Téma: Jak vznikl Darth Vader? Bylo zapotřebí pět mužů, tajemství a inspirace nacismem

Téma: Jak vznikl Darth Vader? Bylo zapotřebí pět mužů, tajemství a inspirace nacismem
Darth Vader strávil na plátně nejvíce času ze všech hrdinů Star Wars
Největší a nejmocnější padouch celé Galaxie se objevil ve více jak 200 filmech, televizních epizodách a 35 hrách. Pro zajímavost - Han Solo má na kontě "pouze" 95 filmů a 14 her. Darth Vader se neobjevuje jen ve Star Wars, ale i v různých parodiích, seriálech nebo filmech, které s fenoménem nijak nesouvisí. I díky tomu je jednou z nejznámějších kulturních postav na světě.
Aby Vader na plátně ožil, muselo na tom pracovat 5 mužů
Nejčastěji skloňovaným jménem s postavou sithského lorda je James Earl Jones, který mu propůjčil sytý hluboký hlas. Jeho tělo ale patří herci Davidu Prowseovi, který strávil v obleku většinu času. V bojových scénách ho zase střídal šermíř Bob Anderson. No a když bylo potřeba umírajícímu Vaderovi sundat masku, objevila se tvář Sebastiana Shawa. To ale není všechno, k Vaderovi ještě patří typický dech skrze masku. Ten má na svědomí odborník na ruchy Ben Burtt, který k jeho vytvoření použil mikrofon a dýchací přístroj.
tema-myslite-ze-darth-vadera-znate-myslete-znovu
David Prowse
James Earl Jones se nebyl uveden v titulcích až do Epizody VI
Nikdy se neobjevil na plátně, přesto k Vaderovi patří. James Earl Jones ale své jméno v titulcích nechtěl, dokonce všem zapíral, že je to jeho hlas. Svůj názor změnil až v Návratu Jediho, kdy producentům dovolil uvést jeho jméno.

Darth Vader mohl mluvit hlasem Orsona Wellese
V roce 2015 přiznal George Lucas, že James Earl Jones nebyl jedinou volbou, ve výběru byl i Orson Welles, ale Jones nakonec roli vyhrál.
Původní Vaderův oblek neobsahoval ikonickou helmu
Podle původních Lucasových plánů měl mít slavný Sith pouze groteskní dýchají masku, ale o helmě nikde nic nebylo. Tu vytvořil až Ralph McQuarrie. Vader měl původně helmu nosit jen při cestování ve vesmíru, ale McQuerrie se do nápadu pustil a vytvořil maskovaného padoucha.
Vaderova helma je mixem vojenského vybavení z celého světa
Když se na Vaderovu pokrývku hlavy podíváte, hned si všimnete u krku se rozšiřujícího tvaru, který byl typický pro japonské samuraje. Autor kostýmu John Mollo chtěl, aby se v helmě mísilo několik vlivů. Zezadu je Vader samuraj, z pohledu zepředu je jasná inspirace nacistickými uniformami.
Má svůj vlastní hrad
Byl nám představen až ve spin-offu Rogue One a jmenuje se Bast Castle. S myšlenkou vlastní pevnosti však přišel již v 70. letech Ralph McQuarrie a měla se objevit v Impériu vrací úder. Jedinou změnou oproti původnímu návrhu je, že se přesunula v planety Vjun na planetu Mustafar.
legenda-jmenem-darth-vader-se-predstavuje-1
Darth Vader postavil nejchytřejšího droida v Galaxii
Jako malý chlapec jménem Anakin Skywalker postavil C-3PO.
Muž, který hrál Dartha Vadera, netušil, že bude nadabován
Sice to asi není úplně v pohodě, ale ještě, že se tak stalo, zvláště pokud jste měli někdy možnost slyšet Davida Prowse mluvit. Pro více podrobností si můžete přečíst starší článek, v němž jsme se tomuto tématu věnovali.

Skutečná identita Dartha Vadera nebyla zapsána ve scénáři
V současnosti není asi na světě nikdo, kdo by nevěděl, že je Darth Vader Lukeovým otcem. Ale když z jeho úst zazněla věta: "Jsem tvůj otec.“ Bylo to ohromné a nejlépe střežené tajemství ve filmové historii. George Lucas věděl, že text bude předabován, takže ani David Prowse netušil, co se stane, jeho věta zněla: „Obi-Wan zabil tvého otce.“ Jediným člověkem, kdo předem věděl, co se stane, byl Mark Hamill. Ani on ale neměl moc času na přípravu - bylo mu to řečeno jen pár minut předtím, aby mohl náležitě reagovat.
Vader je navždy zvěčněn na fasádě katedrály
Nejspíše budete muset použít dalekohled, ale je tam. Hlava Dartha Vadera slouží jako jeden z chrličů na fasádě National Cathedral ve Washingtonu.
legenda-jmenem-darth-vader-se-predstavuje
Vader měl učedníka
Nebo přesněji řečeno učednici. Mluvíme samozřejmě o jedné z hlavních hrdinek animovaného seriálu Star Wars: Klonové války a Star Wars: Povstalci. Jmenuje se Ahsoce Tanoové a byla učednicí Anakina Skywalkera.
Vaderova scéna z Rogue One vznikla na poslední chvíli
Rogue One končí vstupem Dartha Vadera na loď povstalců. Scéna vznikla náhodou, protože si střihač Jabez Olssen myslel, že Vader potřebuje více času na plátně. Bylo jen 4 měsíce před premiérou a celá sekvence nakonec vznikla za pouhé tři dny a stala se jednou z nejlepších scén filmu.
Vader je jediným lidským hrdinou, který se v jakékoli formě objevil ve všech filmech Star Wars
A to si představte, že se v prvním filmu (myslíme teď Epizodu IV, samozřejmě) objevil na plátně jen 12 minut! A přesně tolik času mu stačilo, aby se stal jednou z nejikoničtějších filmových i kulturních postav historie.