Herectví, které může opravdu bolet

Herectví, které může opravdu bolet
Diane Kruger ve filmu Hanebný pancharti | The Weinstein Company
Důvody jsou různé – hercovo zranění už další přetáčky nedovolilo, natáčení je pozadu oproti původním plánům nebo to paradoxně vyšlo tak dobře, že nikdo scénu opakovat nepotřebuje. Podívejme se na některá zranění, která se hercům během natáčení stala a nakonec se dostala i k divákům:
Channing Tatum - Hon na lišku. Herec si z natáčení odnesl hned dvě zranění. Během scény, v níž zápasí se svým filmovým bratrem ztvárněným Markem Ruffalem, řekl Tatum Raffalovi, aby ho v úchopu praštil ve chvíli, kdy má sevření povolit. Ruffalo jeho pokyn splnil, ovšem svého kolegu uhodil tak nešťastně, že to skončilo prasklým ušním bubínkem. Druhé zranění si Tatum přivodil sám. Duševní zhroucení, kdy postav v hotelu udeří hlavou do zrcadla, nebylo ve scénáři. Herec byl ale natolik v roli, že do zrcadla udeřil sám. Na umělou krev tedy zapomeňte, ta na plátně je skutečná.
Obrázek článku
Leonardo DiCaprio - Nespoutaný Django. Vyšinutý otrokář v podání Leonarda DiCapria na plátně skutečně krvácel. Ve scéně, kde DiCaprio sděluje Djangovi (Jamie Foxx), že ví o jeho plánu osvobodit svou ženu, udeří pěstí do stolu, aby dal svým slovům příslušnou váhu. Nešťastnou náhodou se však povedlo, že DiCaprio udeřil pěstí přímo do sklenice. Oblíbený herec se zachoval jako skutečný profesionál, ve svém dlouhém monologu pokračoval bez mrknutí oka, zatímco si vytahoval ze svého zranění kousky skla.
Brad Pitt - Troja. Během poslední bojové scény Brad Pitt špatně došlápl. Bolestný výraz na tváři je tak skutečný, protože si herec natrhl achilovku. Trošku ironie že? Achilles si natrhl achilovku...
kdyz-se-to-prezene-aneb-herectvi-muze-nekdy-i-skutecne-bolet
Ed Harris v Propasti | 20th Century Fox
Ed Harris Propast. Natáčení Propasti Jamese Camerona bylo velmi složité. Většina scén se natáčela pod vodou nebo v klaustrofobických prostorách bývalé jaderné elektrárny. V průběhu scény, kdy Harris plave do hloubky 60 metrů s helmou plnou vody, musel dlouho zadržovat dech. Přes speciální ochranné čočky mu oči stále zraňoval chlor. Navíc mu během cesty došel vzduch, jeho potápěč se vzduchovou lahví se zamotal do kabelů a nemohl herci pomoci. Okamžitě zasáhl jiný potápěč, který však omylem podal Harrisovi vodu místo vzduchu, naštěstí se Harrisův potápěč mezitím vyprostil a herci dal vzduch konečně dal. Není tedy divu, že se herec přiznal, že dotyčný večer zažil skutečné fyzické i psychické vyčerpání. Kdo si ale myslí, že to měli drsné jen herci, ten se plete. Zatímco každý herec měl bezpečnostního potápěče, Cameron nikoli. Sám měl pouze dýchací přístroj se zásobou vzduchu na 75 minut, pomocný režisér mu tak musel hlídat čas a 15 minut předem Camerona varovat, že mu dochází vzduch. Jednoho dne na to ale zapomněl a slavný režisér to zjistil až ve chvíli, kdy mu v přístroji již všechen vzduch došel. Naštěstí dokázal sám bez pomoci vyplavat.
Martin SheenApokalypsa. Znepokojivá úvodní scéna z kultovního snímku Apokalypsa režiséra Francise Forda Coppoly je také ozdobena skutečnou krví. Martin Sheen měl v den natáčení narozeniny, takže byl v alkoholovém opojení, to ovšem nemění nic na tom, že si o dané zrcadlo skutečně rozsekl ruku. Krev, kterou si nanáší na obličej, je tak jeho vlastní.
Obrázek článku
Diane KrugerHanebný pancharti. Scéna, kdy Hans Landa škrtí špionku Bridget von Hammersmarkovou, byla pro režiséra Quentina Tarantina natolik důležitá, že nechtěl nic ponechat náhodě. Ruce, které Bridget alias Diane Kruger škrtí, jsou proto jeho a jelikož je Tarantino známý perfekcionista, asi nikoho nepřekvapí, že herečka nakonec skutečně omdlela.
Jake Gyllenhaal - Slídil. A znovu to zpropadené zrcadlo. Když do něj Gyllnenhaalův hrdina udeří, jde o skutečnou ránu, která měla být podle scénáře o dost menší. Herec se do toho ale opřel a podle toho i dopadl. Scénu sice filmaři dotočili, ale hned po ní musel Gyllenhaal do nemocnice na ošetření a po zbytek filmu se snaží své zranění schovávat za záda.
Sean Bean ve Vysoké hře patriotů
Sean Bean ve Vysoké hře patriotů | Paramount Network
Sean BeanVysoká hra patriotů. Při závěrečné scéně na motorovém člunu s Harrisonem Fordem trefil Beana kovový hák nad levé obočí. Zranění velmi krvácelo a dodnes má herec nad ním památnou jizvu.
Daryl Hannah - Blade Runner. Ve scéně, kde postava Pris utíká před J.F. Sebastianem, uklouzne, spadne na auto a loktem rozbije sklo. Vypadá to velmi dobře a možná hlavně proto, že je to realita. Daryl díky dešti skutečně uklouzla a loket si pořezala. Jako profesionálka však scénu nepřerušila a až později zjistila, že si loket zranila na osmi místech. Dodnes má jizvu.
Památné filmy Johnnyho Deppa