Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle fláky z filmů? - 3. část

Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle fláky z filmů? - 3. část
It Must Have Been Love od švédského dua Roxette má většina z nás
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast-2
spojenou s romantickou klasikou jménem Pretty Woman. Skladba však spatřila světlo světa o tři roky dříve, tedy v roce 1987. Tehdy Roxette oslovila německá EMI, zda by nesložili nějakou pěknou vánoční skladbu. Jmenovala se It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted) a ve Švédsku sklidila ohromný úspěch, ale mezinárodně nevyšla. Až do roku 1997 nebyla ani součástí žádného studiového alba skupiny. Poté, co dvojice zabodovala na čele amerických hitparád s hity The Look a Listen to Your Heart, byli Roxette v roce 1988 osloveni, zda by se nechtěli hudebně podílet na filmu Pretty Woman. Volba padla právě na It Must Have Been Love, která dokonale sedla ke scéně rozchodu ústředních hrdinů. A možná, že i díky této skladbě sklidil soundtrack k Pretty Woman ohromný úspěch a do dnešního dne se jej prodalo přes devět milionů nosičů.
EvergreenBarbra Streisand.
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast-4
Tento hit zazněl ve snímku Zrodila se hvězda (1976), ve kterém Barbra ztvárnila jednu z hlavních rolí. Autorkou hudby je Barbra Streisand, text napsal Paul Williams. Skladba si nakonec došla pro Grammy, Zlatý glóbus i Oscara.
Because You Loved Me Celine Dion. Tento hit si pobyl na vrcholu hitparády šest týdnů a Celin Dion vynesl cenu Grammy. Hlavně ale
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast
doprovázel na plátnech kin Roberta Redforda a Michelle Pfeiffer ve snímku Intimní detaily (1996). Autorkou písně je Diane Warren, která v písni vyjádřila své díky otci za to, že ji neustále podporoval. Zajímavostí ale je, že na oficiálním soundtracku tuto píseň nenajdete. Na hudebním nosiči vyšla pouze jako součást studiového alba Celine Dion Falling into You.
The Way We Were od Barbry Streisand se udržela na čele žebříčku po tři
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast-5
týdny. Skladbu napsali Alan a Marilyn Bergmannovi spolu s Marvinem Hamlischem. The Way We Were zazněla ve snímku Takoví jsme byli z roku 1973 a nakonec si došla pro dva Oscary.
Raindrops Keep Fallin' On My Head je již navždy spjata s klasikou Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969. Skladbu nazpíval B. J.
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast-3
Thomas a i díky jeho podání si tento hit došel pro Oscara a strávil na čele hitparád 4 týdny. Přitom nahrávání neprobíhalo úplně hladce. Až sedmá verze nahrávky se Thomasovi líbila. Přitom skladba, která zazněla ve snímku vznikla poté, co se Thomas léčil po laryngitidě a tak jeho hlas zněl chraplavěji než na oficiálním soundtracku. Zajímavostí je i to, že skladbu mohli původně natočit Ray Stevens nebo Bob Dylan, oba ale tuto nabídku odmítli.
Say You, Say Me – jeden z největších hitů
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast-1
Lionela Richieho opanoval hitparády po dobu čtyř týdnů. Sklabu složil sám Richie pro snímek Bílé noci (1985) a ačkoli získala Zlatý glóbus a Oscara za nejlepší filmovou píseň, na oficiálním soundtracku k filmu ji nenajdete.
Gangsta's ParadiseCoolio feat. L.V. Tento počin se mezi filmovými hity skutečně vyjímá. Jedná se totiž o jednu z mála rappových skladeb, která
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-3-cast-6
diváky oslovila natolik, že zaplavila všechna rádia bez rozdílu. Nakonec se vyšplhala i na nejvyšší stupeň žebříčků, kde se udržela tři týdny. Ústřední melodie snímku Nebezpečné myšlenky (1995) vznikla na základě skladby Stevieho Wondera Pastime Paradise z roku 1976, jehož ústřední melodii a nápěv použila. A právě účast Stevieho Wondera na skladbě jako spoluatora je důvodem, proč se v písni nakonec neobjevily žádné vulgarity. Coolio je tam samozřejmě původně měl, ale Wonderovi se to nelíbilo, tak to Coolio přepsal. Možná i proto za ni nakonec získal cenu Grammy.