V obdivuhodném věku 100 let zemřela francouzská herečka Danielle Darrieux

V obdivuhodném věku 100 let zemřela francouzská herečka Danielle Darrieux
Danielle Darrieux
v-obdivuhodnem-veku-100-let-zemrela-francouzska-herecka-danielle-darrieux-1
Le Bal (1931)
Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieux se narodila 1. května roku 1917 ve francouzském Bordeaux během 1. světové války. Její otec zemřel, když Danielle bylo 7 let. Uměleckou dráhu zahájila studiem hry na cello na pařížské Conservatoire de Musique. Ve 13 letech se prvně prosadila u filmu, vyhrála konkurz na roli v muzikálu Le Bal (1931).
Darrieux silně zapůsobila na filmaře a diváky díky své kráse, prvotřídnímu zpěvu a tanečním dovednostem. Slávu jí zajistila role ve filmu Mayerling z roku 1936.
v-obdivuhodnem-veku-100-let-zemrela-francouzska-herecka-danielle-darrieux-2
Mayerling (1936)
Ještě o rok dříve se Danielle Darrieux provdala za režiséra a scenáristu Henri Decoina, který jí hodlal zviditelnit v Hollywoodu. Nakonec z toho byla "pouhá" jedna role s Douglasem Fairbanksem Jr. v komedii Rage of Paris (1938). Darrieux se poté vrátila do rodné Francie, která byla později obsazena nacisty. A oblíbená herečka válku přečkala díky angažmá právě ve fašisty kontrolovaných filmech pochybné kvality. Později za to byla obviněna z kolaborace.
v-obdivuhodnem-veku-100-let-zemrela-francouzska-herecka-danielle-darrieux-3
Rage of Paris (1938)
V herecké kariéře nicméně Danielle Darrieux pokračovala dál, až do roku 2010. V 50. letech si zahrála například ve Stendhalově adaptaci knihy Červený a černý (1954) nebo povídkovém filmu podle Guy de Maupassanta Radovánky (1952).
Danielle Darrieux
8 žen (2002)
Od 60. let minulého století se Darrieux objevovala i coby zpěvačka na řadě hudebních alb. Z pozdějších let si ji coby herečku můžete pamatovat z Ozonova komediálně-dramatického muzikálu 8 žen. Za roli jedné z 8 žen, které jsou obviněny z vraždy, obdržela herečka Stříbrného medvěda na festivalu Berlinale. Svůj hlas Darrieux propůjčila postavě babičky ve slavném íránském animovaném filmu Persepolis z roku 2007.
Když bylo letos 1. května Danielle Darrieux jubilejních 100 let, objevilo se na internetu toto video s průřezem její hereckou kariérou. Je to návrat do doby, jejíž pamětníci pomalu, ale jistě odcházejí na věčnost.