Blade Runner 2049 měl mít původně přes čtyři hodiny! Dočkáme se verze i s novými souboji?

Blade Runner 2049 měl mít původně přes čtyři hodiny! Dočkáme se verze i s novými souboji?
Blade Runner 2049 | Warner Bros.
Hlavní střihač filmu Joe Walker sestavil první podobu snímku do zmíněné neuvěřitelné stopáže a představil jí režisérovi Denisu Villeneuveovi. Oba si poté pohrávali s představou, že by mohli film vypustit do kin podobně jako Quentin Tarantino svého Kill Billa ve dvou částech, přičemž každá část by měla vlastní obsah závěrečných titulků. Následně se však rozhodli ponechat film kompaktní a sestříhat ho do přijatelné délky, aby mohl být promítán v kinech. Se čtyřhodinovou stopáží by totiž ve většině multiplexů neuspěli.
Každý, kdo měl kdykoli cokoli společného s filmovou tvorbou, si jistě dokáže představit, jak náročné musí být rozhodování, co ve filmu zůstane, a co naopak zůstane na oltáři vystřižených scén. Jelikož snímek do značné míry spoléhá na atmosféru, propracovanost a uvěřitelnost jednotlivých postav, bylo z původní verze vyškrtnuto mnoho “mostových“ čili propojovacích scén, kdy se postavy přesouvají z jednoho místa na druhé. Za své vzala i řada dialogů. Nebo přesněji části dialogů. Většina byla zachována, ale mnohé byly po dramaturgickém zvážení poměrně zásadně seškrtány (tak, aby zachovaly smysl a účel dané interakce). Jedna ze scén, která původně zmizela celá, je například souboj Deckarda s androidem “K“ v místnosti s hologramy slavných zpěváků.
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 | Warner Bros.
Znalci a ctitelé původního Blade Runnera vědí, že tento film z roku 1982 se dočkal několika verzí a té režijní se fanoušci dočkali až v roce 1992. Zde s tím ovšem počítat nemůžeme. Režisér Villeneuve potvrdil, že verze promítaná v kinech bude jedinou verzí, jakou kdy uvidíme. Ale kdoví, co bude za deset let. To je dost dlouhá doba na to, aby na věc změnil názor. Každopádně na čtyřhodinovou verzi novodobého Blade Runnera si budeme muset počkat.