Láska, sex a tabu. Polské milování na festivalu visegrádských filmů 3Kino

Láska, sex a tabu. Polské milování na festivalu visegrádských filmů 3Kino
Umění milování | 3Kino
Těšit se můžete například na polského kameramana Adama Sikoru (Ve stínu; Já, Olga Hepnarová), který v Praze uvede svoji režijní novinku Láska v městě zahrad (2016). Jednu z hlavních rolí si zde zahrála hvězda polského filmu Michalina Olszanska (Město 44; Já, Olga Hepnarová; Vábení sirén).
Láska v městě zahrad
Láska v městě zahrad | Kino Atlas
Dlouho očekávaný film o Miladě Horákové s prozaickým názvem Milada (2017) v rámci 3Kino představí debutující režisér a producent David Mrnka. Diskuse po filmu se kromě Mrnky zúčastní i herečky Hana Vagnerová nebo Vica Kerekés, tudíž byste si tento bod na festivalovém programu rozhodně neměli nechat ujít. Snímek Milada se bude v rámci festivalu promítat ve čtvrtek 2. listopadu v 19:30 v kině Atlas.
Ayelet Zurer
Milada
Letošní ročník přehlídky zahájí v pražském Atlasu dnes v 19:45 snímek mladé polské režisérky Marii Sadowské Umění milování (2017). Retrofilm se věnuje dopadu legendární polské knihy o sexu na obyvatele katolické země. Autorkou "Umění milování" byla lékařka Michalina Wisłocka a zabývala se v ní tabu v oblasti sexu a "návody" pro ženy, jak dosáhnout při milování potěchy. V Polsku se stalo Umění milování ohromným diváckým hitem, když na film přišly téměř 2 miliony diváků.
Umění milování
Polské filmy zaujmou přímočarostí, skvělými herci a aktuálními tématy
Za první tři roky působení si festival 3Kino získal prestiž mezi znalci a popularitu filmových fanoušků. Čtvrtým ročníkem chce přesvědčit o svých kvalitách i veřejnost. Filmy z produkce polských, českých, slovenských a maďarských filmařů, workshopy i zajímaví hosté slibují kvalitní podívanou i zábavu.

Přistoupili?: Trailer

Přistoupili?
Program festivalu bude opravdu nabitý. Z českých hostů přijedou na 3Kino nejen tvůrci filmu Milada, ale i vzácný host, herec Stanislav Zindulka, který představí nový film mladé režisérky Terezy Pospíšilové Přistoupili? (2016). Roadmovie z vlaku pojednává o osamělém vdovci (Stanislav Zindulka) a mladém romském chlapci (Martin Siegel), který je na útěku. Najdou ti dva společnou řeč?
Jsme přece lidi
Jsme přece lidi | 3Kino
V rámci festivalu je připraveno i několik zajímavých workshopů v malém sále kina Atlas. Za zmínku stojí studentský film Jsme přece lidi (ČR 2016), který je součástí workshopu Animované studentské filmy. Snímek pojednává o zajíci v nouzi a vznikl kombinací animované tvorby a natáčení s herci.
Boguslaw Linda
Šamanka | 3kino
Jeden z workshopů festivalu s názvem Filmy, na které se stála fronta bude věnován známému polskému režisérovi Andrzeji Zulawskému a v rámci něj bude představen jeho film Šamanka (1996). Mysteriózní thriller s hororovými prvky pojednává o antrolopologovi (Boguslaw Linda), který prožívá sebezničující vztah se studentkou "Wlaškou" (Iwona Petry). Režisér Zulawski natočil film po pádu železné opony a vysloužil si v rodném Polsku kontroverzní přijetí. Není divu: otevřené erotické scény se v náboženské zemi nenosily. Představitelka "Wlašky" Iwona Petry se kvůli veřejnému pranýřování dokonce musela skrývat.
Zájem o festival 3Kino stoupá každým rokem, jak potvrzujeMaciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze: „Festival 3Kino podporujeme od jeho vzniku. Nejenom proto, že žádná jiná filmová akce v České republice takhle podrobně a systematicky nemapuje polskou současnou kinematografii, ale nadchl nás také elán a zanícení organizátorů Vavřince Menšla a Miloše Mácy a jejich autentická láska ke středoevropskému filmu.“
jak-miluji-polaci-napovi-festival-visegradskych-filmu-3kino
Vstupenky na jednotlivé filmy v rámci festivalu 3Kino si mohou diváci pořídit za jednotnou cenu 80 Kč. Je možné zakoupit vstupenku i na celý festival za cenu 550 Kč, kterou je možno získat na vyžádání u organizátorů. Vstupenky na projekce jsou již v prodeji na pokladnách kin Atlas a Evald nebo na webu evald.cz.