Domestik: Dá cyklista před postelovými hrátkami přednost kyslíkovému stanu?

Domestik: Dá cyklista před postelovými hrátkami přednost kyslíkovému stanu?
Domestik | Julie Vrabelová
Adam Sedlák
Talentovaný režisér Adam Sedlák pracuje na druhém celovečerním filmu. | Jan Hromádko
Domestik je celovečerním debutem režiséra Adama Sedláka, který si k filmu napsal i scénář. Ten byl v roce 2015 oceněn Filmovou nadací prvním místem za nejlepší nerealizovaný scénář. Sedlák si prozatím získal pozornost díky originálně pojaté internetové mini-sérii Semestr (2016), za níž byl nominován na Cenu české filmové kritiky v kategoriích objev roku a počin mimo kino.
Popis filmu Domestik: Roman (Jiří Konvalinka) je profesionálním závodníkem v druhodivizním cyklistickém týmu a jako každý sportovec touží po úspěchu. Pozice domestika, tedy toho, kdo při závodech podporuje favorizovaného stájového kolegu, jej neuspokojuje, ale v okamžiku, kdy v jeho týmu dojde k finančním škrtům, musí bojovat ze všech sil o její udržení. Jeho vlastní ambice jej tlačí do tréninkových dávek na hranici fyzických možností a zdravého rozumu. V ložnici si staví kyslíkový stan a do hry vstupuje i otázka možného dopingu.
Jiří Konvalinka
Domestik | Julie Vrabelová
Romanova manželka Šarlota (Tereza Hofová) má úplně jiný cíl – snaží se otěhotnět. A protože se jí to zatím nedaří, začíná vyhledávat pomoc v nejrůznějších podpůrných prostředcích a poctivě střežených rituálech. Oba partneři se tak dostávají do spirály vlastních obsesí, které je postupně fyzicky i psychicky deformují.
Tereza Hofová
Domestik | julie
Zatímco samotný film se natáčel 24 dní, Jiří Konvalinka se na roli závodního cyklisty Romana připravoval více než půl roku, kdy pod vedením profesionálních trenérů nacvičoval jízdu na válcích i na cyklistickém oválu. Druhým domovem se mu stala posilovna a absolvoval i povinnou cyklistickou depilaci.
Producentem filmu Domestik je mladá pražská produkční společnost Shore Points, kterou založil Jakub Jíra v roce 2015. Shore Points stojí právě za již zmíněným populárním a oceňovaným on-line seriálem Semestr.
Snímek Domestik vzniká v koprodukci s Českou televizí za podpory Státního fondu kinematografie a Audiovizuálného fondu. Do kin snímek uvede distribuční společnost CinemArt.