Recenze: Bajkeři - poslední záchvěv léta v nové české komedii

Recenze: Bajkeři - poslední záchvěv léta v nové české komedii
| Roman Černý
Hana Vagnerová
Hana Vagnerová v Bajkerech | Roman Černý
Slovní spojení "česká teenagerská komedie" se pomalu ale jistě stává zlověstnějším než "dětské anální porno". Většina tvůrců si pod ním zřejmě představuje jakousi zástěrku, která jim zajišťuje, že film bude úspěšný i když nebude dobrý. Nebo aspoň bude akceptovaný bez námitek. Nebo na něj dokonce dostanou peníze od Státního fondu kinematografie. Což se v tomto případě stalo a nějací lidé ve Fondu se museli domnívat, že toto dílo má dostatečný důvod ke své existenci a jeho vznik má být podpořen.
Pravděpodobně se tak domnívali na základě scénáře, což se ještě dá pochopit, neboť základní zápletka není úplně debilní, a dokonce se odvážím říct, že některé (některé!) z postav mají docela zajímavý potenciál. Například obtloustlý hoch, který se proslavil na YouTube jako gay módní ikona, živí tím své rodiče, ale štve ho to, neboť ve skutečnosti je hetero (a musí to tajit). A musí zatajovat svou identitu před tím slizkým trenérem, který mu v mládí cosi provedl. To může mít potenciál.

Trailer:

Abych ale film nepřechválil: Dvě ze čtyř děvčat jsou naopak definována pouze tím, že "jsou lesby", a za celý film neudělají nic podstatného pro děj.
Film Bajkeři rozhodně není dobrý, ale dalo by se říci, že je o něco lepší, než se zdá z traileru.
Občas se objevila nějaká scéna (kytara u táboráku) nebo hláška, která mě zaujala a říkal jsem si, jak fajn (respektive jak přijatelný) by tenhle film mohl být, kdyby tímhle způsobem fungoval celý. Ale vždy to bylo jen pár sekund nebo desítek sekund, a film rychle upadl zpět do průměru až podprůměru.
Vojtěch Machuta
| Roman Černý
Nevadí mi absurdní dějové zvraty, intenzivní product placement, obligátní teen bradavky a neustálé pokusy o "rozvernou košilatost" (strkání erektovaného penisu do ženského obličeje, ho ho ho). To se tak nějak od těchto filmů očekává.
Vadí mi především to, že tvůrcům chyběly dostatečné řemeslné schopnosti (a možná peníze), takže leckterý záběr má vyloženě vyblité barvy, střih tahá za oči, a scény celkově postrádají tempo (které by se dalo značně vylepšit pouhým nápaditějším střihem / kamerou / hudební složkou).
Takže, ne. Znovu ne. Ale třeba se to někdy podaří...
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE