete mít v únoru příštího roku v Praze na další přehlídce Future Gate a následně v regionech (Plzeň, Brno, Ostrava).
prvni-cesky-film-podle-stephena-kinga-uvidi-horor-z-vesmiru-jen-vyvoleni
Režisér Robin Kašpařík během natáčení filmu Jsem brána
Důvod je prostý. Pro velký sen totiž musel režisér Robin Kašpařík oželet komerční projekce. Slavný spisovatel Stephen King poskytl práva k povídce za symbolický 1 dolar, ale vyžádal si, že se bude snímek promítat jen v rámci festivalů a nekomerčních projekcí. Tvůrci tedy nemohou snímek vydat například na DVD a zajistit jeho dodatečné zafinancování. Složitá cesta pro natočení sci-fi hororu Jsem brána, které zabralo 10 dnů a rok a půl v postprodukci, tedy pokračovala hledáním sponzorů.

Sci-fi horor Jsem brána zvítězil v Nashvillu. Nejlepší adaptace Stephena Kinga za poslední roky...

Z dosavadních festivalových cest si nicméně Kašpařík a spol. přivezli již několik vavřínů: film získal cenu za nejlepší krátký horor na mezinárodním filmovém festivalu v americkém Nashvillu, promítal se v Hollywoodu v rámci Holly Shorts a byl vybrán na nejprestižnější světový festival hororu a sci-fi v katalánském Sitges.

Jsem brána: Trailer

Robin Kašpařík, Stephen King
O povídce Jsem brána
Kingova povídka Jsem brána vyšla poprvé v roce 1971 ve vydání amerického časopisu Cavalier. V roce 1978 vyšla v souboru povídek pod názvem Night Shift. U nás se objevila v povídkovém cyklu Noční směna.
Tuzemská filmová verze, vůbec první, která vznikla podle Kingovy předlohy, pojednává o kosmonautovi stiženém neznámým virem. Originální je též filmové zpracování, Jsem brána totiž kosmonauta zabírá z pohledu hlavního hrdiny, kterého ztvárnil úspěšný tuzemský mim Radim Vizváry. Na realizaci snímku pracoval mezinárodní štáb.
Jsem brána
Jsem brána - filmový štáb | facebook filmu

Sci-fi horor Jsem brána by chtěl režisér Robin Kašpařík vyslat do planetárií

Do posledního detailu vypiplaný projekt (zvuková a vizuální složka, umělecký plakát) slibuje nevšední cinefilský zážitek. Tedy když se vám podaří na projekci dostat. 
Doufejme, že si Kašpařík díky novince udělá jméno a přitáhne pozornost producentů. Byla by totiž škoda, kdyby potenciální diváci o Kašpaříkovi jen četli.