Recenze: Sněhulák - Michael Fassbender pátrá po vrahovi svobodných žen

Recenze: Sněhulák - Michael Fassbender pátrá po vrahovi svobodných žen
Nejprve bych celkem svižně odfajfkoval klady, protože jich moc není.
Sněhulák
Sněhulák
Celý film se odehrává v Norsku (především v Oslu) a všichni jeho hrdinové jsou Norové. Všichni herci ale mluví anglicky (s různými více či méně bizarními přízvuky) a naprostá většina nápisů ve filmu je v angličtině, takže například na norské policejní stanici je nápis "Police" (místo "Politi"). Všiml jsem si jediného neanglického textu v celém filmu, a to uvítacího nápisu v Bergenu. To je trochu bizarní rozhodnutí, ale výsledek celkem funguje a dává zasněženým exteriérům velmi stylovou atmosféru (výrazně ve mně stoupla touha se do Norska někdy podívat). Pochvalu zasluhuje také kamera a svícení scén. Jen škoda, že se tak málo scén odehrává na epických zasněžených pláních mimo město. Bohužel, celkem nedávno jsme mohli vidět americké Muže, kteří nenávidí ženy (2011), a v těch byla velmi podobná atmosféra a vizuální kouzlo ještě výrazně působivější.
No a to je bohužel asi tak všechno, co se dá na Sněhulákovi (2017) pochválit. Všechno ostatní je průměrné nebo podprůměrné.

Trailer:

Trailer nemá nic společného s dějem filmu a obsahuje dost dialogů a záběrů, které v něm vůbec nejsou.
Herci jsou docela dobře obsazení (včetně několika dosti slavných), ale je to celkem jedno, protože scénář je katastrofální (nebo se spíš něco hodně radikálně přestříhávalo).
Knihu jsem pochopitelně nečetl, takže mi mnohé dějové zvraty a postavy vůbec nedávaly smysl, i když jsem se opravdu snažil soustředit. Filmaři se pokusili všechno nacpat do dvouhodinového filmu a postav je hrozně moc, takže většina z nich není jakkoliv prokreslena. Je to jen "ženská, co má dvojče", "úchylný doktor", "úchylný průmyslník", "syn expartnerky", "manžel expartnerky" atd... Kdyby se třetina postav úplně vyškrtla, na zápletku (tak, jak jsem ji pochopil) by to vůbec nemělo vliv.
recenze-snehulak-michael-fassbender-patra-po-vrahovi-svobodnych-zen
Zápletka je totiž o tom (nespoileruji!), že vrah je psychopat a proto dělá psychopatické věci, které ne vždycky dávají smysl. Tím se má zřejmě "vysvětlit" i jeho stavění sněhuláků a posílání papírků policistům. Hodně událostí vidíme, aniž by o nich věděl hlavní hrdina, takže je dost těžké vyvodit si, co Harry vlastně ví a o co se zrovna snaží.
Nejextrémnějším příkladem přeplácanosti a vykostěnosti filmu je nějaké rusky mluvící děvče, které vidíme přijít do doktorova domu, pak ho uvidíme na nějaké párty ukazovat nahá prsa průmyslníkovi a pak ho uvidíme vykukovat z doktorova okna. V jiných scénách filmu se nevyskytuje a nikdo o něm nikdy nemluví, respektive nevšiml jsem si toho.
Film režíroval renomovaný Tomas Alfredson a produkoval ho Martin Scorsese, ale není to na něm ani trochu patrné.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Různé postavy různě vyslovují stejná norská jména - přestože by všichni měli být Norové. Například hlavní hrdina se nemá vyslovovat "houl", ale "hůle".
P.P.S: Jedna z postav se jmenuje Støp, což mi přijde jako velice vychytané jméno. Když se totiž takhle jmenujete, tak můžete někoho znásilnit a potom na policii tvrdit, že když postižený volal "Stop! Stop!", tak jste se domnívali, že jen ve vzrušení volal vaše jméno!