Přední čeští herci se budou prát se závislostí na alkoholu

Přední čeští herci se budou prát se závislostí na alkoholu
Úsměvy smutných mužů
Dan Svátek
Dan Svátek | Česká televize
Scénář k filmu Úsměvy smutných mužů se inspiroval autobiografickou knihou Josefa Formánka, který s alkoholismem sám bojoval. Ve filmu Josefa ztvární David Švehlík. Příběhy jednotlivých postav posbíral spisovatel a scenárista Josef Formánek na základě vlastního léčení. A dle jeho vlastních slov šlo o příběhy drsné i komické. Pro ČTK prohlásil, že se kniha psala sama. "Jak jsem odešel z léčebny, tak byla měsíc na to napsaná. Takže to byl takový deník tříměsíčního života v léčebně."
Štáb snímek natáčí převážně v prostředí psychiatrické léčebny v Petrohradu a vedle Švehlíka se v Úsměvech smutných mužů představí například Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Marika Šoposká, Petra Nesvačilová, Simona Babčáková a další.
David Švehlík
Úsměvy smutných mužů
Tvůrci svůj snímek popisují jako film o úspěšných mužích, kteří spadli až na samé dno, ale rozhodli se ze své závislosti vymanit. Jen rozhodnutí ale nestačí, proto si můžeme být jisti, že jejich příběhy diváky nenechají v klidu. Aby se zbavili závislosti, budou se někteří z aktérů věnovat například sportu. Úsměvy smutných mužů nebudou "čistokrevným" dramatem, místy se divák bude smát, jindy smutnit. Přemýšlet dle tvůrců bude nad osudy, vůlí a motivací jednotlivých aktérů.
Hodinu nevíš...
Hodinu nevíš - film o heparinovém vrahovi. | Photos copyright © Bioscop
Režisér a spoluscenárista "Úsměvů" Dan Svátek má za sebou zajímavé celovečerní počiny Zatracení, Hodinu nevíš nebo Touha motýla (2013). Svátek si vybírá těžká témata, která odkazují na skutečné případy a rezonují společností. Například Zatracení pojednávali o případu Čecha, který byl v Thajsku uvězněn za pašování drog. Kruté věznění přežil, ale po návratu do Čech v roce 2007 na následky rakoviny plic zemřel. V Hodině nevíš se Svátek zase pokusil rekonstruovat pozadí řádění takzvaného heparinového vraha.
Do kin by se měly Úsměvy smutných mužů dostat na jaře roku 2018.