Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle hudební fláky? (1. část)

Filmová hitparáda. Vzpomínáte si na tyhle hudební fláky? (1. část)
Ať tak či onak, díky nim máme řadu nestárnoucích skladeb, které když slyšíme, začneme si je prozpěvovat a hned nám i naskočí příslušný film nebo dokonce konkrétní scéna. V současnosti sází filmaři převážně na originání orchestrální soudtrack napsaný na míru. Hity ve smyslu starých časů už nejsou příliš k vidění. I když i ty se najdou. Není jich ale tolik jako v minulých letech.
Pojďme se tedy vydat v našem novém seriálu po stopách těch největších filmových hitů. Seznamte se s jejich autory, dobou, kdy vznikly nebo i pozadím toho, jak vůbec přišly na svět. Hlavně nám nezapomeňte napsat váš tip na nejlepší filmovou hitovku! (Muzikálové hity jsou samozřejmě mimo hru) :-)
Two Hears od Phila Collinse zazněla ve snímku Buster z roku 1988. Phil Collins v Busterovi ztvárnil hlavní roli Bustera Ed
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast-1
warse, který byl zapleten do tzv. Velké vlakové loupeže. Soundtrack obsahoval několik písní z pera Phila Collinse, všechny byly napsány cíleně pro daný film a řada z nich se stala hity, ale největší úspěch zaznamenal singl Two Hearts, který se držel na špičce hitparád dva týdny.
Maniac od Michaela Sembella. Tato píseň zazněla ve snímku Flashdance z
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast-2
roku 1983, na špičce hitparád se udržela sice „jen“ dva týdny, ale dodnes patří k jedné z nejvýdělečnějších filmových melodií všech dob. Celý soundtrack k snímku Flashdance si dokonce odnesl cenu Grammy za nejlepší filmový soundtrack. Přitom Maniac vůbec ve snímku zaznít nemusel, ve finální verzi se objevil až poté, co ho do nahrávky pro studio náhodou vložila Sembellova manželka.
Don't You (Forget About Me) - Simple Minds. Historie této skladby je vskutku velmi zajímavá. Předtím, než se k ní dostala skotská skupina Simple
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast-5
Minds, ji odmítli nahrát Billy Idol, Bryan Ferry i Cy Cumin. I Simple Minds původně píseň odmítli nazpívat, ale nakonec se nechali umluvit a udělali dobře. Jejich skladba tak zazněla na začátku i konci filmu Snídaňový klub z roku 1985. Díky ohromnému úspěchu snímku se z Don't You stal celosvětový hit číslo jedna. V hitparádách se udržel dva roky, což z něj činí jeden z nejhranějších singlů hudební historie.
Blaze Of Glory - Jon Bon Jovi. Ústřední skladbou k westernu Mladé pušky II z roku 1990 měl být hit skupiny Bon Jovi Wanted Dead or Alive. Ten prý
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast-6
požadoval Emilio Estevez. Jon Bon Jovi ale zastával názor, že text písně neodpovídá westernovému duchu filmu a raději pro něj napsal novou skladbu s příslušným textem. Z Blaze of Glory se stal největší hit Jona Bon Joviho bez jeho parťáků z kapely Bon Jovi. Navíc si díky ní zpěvák došel pro Zlatý globus za nejlepší filmovou píseň.
Skladba Kiss From A Rose do Seala zazněla ve snímku Batman navždy z
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast
roku 1995. Ačkoli sám snímek mnoho parády nenadělal, Sealeova píseň obdiv sklidila. Zpěvák si za ni došel hned pro tři ceny Grammy. Původně měl hit zaznít během romantické scény Vala Kilmera s Nicole Kidman, ale nakonec byl použit do závěrečných titulků.
Hit Ghostbusters od Raye Parkera Jr. strávil v roce 1984 na čele hitparády 3 týdny. Nikdo už si asi neumí snímek Krotitelé duchů představit bez tohoto hitu. Autora písně Raye Parkera oslovili producenti, aby pro snímek napsal
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast-3
ústřední píseň. Měl na to však jen několik dní, takže to vypadalo, že se nebude jednat o nic jiného než melodii beze slov. Pak se ale v noci díval na televizi, kde vysílali nějakou levnou reklamu na místní služby, což mu vnuklo nápad. Hrdinové snímku také potřebovali reklamu pro své podnikání, což ho dovedlo k tomu, aby složil píseň jako jakýsi reklamní slogan, který by mohli využít k propagaci.
La Bamba - Los Lobos. Chytlavá španělská píseň ze snímku La Bamba z
filmova-hitparada-vzpominate-si-na-tyhle-flaky-z-filmu-1-cast-4
roku 1987 strávila na špičce žebříčku tři týdny. Nezamířila tam však poprvé. Tuto lidovou mexickou píseň proslavil již v roce 1958 zpěvák Ritchie Valens, o kterém životopisný snímek pojednává a jelikož La Bamba byla jeho největším hitem, stala se i ústřední skladbou celého snímku a novou tvář jí propůjčila skupina Los Lobos.