Aneta Langerová podlehla šílenství. Může za to sněhulák?

Aneta Langerová podlehla šílenství. Může za to sněhulák?
SNĚHULÁK (režie: Tomas Alfredson)
Sněhulák
Sněhulák
Nejočekávanější film týdne a prozatím stále velká neznámá. Talentovaný Alfredson (Ať vejde ten pravý, Jeden musí z kola ven) režíruje podle kriminálního knižního bestselleru Jo Nesbøa zhýralého vyšetřovatele Michaela Fassbendera, který jde po stopě tajuplnému vrahovi. A vyjma mrtvých těl nachází jen sněhuláky. Očekávání jsou obrovská, tuzemské recenze prozatím žádné.
První kritiky na Rotten Tomatoes nicméně nepřinášejí vůbec dobré zprávy. Prozatím je na webu 10 recenzí a z nich 8 negativních. Počkejme si, až jich bude víc. První ohlasy hovoří o tom, že největší slabinou je krkolomný děj. Nechybí ani nebývalá recenzentská hláška "pochopil to někdo?". Z upoutávek to nicméně vypadá na pořádně hutnou severskou atmosférickou podívanou. A Fassbender také hrát umí. To žádná.
8 HLAV ŠÍLENSTVÍ (režie: Marta Nováková)
8 hlav šílenství
Zpěvačka a skladatelka Aneta Langerová ve své první (a hned hlavní) herecké roli! V experimentálním dramatu režisérky Novákové populární osobnost ztvárnila postavu ruské básnířky Anny Barkovové, která prožila 22 let svého života v pracovních lágrech. Titul filmu odkazuje na jednu z jejích sbírek.
Aneta Langerová
8 hlav šílenství - Aneta Langerová
8 hlav šílenství se inspiruje ruským avantgardním uměním, využívá divadelní prvky, tragikomiku a skoky v čase. Dle tuzemských recenzentů jde o odvážné dílo, které sice trpí nízkým rozpočtem (Nováková peníze sháněla dlouhé roky) a "porodními" bolestmi, nedá se mu ale upřít naléhavost a snaha vyprávět silný příběh zajímavě. Recenze 8 hlav šílenství se pohybují na široké škále od 20 do 80 procent.
ALIBI NA KLÍČ (režie: Philippe Lacheau)
Poslední dobou táhnou francouzské komedie. A zdá se, že novinka režiséra, scenáristy a herce Philippa Lacheaua půjde ve šlépějích úspěšných předchůdců. Alibi na klíč nadhazuje jednoduchou premisu: vy si užívejte a naše agentura zahladí stopy. Což se pochopitelně zvrtne a režisér/hlavní herec bude muset hasit situaci. Novinka ničím nepřekvapí, nepůsobí nicméně ani jako další laciný přírůstek zábavného žánru. Prostě kvalitně odvedená práce, které dávají recenzenti prozatím 67 procent. Skvělé na odreagování.
MY LITTLE PONY FILM (režie: Jayson Thiessen)
My Little Pony Film
Roznesou poníci kina na kopytech? Jedno je jisté: premiéru má filmová verze fenoménu, které propadli i ti, do kterých byste to vůbec neřekli. Třeba hard-core fandové z řad 30-45 letých otců! My Little Pony Film těží podobně jako nedávno uvedení Trollové (2016) ze značky, na níž možná delší dobu ležel prach, ale to se teď může změnit.
My Little Pony Film
Příběh celovečeráku je následující: "Když temná síla ohrožuje Ponyville, vydají se naši kamarádi na cestu až na konec bájné Equestrie, protože musí zachránit svůj milovaný domov. Na cestě je čeká velké dobrodružství a spousta nových přátel." Co také čekat jiného? Jedni se nemohou dočkat. Jiní trpí už předem. Recenze na Rotten Tomatoes jsou prozatím 50:50.
ČTVEREC (režie: Ruben Östlund)
Čtverec
Komediální artové drama, které si nebere servítky. To je koprodukční Čtverec, který znepokojí, znejistí, rozesměje a na nikom nenechá nit suchou. Kritikou skvěle přijatý počin (a držitel hlavní ceny v Cannes) vypráví o kurátorovi muzea moderního umění, o myšlence rovnosti a tolerance, marketingu nebo společenské smetánce, která žije v bublině vlastní zaujatosti.
Snímek je obžalobou švédské společnosti a přemítáním nad stavem současné Evropy. Recenzenti dávají 76 procent. Bojujte proti předsudkům a jděte na Čtverec. I když třeba vůbec nejste návštěvníky artových festivalů.
TA, KTERÁ ODEŠLA (režie: Lav Diaz)
Ta, která odešla
Zlatého lva z loňských Benátek, oplývá meditativním tempem a délkou téměř 4 hodin. Novinka Lava Diaze je pro tvrdé jádro artových fandů. Snímek má černobílý obraz a vypráví příběh Horácie, která se po 30 letech ve vězení vrací do odcizeného světa roku 1997. Solitér Diaz znovu přináší originální dílo inspirované filipínskou krajinou, národností a povahou.
KROTKÁ (režie: Sergei Loznitsa)
Krotká | Film Europe
I závěrečný film v pořadí, koprodukční mysteriózní drama Krotká, divákovi představuje těžký osud hrdinky. V novince Sergeie Loznitse se potkáváme s ruskou ženou, která se vydává za svým uvězněným naželem, aby mu předala balíček. Z popisu distributora: "Vystrašená a plná obav se vydává na pitoreskní cestu do odlehlé části země, kde stojí vězení, které je pro mnohé spíš nedobytnou pevností. Čeká jí byrokratická absurdita, věrolomné charaktery ze společenské spodiny, ústrky, násilí i poznání, že žalář nekončí zdmi a ostnatými dráty, ale pokračuje daleko za jejich hranice."
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.