Poznáváte ji? Dvojnásobná držitelka Oscara a jejích 13 tváří v Národní galerii

Poznáváte ji? Dvojnásobná držitelka Oscara a jejích 13 tváří v Národní galerii
Manifesto | Artcam Films

Manifesto: Trailer

Cate Blanchett
Upoutávku k Manifestu jsme vám na Kinoboxu představili již v lednu letošního roku. Nyní se na pozoruhodné dílo můžete jít podívat i vy, neboť se dílo ze světových galerií stěhuje do Prahy.
V dokumentu Juliana Rosefeldta září dvojnásobná držitelka Oscara Cate Blanchett (Jasmíniny slzy, Letec), která svým účinkováním vzala hereckou výzvu - ve snímku se představuje hned ve 13 podobách a rolích.
Cate Blanchett
Manifesto
Zajímavá stylizace má jasný důvod, autor jím chtěl upozornit na významné manifesty, které stály u zrodu moderního umění napříč dekádami 20. století. Dojde například na futurismus, dadaismus, hnutí Fluxus, na manifesty architektů, tanečníků i filmařů.
Cate Blanchett je pronáší v dosti rozdílných prostředích a rolích - jako bezdomovec, učitelka, loutkoherečka nebo dělnice. Strohým slovníkovým heslům dodává nové vyznění a souvislosti a může mnohem lépe než suchopárná hesla k biflování v návštěvnících probudit vztah k umění, dějinám, politice. A filmu.
Cate Blanchett
Manifesto | Artcam Films
Navíc nejednomu divákovi při zmínce o Manifestu vytane na mysli starší snímek Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2007), kde se řešila identita slavného umělce a jednu z šesti jeho podob ztvárnila právě Blanchett. A byla za roli nominována na Oscara.
V Manifestu uvidíte slavnou herečku hned ve třinácti rolích, tak schválně, v kolika ji poznáte a jak na vás zapůsobí.
Cate Blanchett
Manifesto | Národní galerie v Praze
Na Manifesto můžete zajít do pražského Veletržního paláce, kde se bude promítat do 7. ledna roku 2018. Do kin jej v lehce odlišné délce a verzi následně 11. ledna uvede distribuční společnost Artcam.
Všechny podoby Cate Blanchett ze zmiňovaného dokumentu najdete v galerii článku.