Filmy je uchvátily natolik, že podle nich složili následující písně

Filmy je uchvátily natolik, že podle nich složili následující písně
Robert De Niro ve filmu Taxikář (1976)
Většinou to bývá tak, že hudba je ve filmu použita nebo je pro jeho potřeby přímo složena. Co ale když vás jako hudebního tvůrce uchvátí (pozitivně nebo negativně) nějaký film natolik, že se rozhodnete to udělat naopak a na základě filmu složit píseň? Zde je seznam skladeb, které tak vznikly:
Deep Blue SomethingBreakfast At Tiffany's (z alba Home z roku 1995). Tuto píseň inspiroval snímek Audrey Hepburnové, paradoxně však nikoli Snídaně u Tiffanyho, jak by mohl název skladby napovídat ale Prázdniny v Římě. Autor sklady Todd Pipes si jen myslel, že Breakfast At Tiffany's bude znít jako název lépe.
Bertie HigginsKey Largo (album Just Another Day In Paradise z roku 1982). Tuto skladbu inspiroval film Key Largo z roku 1948 s Humphrey Bogartem a Lauren Bacallovou v hlavních rolích.
Bob Dylan Brownsville Girl (album Knocked Out Loaded, 1986). Vznik této skladby je spojen s filmem Gregoryho Pecka Pistolník z roku 1950.
alt-JMatilda (album An Awesome Wave, 2012). Jak název napovídá, svůj název získala skladba po postavě Matildy z filmu Luca Bessona Leon.
Regina SpektorFidelity (album Begin To Hope, 2006). Skladba Fidelity vznikla na základě filmu Všechny moje lásky.
R.E.M. – Imitation Of Life (album Reveal, 2001). Píseň složili R.E.M. na základě stejnojmenného filmu z roku 1959.
NIN – Only(album With Teeth, 2005). Skladbu Only složili Nine Inch Nails pod vlivem filmu Klub rváčů z roku 1999.
Iron Maiden – Man On The Edge (The X Factor, 1995). Píseň inspiroval strhující snímek Volný pád s Michaelem Douglasem v hlavní roli.
Scott WalkerThe Seventh Seal (album Scott 4 z roku 1969). Jak název napovídá, inspirací se pro napsání písně stal snímek legendárního Ingmara Bergmana Sedmá pečeť z roku 1957.
The Ataris – So Long, Astoria (album So Long, Astoria, 2003). Skladba, jež dala název celému studiovému albu vznikla na základě rodinného dobrodružného snímku Rošťáci z roku 1985.
Aerosmith – Walk This Way (album Toys In The Attic, 1975). Komediální snímek Mladý Frankenstein Mela Brookse oslovil skupinu Aerosmith natolik, že podle něj napsala uvedenou píseň.
The Clash – Red Angel Dragnet (Combat Rock, 1982). Vznik této písně ovlivnily hned dvě věci – vražda v Newarku v New Jersey a film Taxikář z roku 1976.
The White Stripes – The Union Forever (White Blood Cells, 2001). Občan Kane inspiroval hudební duo White Stripes k napsání této skladby.
Georgie Fame – The Ballad Of Bonnie And Clyde (1967). Zpěvák Georgie Fame složil tuto píseň poté, co shlédl film Bonnie a Clyde z roku 1967.
Creedence Clearwater RevivalBad Moon Rising (Green River, 1969). John Fogerty na adresu tohoto kousku uvedl, že vznikl podle fantasy filmu Ďábel a Daniel Webster z roku 1941.
Fugazi – Walken's Syndrome (In On The Kill Taker, 1993). Píseň pojednává o postavě Christophera Walkena z filmu Annie Hallová z roku 1977.
Big Audio DynamiteE=MC2 (This Is Big Audio Dynamite, 1985). Bývalý člen skupiny The Clash Mick Jones se spojil s Donem Lettsem a vytvořili projekt Big Audio Dynamite. Jejich první singl je skoro celý založen na filmech režiséra Nicolase Roega – jmenovitě Cesta (1971), Představení (1970), Muž, který spadl na Zemi (1976) a Teď se nedívej (1973).
The WombatsKill The Director (The Wombats Proudly Present: A Guide To Love, Loss & Desperation, 2007). Jak název napovídá, skupinu asi příliš nezaujala romantická komedie Prázdniny (2006), protože tato skladba je adresována právě jí, nebo spíše jejímu režisérovi.