Thor a Adolf Hitler? Hrdina s kladivem má i své temné stránky spojené s nacisty

Thor a Adolf Hitler? Hrdina s kladivem má i své temné stránky spojené s nacisty
Thor: Temný svět
Thor je úžasná postava a úžasný hrdina, ale jeho minulost rozhodně není bez kazu. Pojďme se mu tedy podívat na zoubek a trošku se v té jeho komiksové historii prohrabat. Kostlivců ve skříni má tedy požehnaně:
Nabádal své stoupence k vraždě
Konkrétní důkazy najdou čtenáři v komiksu Thor #52. Zde se dozví, že on byl tím, jehož jménem Vikingové vyvražďovali vesnice plné nevinných lidí a k čemuž tyto dávné válečníky naváděl.
tema-komiksovy-thor-ma-i-sve-temne-stranky-treba-spojenectvi-s-hitlerem-dockame-se-jich-i-ve-filmu
Spojil se s Adolfem Hitlerem
To. že Adolf Hitler hlásal čistotu nordické rasy, ačkoli k ní sám nepatřil, všichni známe z dějepisu, ovšem nikde v knihách, až na Thora: The Invaders #32, se nedovíte, že mu s jeho ideologiemi pomáhal i Thor. A dokonce se spolu s nacisty snažil zabít Stalina a chránit potomky dávných Vikingů! Svůj názor změnil až poté, co začal Hitler cíleně likvidovat Židy. Před svým odchodem zpět do Asgardu se však pojistil a všem, kteří ho kdy viděli, vymazal paměť.
tema-komiksovy-thor-ma-i-sve-temne-stranky-dockame-se-nejake-z-nich-i-ve-filmu
Zblázní se chce zničit vesmír
Když Odin pošle za trest Thora na Zemi, vymaže mu veškeré vzpomínky na Asgard, božství i Mjolnir. Thor je nucen žít obyčejný pozemský život jako mizerný lékař. Navíc je pak uvězněn v těle Erica Mastersona a nucen zabít svého bratra. Není divu, že mu z toho začne tak trochu hrabat a vytvoří si sexy alter ego jménem Valkýra, do kterého se zamiluje a nechá ji kecat si do svých věcí. Takže díky ní zbije svou snoubenku lady Sif i spojence jako Drax Destroyer a další superhrdiny. Nakonec se rozhodne, že zničí Asgard...
Zabil svého bratra
Všichni víme, že Loki není žádný svatoušek a minimálně ve filmu s ním má Thor ještě docela trpělivost. Pojďme se ale podívat na jejich vztah v mýtech a komiksové předloze. V severské mytologii Loki zapříčiní smrt svého bratra Boldra a tím spustí Ragnarok. Ano, ten konec světa, který nám bude hrozit ve zmíněném novém filmu. I v komiksu je Loki padouch, na nějž nedá jeho bratr Thor dopustit. Tedy až do komiksového čísla Mighty Thor #432. Tehdy už Thor bratrovy zločiny nemůže přehlížet a Lokiho zabije. Na jeho obranu je nutno dodat, že po několika letech se cítí osamělý a bratra zase oživí.
thor-ma-i-sve-stinne-stranky-dockame-se-nejake-z-nich-i-ve-filmu
Dobyje Zemi
V komiksu The Mighty Thor: Lord of the Earth (aka Thor #68) se podíváme do roku 2020, kdy skončila válka mezi lidmi a Bohy. Thor se stal vládcem všech a jeho nejbližšími poradci jsou Loki a Echantress, kteří mu pomáhají přeučit lidstvo a jeho disidenty, včetně Thorovy bývalé přítelkyně Jane Foster. Každý člověk je sledován, aby se z něj nestala hrozba pro Asgard. Tato vláda trvá stovky let, než se nakonec Thor vrátí v čase a vše napraví...
Přidá se k Hydře
Na Thorovu obranu musíme hned zkraje uvést, že v tom rozhodně není sám. V komiksu Secret Empire #1 je spolu se Scarlet Witch, doktorem Octopem, Deadpoolem a dalšími součástí osobních Avengers Kapitána Ameriky, hlavy Hydry a nově korunovaným vládcem Spojených států.
Abychom si to "komiksové dědictví" shrnuli. Máme tu vraždu, Hydru, bratrovraždu, nacisty, šílenství a opakované násilí na ženách, kterému neunikne ani Jane Foster... Inu, je to zajímavý výčet. Podle něj to na úžasného hrdinu bez bázně a hany nevypadá, že? Inu komiksový svět je trošku bohatší (zvláště na různá cestování v čase, paralelní vesmíry atd.) a tvrdší než filmová podoba. Našeho Thora zatím milujeme, tak uvidíme, co mu přinese budoucnost. Zatím se splnil rozchod s Jane a zhmotnění Valkýry...