Highlander: Hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší

Highlander: Hodnoceno od nejlepšího dílu po nejhorší
Highlander | 20th Century Fox
V Hollywoodu již řadu let bojují s novým filmem, který by fenomén zrestartoval a ideálně vedl k nové, dlouholeté sérii. Háček je v tom, že navzdory velké fanouškovské základně tu není jistý komerční úspěch. Původní pětidílná série je totiž hodně problematická a nemá příliš vítězství.

Highlander (1986)

První a nejlepší. Jednoduchá, ale poměrně originální zápletka o nesmrtelných, kteří spolu bojují napříč staletími a snaží se dostat do bodu, kdy zůstane jenom jeden, je skvělou ozvěnou osmdesátých let. Nabízí obstojnou akci, poněkud úsměvné, ale pro potřeby příběhu dostatečné triky, sympatické obsazení, skvělé prostředí (kontrast nočního New Yorku a drsných skotských plání funguje na výbornou), k tomu legendární soundtrack kapely Queen a jako bonus záporák, který jakoby vypadl z nějakého zábavného béčkového hororu. První Highlander je taková milá klukovina, která patří do fantasy ranku s Conanem - zestárla, úplně vážně už ji brát nemůžeme, ale ve své kategorii s přehledem funguje i po mnoha letech.

Highlander 3 (1994)

Vše, co následovalo po jedničce, byl jeden velký průšvih. Tenhle je nejmenší. Poté, co fanoušci odsoudili šílený druhý díl, který se pokusil fantasy zápletku přenést do sci-fi kulis, došlo studio k závěru, že bude další pokračování navazovat přímo na jedničku. A to i strukturou, takže už žádné komplikování základního schématu, ale přímý tah na branku. Trojka je o tom, o čem by Highlander měl být - o lásce, mocném nepříteli, tréninku na zelených pláních a soubojích na život a na smrt. Pravda, třetí díl je pouhou kopií jedničky (a je přirozeně výrazně horší). ALE svým pojetím i atmosférou má nejblíže k tomu, co z jedničky udělalo kult. A proto je druhým nejlepším filmem série.

Highlander: Zúčtování (2000)

Čtvrtý díl chtěl vrátit sérii na výsluní. Propojil filmovou sérii (Christopher Lambert) a televizní seriál (Adrian Paul), do řad záporáků povolal čínského borce Donnieho Yena, který se postaral i o choreografii akčních scén, zkrátka to nevypadalo vůbec marně. Dokonce i trailer obstojně šlapal. Později vyšlo najevo, že obsahoval řadu scén, které vznikly čistě pro něj (vyskakování z portálu, hlava v kouli, rozdělení se), přičemž distributor film vzal, násilně přestříhal a uvedl do kin k nelibosti producentů hodně zmatenou verzi. O několik let později vyšel alternativní sestřih producentů, který je o něco lepší. Ale pořád nic výjimečného. Pokud budeme velkorysí, dívat se "na to dá". Spíš než film ale působí Zúčtování jako jedna z epizod seriálové verze.

Highlander 2 - Síla kouzla (1991)

Hodně bolestivá zkušenost. První díl, který dal vzniknout celému fenoménu, bodoval mimo jiné svou jednoduchostí. Dvojka to chtěla vzít úplně novým směrem - vytvořit fenoménu komplexnější základy a oslnit sci-fi světem. Výsledkem je neskutečně prapodivný mišmaš, který by možná obstál jako samostatné sci-fi dílo, coby zapojení do Highlander série jde ale o vyložený výsměch. Je jedno, zda se bavíme o studiové verzi, v níž Highlandeři pochází z jiné planety (!), nebo o režisérském sestřihu, kde "jen" cestují z nějaké divné dávné minulosti. Oba filmy mají zabijáky se slepičími ohony, kteří létají na hoverboardech, lacině působící výpravu, nesmyslný děj, který popírá významné události jedničky a komické chování všech postav. Dvojka opravdu bolí, a to i fanoušky sci-fi. Jedno z nejhorších pokračování všech dob. Přesto není v tomhle výčtu poslední, protože existuje ještě jeden horší díl...

Highlander 5 (2007)

... a tím je pětka, jíž už nelze brát vůbec vážně. Snímek sice režíroval Brett Leonard, který kdysi natočil slušného Trávníkáře, výsledek ale vizuálně vypadá, jak kdyby měl na každý záběr tak pět dolarů. Bez legrace, tohle už je vyložené filmařské dno, na které se nedá dívat (dvojka je sice úplně mimo, ale určité peníze jsou na ní aspoň vidět). Vrcholem pětky jsou podivné barevné filtry, které scénám dodávají strašně nepřirozený nádech. Původně se počítalo s tím, že se pátý díl podívá do kin, ale po bolestivé post-produkci a přímo katastrofálních reakcích studio od plánu rozumně upustilo. Škoda, že film vůbec vydalo. Z podobně "kvalitních" kousků je fanouškům akorát těžko.