Otec nejslavnějšího myšáka slaví narozeniny a má pro vás v rukávu hodně zajímavostí

Otec nejslavnějšího myšáka slaví narozeniny a má pro vás v rukávu hodně zajímavostí
Původní pseudonym Waltera Disneyho zněl d'Isigny a měl odkazovat k animátorovým francouzským kořenům.
Hlas dívce Lilo z pohádky Lilo a Stitch propůjčila Daveigh Chase, tedy stejná dívka, která ztvárnila Samaru ve snímku Kruh.
Pokud jste si někdy všimli, že Ariel a Belle mají stejnou postavu a jejich míry jsou až příliš dokonalé na to, aby byly pravdivé, opak je pravdou. Pro obě princezny byla předlohou skutečná modelka Sherri Stoner, která je zároveň i producentkou a scénáristkou seriálů Animáci a Casper.
V mnoha prvních snímcích studia Disney chybí postava matky – Pinocchio, Bambi. Řada lidí si dodnes myslí, že je to proto, že Disney cítil vinu za smrt vlastní maminky v roce 1938. Díky úspěchu Sněhurky a sedmi trpaslíků si mohl Walt Disney dovolit koupit rodičům nový dům, ale špatný topný systém způsobil, že se Disneyho matka Flora otrávila oxidem uhličitým.
Animátoři jsou hračičkové a rádi do nových filmů skrývají další postavičky. To už všichni dávno víme a po každé premiéře s chutí čekáme, co si Disney a Pixar zase připravili a co jsme ve filmu prošvihli. Všiml si ale někdy někdo z vás, že v úvodní scéně Malé mořské víly jsou mezi diváky na Tritonově koncertu i Goofy, Mickey a Donald? Schválně, kdo je na obrázku najde?
myslite-si-ze-znate-studio-disney-zde-je-pomerne-tucny-seznam-zajimavosti-o-kterych-jste-mozna-nevedeli
Kouzelník ve filmu Fantasia se jmenuje Yen Sid. Zkuste si to přečíst pěkně pozpátku. ;)
Po několik let vlastnil Disney patent na Technicolor, což z něj dělalo jediného animátora schopného točit barevné filmy.
Disneyland v Kalifornii se začal stavět na začátku 50. let a jeho brány se otevřely v roce 1955. Dychtivý Disney se chtěl na všem podílet, jak jen to bylo možné, nechal tedy pro svou rodinu na hlavní ulici nad hasiči postavit byt. Lampa v okně ukazovala zaměstnancům, kdy byl doma, v současnosti je na jeho počest rozsvícena stále.
Disney World na Floridě byl otevřen v roce 1971. Disneymu se nelíbilo, že se herci v kostýmech přesouvají po parku a dostávají se do pohádek, ve kterých nemají co dělat a kazí tak jejich kouzlo. V novém parku se proto rozhodl pro inovaci – pod Disney Worldem je systém tunelů, kterými se mohou herci přesouvat na svá místa, aniž by je někdo viděl.
Několik módních a designových zajímavostí o snímcích Pixaru
Téma12. 4. 2018
Několik módních a designových zajímavostí o snímcích Pixaru
Pokud byste se někdy chtěli stát zaměstnancem Disneyparku, pak vězte, že hrdinové jeho pohádek to nemají snadné. Nikdy nesmí říci NE, nikdy nesmí vypadnout z role, nikdy si nesmí sednout a nikdy neukazovat směr jedním prstem, tohle vše je považováno za neslušnost.
Tematické parky používají patentovaný přístroj na pumpování určitých vůní do okolí. U pirátů z Karibiku to tedy voní jako u moře, na hlavní ulici po vanilce atd..
Až do minulého roku nebylo zaměstnancům povoleno nosit bradku, vousy nebo knírek. Po otevření Disney Worldu dokonce nebyl návštěvním umožněn vstup do parku, pokud měli knírek, vousy nebo bradku. Sám Walt Disney přitom měl knírek od 25 let!
Hlavní třída v Disneylandu se jmenuje Main Street a je vytvořena po vzoru amerických tříd z roku 1910, zatímco Tomorrowland představuje rok 1986. Oba letopočty jsou spojeny s pozorováním Halleyho komety.
V Disneylandu vám nikdo nenabídne žádný drink. Pouze pokud jste členem exkluzivního klubu 33. Jedná se o luxusní, tajný koktejlový bar z roku 1967. Je skrytý pod Blue Bayou na náměstí New Orleans a má přesně 487 členů. Čekací doba pro přijetí je průměrně 14 let.
No a když už jsme u toho luxusu, existuje i apartmá v Popelčině zámku, kde mohou strávit noc pouze vyvolení. Těm je pak ukázán tajný výtah. Pokud ale nepatříte mezi hollywoodskou šlechtu, nemáte šanci, žádná finanční částka vám přístup do apartmá nezajistí.
V kouzelnickém krámku v Disneylandu pracoval i Steve Martin.
Víte, kdo je nejtišším hrdinou Disneyho pohádek? Dumbo! Malé slůně za celý film nevysloví jediné slovo a je tak bezkonkurenčně nejtišším hlavním hrdinou. Hned v závěsu má Šípkovou Růženku, která má pouze 18 řádek ve scénáři a 18 minut ve vlastním filmu.
Clarence Nash, herec který v originálním znění namluvil kačera Donalda je autorem štěkotu pro snímek 101 dalmatinů.
Lví řev, který známe z Lvího krále, je ve skutečností tygří. Filmaři jej použili proto, že lví řev se jim nezdál dost silný a hlasitý.
Anglicky mluvící země ho znají jako Prince Charminga, pravdou ale je, že stejně jako u nás nemá princ z Popelky žádné jméno. Je to jen princ. :-)
Se jmény je to občas oříšek. Každý z vás, který někdy zkoušel napsat nějakou krátkou povídku nebo si pro děti vymyslet vlastní pohádku, nepochybně zjistil, že najít pro hrdiny vhodná jména není úplně snadné. A co si pak mají občas počít filmaři, když mají těch postav tolik? Inu, vezmou si k ruce slovník. Simba je např. svahilsky lev a Balú je v hindštině medvěd.
V originálním znění mluvil Myšáka Mickeyho 32 let Wayne Anthony Allwine. V roce 1991 se zamiloval do Russi Taylor, která v té době mluvila Myšku Minnie. Ti dva se vzali a byli spolu až do Allwineovi smrti v roce 2009.
Pokud plánujete svatbu, můžete na ni pozvat Mickeyho a Minnie, pošlou vám podepsanou fotografii a placku Just Married. Pokud pozvete Popelku a jejího prince, přijde vám ručně podepsané blahopřání.
Koluje fáma, že měl Walt Disney strach z myší. To lze jen těžko dokázat, ale pravdou je, že původně se ušatý myšák jmenoval Mortimer, na Mickeyho ho přejmenovala až Disneyho manželka.
Každý rok se najde rodina, která si přeje, aby mohla na atrakci Haunted Mansion rozprášit popel milované osoby. Odpověď zní vždy ne, ale i přesto byla při této činnosti minimálně jedna rodina přistižena.
Mezi hvězdy, které propůjčily hlas některé z animovaných postav Disneyho filmů, patří i Christian Bale. Namluvil Thomase, mladého člena posádky Johna Smitha v Pocahontas.
V roce 1938 získal Walt Disney Oscara za Sněhurku a sedm trpaslíků. Zajímavostí ale je, že nezískal jen jednoho, Akademie pro něj symbolicky nechala vyrobit jednoho velkého a sedm malých.
myslite-si-ze-znate-studio-disney-zde-je-pomerne-tucny-seznam-zajimavosti-o-kterych-jste-mozna-nevedeli-2
Od roku 1971 se v Disney Wordlu našly téměř 2 miliony brýlí a každý rok park najde přes 6000 mobilů, 3500 foťáků a 18 000 čepic.
11. září 2001 byl během pouhých 30 minut evakuován celý Disney World kvůli obavě, že by mohl být dalším cílem teroristického útoku. Zaměstnanci parku pak přes celou noc pracovali, aby park ozdobili výzdobou na 4. července, aby druhý den mohli otevřít ve znamení národní solidarity.
Pozemek parku Disney World odpovídá svou velikostí San Franciscu.
Pokud byste chtěli přespat v každém pokoji, který se nachází v Disney Worldu, trvalo by vám to 68 let.
Pokud se na pracoviště blížil Walt Disney, užívali animátoři na varování svých nepracujících kolegů větu V lese je člověk.
V den, kdy zemřel zakladatel společnosti Apple Steve Jobs, stáhl Disney World všechny své vlajky na půl žerdi. Jobs byl jedním z největších Disneyho samostatných akcionářů (7%) a patřil mezi jeho ředitele. Ve snímku Auta najdete jedno bílé závodní auto s logem Applu a číslem 84, což je rok, kdy vyšel první Apple počítač.
myslite-si-ze-znate-studio-disney-zde-je-pomerne-tucny-seznam-zajimavosti-o-kterych-jste-mozna-nevedeli-1
Mickey Mouse byl první animovanou postavičkou, která získala svou hvězdu na Chodníku slávy.
Bouře v Malé mořské víle byla pro její tvůrce noční můrou. Ačkoli scéna s bouřkou trvá 2 minuty, tvořilo ji 10 odborníků na speciální efekty přes rok!
Walt Disney jednou ve školní hře ztvárnil Petera Pana.
Myšák Mickey byl také první animovanou postavičkou, která mluvila. V roce 1929 v animáku The Karnival Kid řekla Hot dog.
Ve snímku Lilo a Stitch zaznělo víc písní Elvise Presleyho než v jeho vlastních filmech.
Jodi Benson (hlas Ariel), Paige O'Hara (hlas Krásky) a Judy Kuhn (hlas Pocahontas) se mihly ve snímku Kouzelná romance.
Když měl Glen Keane za úkol vytvořit podobu Zvířete, zamířil do zoo a výsledkem jeho práce je mix hned několika zvířat. Krásčino Zvíře je složeno ze lví hřívy, rohů a hlavy buvola, obočí gorily, špičáků divočáka, těla medvěda a nohou a ocasu vlka.
Zvoník u Matky Boží hostil hned několik hostů z ostatních pohádek. V ulicích je možné zahlédnout Belle, Aladinův létající koberec a dokonce i Pumbu připraveného k rožnění.
Nejoblíbenější postavičkou Walta Disneyho byl Goofy.
Po mnoha dohadech musela Disneyho dcera ujistit tisk, že Walt Disney nebyl kryogenicky zmražen.
Magickou značku A113 najdete snad v každém americkém animáku. Co znamená?
Téma13. 10. 2018
Magickou značku A113 najdete snad v každém americkém animáku. Co znamená?
Disneyho smysl pro detail byl pověstný. V Disney Worldu nechal postavit odpadkové koše 25 kroků od stánků s hotdogy. Měl totiž zjištěno, že právě 25 kroků mu trvá, než párek v rohlíku sní.
Na zahradě měl Disney postavenou malou železnici, které říkal Carolwood Pacific Railroad. Byla dlouhá téměř 800 metrů a obsahovala pilíře, oblouky, nadjezdy a dokonce i tunel (když mu jeho žena nedovolila vést koleje přes květinové záhony)
Aby Glen Keane přesně zachytil pohyb Aladinových arabských kalhot, díval se animátor na videa M. C. Hammera.
Lidé často tvrdí, že v Disneyho filmech jsou schované různé vzkazy. Tím nejznámějším případem je Lví král. Když Simba upadne na zem na okraji skály, oblaka prachu vytvoří slovo připomínající SEX. Ve skutečnosti je tam napsáno SFX a je to podpis tvůrčí skupiny animátorů.
Stejně jako letušky musí splňovat požadavky na vzhled, musí se do norem vejít i představitelky Disneyho hrdinek. Princezny musí měřit od 160 cm do 170 cm, Zvonilka, Alenka a Wendy musí měřit méně od 150 cm do 160 cm. A musí být velmi mladé, horní hranice je 27 let.
Posledním filmem, na který Walt Disney před svou smrtí v roce 1966 dohlížel, byla Kniha džunglí.
V Disneylandu jsou zakázány hopsada tzv. pogo sticks.
V 16 letech se Walt Disney zapsal do armády, ale jeho žádost byla zmítnuta s tím, že je na vojenskou službu příliš mladý. Během První světové války jezdil ve Francii se sanitkou.
Do dnešního dne se prodalo přes 78 milionů uší myšáka Mickeyho, což z nich dělá nejžádanější suvenýr z Disneylandu. Dokonce vám na zadní stranu vyšijí i jméno, nesmí to být ale jména známých osobností, sportovních týmů, společností nebo firem.
Několik postav z filmu Lady a Tramp se objevilo ve výloze zverimexu ve filmu 101 dalmatinů. Pro zajímavost ještě můžeme dodat, že se v druhém jmenovaném snímku objeví 6 469 952 černých teček.
V roce 1957 vyrazil prezident Harry Truman (Demokrat) na výlet do Disneylandu a odmítl se svézt na Dumbově atrakaci s tím, že sloni jsou symbolem Republikánů.
Uvnitř horské dráhy Matterhorn v Disneylandu je ukryté basketbalové hřiště pro zaměstnance parku.
Zaměstnanci Disneylandu mají na svých jmenovkách pouze křestní jména, protože Walt Disney nesnášel oslovení "pane Disney".
V roce 2004 společnost Disney dražila pro charitu jméno na náhrobku v atrakci Haunted Mansion v Disneylandu. Vítěz Cary Sharp zaplatil 37 400 dolarů, aby se stal jedním z tisíce místních duchů.
otec-nejslavnejsiho-mysaka-dnes-slavi-narozeniny-a-ma-pro-vas-v-rukavu-hodne-zajimavosti
No a teď trocha angličtiny. Sněhurka a sedm trpaslíků, tak zní název prvního filmu Walta Disneyho, v originále Snow White and the Seven Dwarfs. V roce 1938, tedy v době vydání filmu se jednalo o pravidly uznávaný plurál. Pak ovšem přišel J. R. R. Tolkien a dwarfs upadli v zapomnění a vystřídali je dwarves.
Myšák Mickey má na každé ruce jen 4 prsty. Prý proto, že se animátorům zdálo, že by s pěti prsty vypadal divně. To, že má velké uši, kecky, rukavice a kalhoty s knoflíkem, podle všeho nikomu nevadilo.
Zaměstnanci Disneyho parků spolu nesmí navzájem randit.
Atrakce Piráti z Karibiku vznikla v roce 1967, tvůrci ale neměli k dispozci žádné umělé kostry. Použili proto skutečné kostry určené předtím ke studijním účelům z UCLA Medical Center.
Aby animátoři dosáhli přirozeného vzhledu Sněhurčiny kůže, byla do animovaných políček aplikována skutečná růž na tváře.
Koně, kteří po Main Street v Disneylandu táhnou kočáry mají gumové boty, prý kvůli ochraně jejich nohou, svou roli v tom ale jistě hraje i jejich tichý provoz. :-)
Disney World je druhým největším skladištěm výbušnin v Americe (hned po armádě). Důvodem je samozřejmě ohromné množství ohňostrojů, které se tu konají.
Šípková Růženka je jediná Disneyho bondýnka. Popelka je nazrzlá a Locika je ve skutečnosti brunetka.
Merida a Ariel jsou jediné Disneyho princezny, které mají sourozence.
Pokud máte občas dojem déja vu, máte pravdu. Některé klasické pohádky využívaly techniku rotoskopie, kdy použily scény z již natočených pohádek, aby filmaři ušetřili na výdajích. Takže například většina scén Robina Hooda z roku 1973 pochází ze Sněhurky, Knihy džunglí a Aristokoček.
Bílé šaty, jež ve snímku Kouzelná romance oblékla Amy Adams, vážily 20 kg a nosit je prý bylo velmi vyčerpávající.