Čtyři roky od konce populárního seriálu Dexter. Proč si vysloužil nálepku "nejhorší finále v historii seriálů"?

Čtyři roky od konce populárního seriálu Dexter. Proč si vysloužil nálepku "nejhorší finále v historii seriálů"?
Michael C. Hall jako Dexter Morgan na konci seriálu.
Článek obsahuje spoilery z celého seriálu!
Většina fanoušků byla přesvědčena, že poslední série Dextera bude primárně o závěrečném honu na oblíbeného vrahouna (s morálním kodexem). Těšili se na velkolepé napínavé finále, kdy veškerá Dexterova tajemství budou vyjevena, kdy na policejní nástěnce bude velký název „Řezník ze zálivu“ a pod ním Dexterova fotka, přičemž jeho bývalí kolegové a přátelé mu budou muset jít po krku. A konečně, že budou svědky nervy drásajícího závěru, ve kterém se Dexterův svět konečně rozpadne.
To se však úplně nestalo, připomínám, že v poslední sérii sice hon probíhá, ale ne na milovaného krevního analytika. Zápletka poslední osmé série totiž vůbec neinklinovala k tomu, že by měl celý příběh skončit – zjevuje se nově vygenerovaný padouch, Dexterův protivník, což znělo po předchozích sedmi sériích už trochu jako obehraná deska. Napětí a originality je zde minimum a Dexter je na tom po většinu děje relativně dobře.
Proč se hon na Dextera nakonec nekonal? O tom se vedou debaty dodnes. Výkonní producenti Sara Colleton a Scott Buck v jednom rozhovoru prohlásili, že by tím pouze opakovali dějovou linku z druhé a sedmé série. Což ovšem není úplně pravda. I když určité postavy ve zmíněných sériích jdou po stopách Dexterových obětí, nikdy jsme se nedočkali opravdového honu v důsledku odhalení jeho sériových vražd policií v Miami. Tvůrci seriálu v poslední sérii akcentovali Dexterův osobní život a jeho cestu za lidstvím, kterou následně zakončili nezáživně zádumčivým koncem. A fanoušci jej také podle toho přijali. Dost chladně. Duch celého seriálu zkrátka na takové finále neseděl. 
ctyri-roky-od-konce-popularniho-serialu-dexter-proc-si-vyslouzil-nalepku-nejhorsi-konec-v-historii-serialu
Michael C. Hall jako Dexter Morgan na konci seriálu.
Zastánci takovéhoto pojetí finále dodnes argumentují tím, že se přece nedal očekávat happy end po hrůzách, které Dexter napáchal. Nemyslím ale, že by kritici happyendové finále očekávali. Osobně jsem byl už od druhé série přesvědčený, že s Dexterem to skončí špatně. Ovšem čekal jsem konec, který by byl v rámci jeho osobnosti důstojný.
Připomenu, že celý seriál končí v lesnatých končinách Oregonu, kde Dexter pracuje jako dřevorubec, přičemž poslední záběr nám ho ukazuje jako zlomeného prázdného muže, který ztratil všechno, co mu bylo drahé. Podle výkonných producentů Dexter nemohl zemřít, protože jim to nepřipadalo jako adekvátní potrestání za jeho činy. Podle takové logiky by se ale dalo argumentovat, že v tom případě takový Arthur Mitchell či Brian Moser, padouši z předchozích sérií a mnohem větší monstra než Dexter, z toho nakonec vyvázli relativně dobře. Smrt pro ně byla vysvobozením, což vůči Dexterovi není úplně spravedlivé. Diváci se ani nedočkali řádného rozloučení s dalšími populárními postavami – Batistou, Quinnem, Masukou a dalšími, ke kterým si divák v průběh těch osmi let vybudovat blízký vztah.
Seriál prostě skončil lusknutím prstu. Neuzavřel veškeré dějové linky, závěru chyběla pevná logika, odpovídající napětí a konečně uspokojivé nebo alespoň originální zakončení Dexterova příběhu. Určitě jsem nebyl sám, kdo si představoval, že poslední série by mohla být o odhaleném Dexterovi, který se snaží uniknout bývalým policejním kolegům. A o jeho sestře Debře, která bude v nezáviděníhodné situaci, kdy si bude muset vybrat, zda se postaví na stranu zákona a pomůže policii dopadnout svého bratra, nebo zda se zákonu vzepře a svému bratrovi, kterého stále miluje, pomůže.      
Vrátí se vůbec někdy Dexter? Showtime, vysílatel seriálu, to kategoricky neodmítl, dokonce by se prý nebránil určité verzi spin-offu. Prozatím se ale nic neplánuje, tudíž vykoupení ze zklamání z finále seriálu Dexter je zatím jen ve hvězdách.