"Ohyzda, nula, divnej ksicht?!" Poznáte legendárního herce?

"Ohyzda, nula, divnej ksicht?!" Poznáte legendárního herce?
Když ikonický herec slavil 84. narozeniny, nadělil sobě a fanouškům dvojici knih. První z nich, "Mých tisíc životů", byla autobiografií a hercovým vyprávěním o výjimečném a šťastném životě. Cesta k němu ale nebyla vůbec jednoduchá:
komediant-ma-pravo-zachovat-si-mladi-slavny-herec-belmondo-priblizuje-svych-tisic-zivotu-2
Nula! Divnej ksicht! Ohyzda! Takhle častovali Jeana-Paula Belmonda francouzské divadelní kapacity v jeho začátcích a směle mu prorokovali: „Nikdy nebude na divadelní scéně nebo ve filmu držet žádnou ženu v náručí.“ Nemohli se mýlit víc. Skončily v ní všechny krasavice světového filmu, včetně obávaných italských tygřic, jako byly Claudia Cardinale, Sophia Loren a Gina Lollobrigida.
V této osobité vzpomínkové knize Belmondo vypráví o svém šťastném dětství, o úporném boji, který vedl za svůj sen stát se hercem. O své životní vášni – boxu, rychlý autech, ztřeštěnostech a kaskadérských kouscích. O svých životních partnerkách a láskách, o milované rodině, o spolupráci s velikány filmu. Život se mu zdál snadný a zářivý i přes všechna dramata a kruté ztráty. Nejdůležitější pro něj bylo bavit se a hrát si. Byl přesvědčen, že komediant má velké privilegium: právo zachovat si mládí. Zůstat dítětem a vytvářet iluzi, libovat si v přítomném okamžiku.
Jean Seberg, Jean-Paul Belmondo
U konce s dechem | Rialto Distribution
Druhý knižní titul "Belmondo o Belmondovi" zaujal milovníky fotografií a nezapomenutelných momentek s Belmondem. Fotokniha vznikla stejně jako autobiografie za dohledu Belmonda, který uspořádal velkolepý fotografický průřez svým životem. Jedinečné snímky pochází jak z jeho osobního archivu, tak z mnoha desítek světových agentur. Belmondo zde ožívá jako milující manžel, stejně jako milovník z nejslavnějších filmů. Jako šťastný táta a dědeček, stejně jako charismatická hvězda filmového plátna.
Belmondo
Dle Belmondových slov těch jeho "tisíc životů uplynulo rychle, až příliš rychle - uběhly stejnourychlostí, jakou jsem řídil auta."
Jean-Paul Belmondo není jen stárnoucí hvězda, ale i zosobnění své země a několika dekád historie. Nesmazatelně se zapsal i do duší tuzemských diváků, kteří s jeho "muži" zažívali nejedno dobrodružství. Jeho hrdinům nejprve propůjčil hlas Jan Tříska, po jeho emigraci Jiří Krampol.
Památné je též předávání francouzských cen César, kde si Belmondo vysloužil dech beroucí ovace ve stoje, které ne a ne brát konce. Tehdy 83letý muž měl oči zaplaveny slzami dojetí a myslel na svou matku, která jej v herectví podporovala.
Jean-Paul Belmondo
Pojďme zavzpomínat na památné role Jean-Paul Belmonda v naší redakční hře spolu s desítkou filmů a rolí, které slavný Francouz ztvárnil.
Nezapomenutelné role Jean-Paul Belmonda